Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Στο… απόσπασμα της Τρόικας!

Η «μαύρη τρύπα» του Προϋπολογισμού, που ανοίγει ακόμη περισσότερο λόγω της ύφεσης στην οικονομία, η ήπια μορφή του νέου μισθολογίου που προωθεί η κυβέρνηση και η καθυστέρηση στις διαρθρωτικές αλλαγές και στη μείωση του κράτους είναι τα μεγάλα αγκάθια για την τρόικα που εντείνει από σήμερα τους ελέγχους της στην ελληνική οικονομία. Σήμερα αναμένεται οι έλεγχοι να συνεχιστούν, υπό την εποπτεία των επικεφαλής της τρόικας, του Δανού Πολ Τόμσεν (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), του Γερμανού Κλάους Μαζούχ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και του επίσης Γερμανού Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Το οικονομικό επιτελείο καλείται να δώσει στους επικεφαλής της τρόικας συγκεκριμένες, πειστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις τους για:

-Τη δυσθεώρητη «τρύπα» που διαγράφεται στα έσοδα του Προϋπολογισμού, η οποία, παρά τα πρόσθετα μέτρα ύψους 6,5 δισ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί για φέτος, μεγαλώνει συνεχώς. Αιτία; Η οξύτερη της προβλεπόμενης ύφεση της οικονομίας που, αντί για 3,5% που προέβλεπαν κυβέρνηση και τρόικα, αναμένεται να ξεπεράσει το 5%. Επισήμως το υπουργείο και ο ίδιος ο υπουργός υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις της προκειμένου να μη χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων. Από αυτή την αξιολόγηση της τρόικας θα κριθεί και αν τελικά θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, τα οποία είναι πιθανόν να προκαλέσουν και πολιτικές εξελίξεις, αφού θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης και της κοινωνίας.

-Την καθυστέρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Με βάση όσα έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί έσοδα ύψους 5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις έως το τέλος του 2011, ενώ τα 2,1 δισ. από αυτά θα πρέπει να έχουν εισρεύσει στο δημόσιο ταμείο έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν, έχουν εξασφαλιστεί μόνο 400.000.000 ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ στους Γερμανούς της Deutsche Telekom.

-Την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου. Πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την κατεύθυνση του ενιαίου μισθολογίου. Με βάση όσα προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης, μεγάλη μερίδα εργαζομένων του Δημοσίου θα διατηρήσει τις σημερινές υψηλές της αποδοχές. Μένει να δούμε αν η τρόικα συμφωνεί με αυτό ή θα ζητήσει να εφαρμοστεί μια πιο σκληρή εκδοχή του νέου μισθολογίου, που θα οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις μισθών από το νέο έτος.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ