Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Στο αρχείο (πάλι) οι «οχλήσεις»

Με ένα δεκασέλιδο ενημερωτικό σημείωμα, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής καταλήγει, για δεύτερη φορά, στο συμπέρασμα ότι ουδεμία παρέμβαση υπήρξε στο έργο των δύο οικονομικών εισαγγελέων, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, και ότι η αίτηση αντικατάστασής τους «αποτελεί αυθόρμητη εκδήλωση της έντονης δυσαρέσκειάς τους από τη μελετώμενη νομοθετική κατάργησή τους». Ετσι το θέμα θεωρείται λήξαν και πλέον όλα τα στοιχεία της υπόθεσης είναι στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, για να αποφασίσει αν θα διαβιβάσει την αίτηση αντικατάστασής τους στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, προκειμένου να κριθεί αν θα παυθούν από τις θέσεις τους. Κάτι που θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιο, καθώς ο κ. Παπαϊωάννου σε χθεσινή του δήλωση ανέφερε ότι οι δύο εισαγγελείς με τις πράξεις και τις συμπεριφορές τους «έπληξαν το κύρος της Δικαιοσύνης». Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, με μία πρωτόγνωρα σκληρή δήλωση για εισαγγελικούς λειτουργούς, κάνει λόγο για «δικαιοπολιτικά ατεκμηρίωτες και ουσιαστικά αστήρικτες καταγγελίες» εκ μέρους τους, τις οποίες «δεν επιχείρησαν να τις διευκρινίσουν ή να τις αποδείξουν», για «αρχικές δηλώσεις αποκάλυψης ονομάτων», τα οποία «δεν κατονόμασαν», και για «απρόκλητη αμφισβήτηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης».

Αναφορά Μακρή

Η ενημερωτική αναφορά του κ. Μακρή περιλαμβάνει τα περιστατικά και τις υποθέσεις για τα οποία οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς δέχθηκαν «οχλήσεις» και αποκαλύπτεται ακόμα και η καταγγελία για «υποκλοπή» των τηλεφωνικών τους συνομιλιών.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την έρευνα για οικονομικές καταγγελίες σε τράπεζα (δεν κατονομάζεται για ποια πρόκειται), ο κ. Πεπόνης ανέφερε στις χειρόγραφες εξηγήσεις του στον κ. Μακρή ότι στις 30 Νοεμβρίου του 2011 τον επισκέφθηκε στο γραφείο του γνωστός και έγκριτος δημοσιογράφος και τον πληροφόρησε ότι «μεγαλοοικονομικός παράγων τού εξέφρασε απειλές για το πρόσωπό του (του κ. Πεπόνη), εξαιτίας τού ότι εκκρεμεί στα χέρια του συγκεκριμένη προκαταρκτική εξέταση» και «ότι ο διοικητής της Υ/Δ Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ ήταν δικός του άνθρωπος και παρακολουθούσε τις κινήσεις του κατά πόδας». Αμεσα ο κ. Πεπόνης ενημέρωσε τον αρχηγό της ΕΛΑΣ και τους προϊσταμένους. Το ίδιο χρονικό διάστημα, συνταξιούχος αρεοπαγίτης τού ζητούσε πληροφορίες για την πορεία της έρευνας. Ο κ. Μακρής δεν αξιολογεί το εν λόγω περιστατικό και καταλήγει ότι θα πρέπει ο κ. Πεπόνης, αν θεωρεί τις απειλές σοβαρές, «να υποβάλει εναντίον του έγκληση για το έγκλημα της απειλής», καθώς και να πράξει το ίδιο, με αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα, αν είναι πεπεισμένος ότι ο διοικητής της Ηλεκτρονικής Δίωξης παρακολουθεί τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες.

Την ίδια στιγμή, οι δύο εισαγγελείς ανέφεραν ότι υπουργός Δικαιοσύνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο επόπτης τους, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, τους παρακάλεσαν για τη σύντομη περάτωση της έρευνας για τα CDS, στην οποία ερευνάται ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Αντρίκος Παπανδρέου. Επιπλέον, η τρίτη υπόθεση αφορά τις καταγγελίες Κουσελά και τη λίστα μεγαλοοφειλετών για την οποία οι κύριοι Τέντες και Πεντελής συνέστησαν στον κ. Πεπόνη πρώτα να λάβει τη λίστα και μετά να διατάξει προκαταρκτική, προκειμένου να μη θεωρηθεί η παραγγελία του πρόωρη. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, στις εξηγήσεις τους οι δύο εικάζουν ότι αυτό μπορεί να έγινε έπειτα από προτροπή του υπουργού Οικονομικών.

Ωστόσο, ο κ. Μακρής έκρινε ότι οι «οχλήσεις» βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο καθηκόντων των ανωτέρω προσώπων.

Με ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ διευκρινίζει ότι «η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών ρυθμίζεται από συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, εγκρίνεται από τα όργανα της Δικαιοσύνης και οι αρμόδιες υπηρεσίες εποπτεύονται από εισαγγελέα».

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ