Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Στις καλένδες το μουσείο Σπάρτης

Η πρώτη, πιθανότατα, ερώτηση του επισκέπτη που επιθυμεί να γνωρίσει τη Σπάρτη και τα αξιοθέατά της είναι: Πώς πηγαίνεις στο αρχαιολογικό μουσείο; Γιατί, απλούστατα, θεωρεί δεδομένο ότι στην παγκοσμίως γνωστή για την ιστορία της πόλη υπάρχει ένας τουλάχιστον αξιόλογος χώρος έκθεσης σημαντικών στοιχείων του αρχαιολογικού πλούτου της. Και φαντάζεστε την έκπληξή του όταν πληροφορείται ότι δεν θα το βρει πουθενά, αφού η Σπάρτη, του 2011, ουσιαστικά δεν διαθέτει αρχαιολογικό μουσείο! Αντί του μουσείου, που αρμόζει στην ιστορία την πόλης, υπάρχει ένας χώρος στον οποίο φιλοξενούνται ελάχιστα ευρήματα, ενώ κάποια αρχαία μωσαϊκά είναι στοιβαγμένα σε αποθήκες του δήμου!

«Είμαστε η μοναδική πρωτεύουσα νομού πανελλαδικά χωρίς ένα αξιοπρεπές μουσείο» παραδέχεται ο δήμαρχος Σπάρτης Σταύρος Αργειτάκος. Και το αρνητικό προνόμιο έμελλε να το κατέχει η Σπάρτη, μία από τις περιοχές-σύμβολο της αρχαίας Ελλάδας, με παγκόσμια ακτινοβολία! Ασφαλώς, γι’ αυτό το αβυσσαλέο κενό δεν ευθύνεται η… μοίρα, αλλά μια μακρά σειρά αμεριμνησίας, απώλειας ευκαιριών και σφαλμάτων. Κι όλα αυτά δυστυχώς φτάνουν μέχρι τις μέρες μας, αφού ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης αποφάσισε να μη συνεχίσει από το σημείο όπου είχε φτάσει το θέμα η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και να… επιστρέψει στη σύνταξη προμελέτης!

«Μας πηγαίνει χρόνια πίσω και βεβαίως με οικονομική επιβάρυνση» σχολιάζει ο δήμαρχος Σπάρτης, ο οποίος δεν κρύβει τους φόβους του για την… υπομονή του Ιδρύματος Νιάρχου, που έχει υποσχεθεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αρχαιολογικού μουσείου. Τουτέστιν, ο χρηματοδότης είναι… στο περίμενε εδώ και χρόνια, η έκταση -στην είσοδο της πόλης- έχει βρεθεί και οι αρμόδιοι παράγοντες αδυνατούν να καταλήξουν στη μελέτη του έργου!

Σήμερα, η υπόθεση είναι στη φάση υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και υπουργείου Πολιτισμού για τη σύνταξη της προμελέτης (είναι της τάξεως των 3.000.000 ευρώ). Εννοείται ότι οι διαδικασίες για την προμελέτη και στη συνέχεια τη μελέτη είναι χρονοβόρες, σε σημείο που να υποχρεώνεται ο Σταύρος Αργειτάκος να κάνει λόγο για «παραπομπή στις καλένδες» του κορυφαίου αιτήματος, του ονείρου των Σπαρτιατών. Από την πλευρά του, υπόσχεται να πιέσει ο δήμος, αλλά το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται από αυτόν.

Συλλογή σπάνιων φωτογραφικών μηχανών

Μπορεί το όνειρο του αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης να μοιάζει άπιαστο, όμως τουλάχιστον η πόλη θα αποκτήσει το επόμενο διάστημα ένα μουσείο φωτογραφικών μηχανών… Οπως μας λέει ο δήμαρχος, όλα ξεκίνησαν από τη δωρεά, το 2003, της μεγαλύτερης παγκοσμίως ιδιωτικής συλλογής φωτογραφικών μηχανών!

Την απαρτίζουν πάνω από 700 κομμάτια, μερικά εκ των οποίων -όπως φωτογραφική μηχανή πολεμικού αεροπλάνου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου- είναι μοναδικά. Δημιουργήθηκε από το πάθος του συλλέκτη Τάκη Αϊβαλή για τη φωτογραφία. Και ήταν η αγάπη για τον τόπο καταγωγής του που τον ώθησε στην απόφαση της μεγάλης δωρεάς στον Δήμο Σπάρτης. Δυστυχώς, ο δωρητής αργότερα απεβίωσε, ωστόσο οι συγγενείς του ενέκριναν την προσφορά του, δίνοντας τη δυνατότητα στον δήμο να προχωρήσει στη δημιουργία του σχετικού μουσείου. Ο κ. Αργειτάκος αναφέρει ότι αυτό το διάστημα ολοκληρώνονται οι εργασίες διαμόρφωσης του κτιρίου για τη φιλοξενία της συλλογής και υπολογίζει ότι τα εγκαίνια του μουσείου φωτογραφικών μηχανών θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάρτιο.

Οσον αφορά την περίφημη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά, η οποία ανήκει στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπλαση των ανακτόρων των Παλαιολόγων, που, όταν ολοκληρωθεί, αναμένεται να συμβάλει και στην αύξηση της επισκεψιμότητας του ιστορικού χώρου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σπάρτης, παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις προσωπικού σε διάφορες δημοτικές υπηρεσίες -π.χ. πολεοδομία, πρόνοια -, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η εύρυθμη λειτουργίας τους. Ταυτόχρονα, η ασυνέπεια του κράτους για την εξόφληση έργων του προγράμματος «Θησέας» στρέφει τους εργολάβους κατά του δήμου, που υφίσταται κατασχέσεις καταθέσεών του.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ