Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Στο χείλος του γκρεμού η ισπανική οικονομία

Καταβαραθρώνονται τα χρηματιστήρια εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα αλλά και της διάχυσης της κρίσης στην Ισπανία, η οποία ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί. Χαρακτηριστικό το άρθρο του «Independent», που χαρακτηρίζει «σχεδόν το ίδιο απελπιστικές» με αυτές της Ελλάδας τις προοπτικές της ισπανικής οικονομίας. Η Μαδρίτη δεν έχει καμία ελπίδα επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερες περικοπές ή να δεχτεί πρόστιμο από την Ε.Ε. Η κατάσταση αποτυπώνεται στις αγορές. Στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων μηνών υποχώρησε το ευρώ, οι τιμές των εμπορευμάτων βρέθηκαν σε χαμηλό έτους και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξακολουθούν να καταγράφουν μεγάλες απώλειες. Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου αναφοράς άγγιξε χθες το 6,23%, για πρώτη φορά από την 1η Δεκεμβρίου, με τα ασφάλιστρα κινδύνου επί του ισπανικού κρατικού χρέους, τα λεγόμενα CDS, να απογειώνονται στις 540 μονάδες βάσης. Τα νέα στοιχεία που ανακοινώνονται επιδεινώνουν το ήδη αρνητικό κλίμα. Το χρέος των ισπανικών τραπεζών έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέρριψε τον Απρίλιο το ρεκόρ του Μαρτίου, που ήταν στα 227,6 δισ. ευρώ. Το χρέος άγγιξε πλέον τα 263,5 δισ. ευρώ μετά και την πρόσφατη ένεση χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Κι αυτό ενώ ο Moody’s απειλεί τις ισπανικές τράπεζες με νέα υποβάθμιση.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι ισπανικές τράπεζες θα είναι ευάλωτες στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ακόμα και μετά την αύξηση των προβλέψεων κατά 30 δισ. ευρώ για απώλειες από την έκθεσή τους στον κτηματομεσιτικό κλάδο. «Περιμένουμε τα προβληματικά δάνεια και οι ζημιές από δάνεια να αυξηθούν περαιτέρω, συμπεριλαμβανομένων και των στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων και δανείων προς τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις» αναφέρουν οι αναλυτές του τμήματος συμβούλων επενδύσεων του Moody’s. Oι ισπανικές τράπεζες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα το ύψος της επίδρασης στη φετινή κερδοφορία τους από τους νέους κανόνες για τις προβλέψεις (για βάρη και κινδύνους). Είχε προηγηθεί η κίνηση του Μαριάνο Ραχόι να ζητήσει από τις ισπανικές τράπεζες να εξοικονομήσουν επιπλέον 35 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψουν δάνεια τα οποία τείνουν να εξελιχθούν σε επισφάλειες. Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε από τις τράπεζες να συγκεντρώσουν συνολικά 35 δισ. ευρώ σε προβλέψεις για δάνεια, που προς το παρόν είναι υγιή, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν επισφαλή σε περίπτωση επιδείνωσης της οικονομίας. Πρόκειται για δάνεια που αφορούν κυρίως τον στεγαστικό κλάδο. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθεί η Bankia, η οποία θα καταγράψει προβλέψεις 4,72 δισ. ευρώ. Η Banco Popular Espanol SA θα καταγράψει προβλέψεις 2,31 δισ. ευρώ, η Banco Santander 2,7 δισ. ευρώ, η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria 1,8 δισ. ευρώ και η Caixabank 2,1 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ