Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Στις 14 Ιανουαρίου η ανακήρυξη όλων των συνδυασμών των κομμάτων από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου

Στις 14 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η ανακήρυξη των συνδυασμών των κομμάτων από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τον πίνακα με τις κυριότερες προθεσμίες που αφορούν τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.
Ειδικότερα, οι ημερομηνίες-κλειδιά προς τις εκλογές είναι οι εξής:

  • Στις 9 Ιανουαρίου 2015 λήγει η προθεσμία των εννέα ημερών, μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, για τη δήλωση του ονόματος και εμβλήματος των κομμάτων προς τον πρόεδρο της Βουλής και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Επίσης, στις 9 Ιανουαρίου 2015 λήγει η προθεσμία των εννέα ημερών για την επίδοση των προτάσεων των υποψήφιων βουλευτών των κομμάτων στον πρόεδρο του κάθε αρμόδιου πολυμελούς πρωτοδικείου, καθώς και η προθεσμία για την επίδοση στον πρόεδρο του αρμόδιου πρωτοδικείου και η κατάθεση στην υπηρεσία τους της παραίτησης των δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, στρατιωτικών κ.λπ., από τις θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογιμότητας για να θέσουν υποψηφιότητα βουλευτή.

  • Στις 10 Ιανουαρίου 2015 γίνεται η ανακήρυξη των υποψήφιων βουλευτών από τα κατά τόπους αρμόδια πρωτοδικεία, ενώ λήγει και η προθεσμία των 10 ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τον καθορισμό (από τους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού) των εκλογικών τμημάτων.
  • Στις 12 Ιανουαρίου 2015 λήγει η προθεσμία των 12 ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την επίδοση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών των κομμάτων -των υποψηφίων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας- και των βουλευτών Επικρατείας.
  • Στις 14 Ιανουαρίου 2015 θα γίνει η ανακήρυξη των συνδυασμών των κομμάτων από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου.
  • Στις 16 Ιανουαρίου 2015 λήγει η προθεσμία των οκτώ πλήρων ημερών πριν από την ημέρα των εκλογών για την παράδοση από τα κόμματα στους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού, των ψηφοδελτίων για τα κοινά εκλογικά τμήματα των εκλογικών περιφερειών.
  • Στις 18 Ιανουαρίου 2015 λήγει η προθεσμία των έξι πλήρων ημερών πριν από την ημέρα των εκλογών για την παράδοση από τα κόμματα στους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού των ψηφοδελτίων για τα ειδικά εκλογικά των ετεροδημοτών.

Επίσης, στις 18 Ιανουαρίου 2015 λήγει η προθεσµία των έξι ηµερών πριν από την ψηφοφορία, μέσα στην οποία τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να παραδώσουν στον οικείο αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νοµού, επί αποδείξει, επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τα εκλογικά τµήµατα ετεροδηµοτών, όµοια µε αυτά που χρησιμοποιούνται στη βασική εκλογική περιφέρεια.

Μόνο έξι υπουργοί για ευχές στον Πρόεδρο!

Η ίδια η κυβέρνηση απαξίωσε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού μόλις έξι μέλη της έσπευσαν στο Προεδρικό Μέγαρο ανήμερα της Πρωτοχρονιάς να ευχηθούν στον Κάρολο Παπούλια λίγες ημέρες προτού ολοκληρώσει τη θητεία του. Οι υπόλοιποι προτίμησαν να μείνουν σπίτι τους ή να ξεκινήσουν τον προεκλογικό αγώνα στις εκλογικές τους περιφέρειές τους.

Ανάμεσα στους «έξι» μάλιστα ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίοι, πάντως, είναι και αρχηγοί κομμάτων. Οι υπόλοιποι τέσσερις ήταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Μιχάλης Θεοχαρίδης.

Η απουσία υπουργών από το Προεδρικό Μέγαρο για την ανταλλαγή των καθιερωμένων ευχών ανήμερα της Πρωτοχρονιάς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια προκάλεσε αίσθηση και δυσμενή σχόλια, αφού φάνηκε να απαξιώνουν τον θεσμό του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα και να δίνουν προτεραιότητα στο «κυνήγι» της ψήφου.

Να σημειωθεί ότι μαζί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για ανταλλαγή ευχών και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως επίσης και θεσμικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αλλά και εκπρόσωποι θρησκευτικών δογμάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα. Πριν από την ανταλλαγή ευχών, ο κ. Παπούλιας παρακολούθησε τη δοξολογία για το νέο έτος στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Το περίεργο τελευταίο μήνυμα του Παπούλια

Στο τελευταίο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μίλησε για «κατάσταση αβεβαιότητας» στη χώρα (ενισχύοντας εμμέσως τα σενάρια φόβου), ενώ έκλεισε το μάτι σε μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών.

Αφού εξέφρασε την οδύνη του για τη ναυτική τραγωδία του «Norman Atlantic», ο κ. Παπούλιας απηύθυνε κάλεσμα για ενότητα, συναίνεση και εθνική συνεννόηση, επισημαίνοντας ότι το 2015 είναι μια κρίσιμη χρονιά. Οπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσα στον επόμενο χρόνο «σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν ειδικά για το ελληνικό ζήτημα. Η παρουσία της χώρας μας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μια αδιαπραγμάτευτη επιλογή, με λαϊκή αποδοχή και ευρύτατη διακομματική υποστήριξη».

«Οφείλουμε, όμως, να τη διαφυλάξουμε» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι είμαστε «ακόμη σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, επειδή υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση».

Κλείνοντας, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε ότι «αυτό που τώρα αναζητείται είναι μια νέα ισορροπία στη σχέση μας με τους θεσμικούς εταίρους και πιστωτές και μια πολιτική που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας που πλήττει κυρίως τη νέα γενιά».

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ