Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η μαρμάρινη κεφαλή του Ερμή

Ως «μεγάλη επιτυχία των Ελλήνων αρχαιολόγων» χαιρέτισε ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, τον επαναπατρισμό της μαρμάρινης κεφαλής του Ερμή, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, παρουσία και της Περιφερειάρχη Αττικής, κας Ρένας Δούρου, η οποία χρηματοδότησε την επιστροφή της κλαπείσας αρχαιότητας από το Λονδίνο, της γεν. γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, κας Μαρίας Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, της υπεύθυνης της γενικής διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κας Ελένης Κόρκα κ.ά..

«Αν και το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν ήταν καταγεγραμμένο στα μητρώα της, η Αρχαιολογική Υπηρεσία έκανε την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση με τέτοια αδιάσειστα στοιχεία, ώστε ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών Μπόναμς να υποχρεωθεί να αποσύρει την κεφαλή του Ερμή από τη δημοπρασία του περασμένου Οκτωβρίου», είπε ο κ. Ξυδάκης, τονίζοντας μάλιστα ότι, πολύ συχνά, οι πωλητές υποστηρίζουν ότι ένα αντικείμενο αποκτήθηκε προ του 1970 – χρονολογία που έχει καθορίσει η Συνθήκη της Χάγης, προκειμένου να δυσχεράνουν τον εντοπισμό παράνομα εξαχθεισών αρχαιοτήτων.

Ως ένα τέτοιο παράδειγμα πρότερης του 1970 χρονολόγησης ανέφερε και τα μικρά ειδώλια από τερακότα που δημοπρατεί ο οίκος Σόθμπις, περιγράφοντάς τα ως προερχόμενα από την Αμφίπολη «χωρίς κάτι τέτοιο να τεκμαίρεται από πουθενά», όπως είπε ο αν. υπουργός.   

Η κεφαλή απεικονίζει τον θεό ως οδηγό των ανθρώπων

Χρονολογημένη στους ρωμαϊκούς χρόνους (1ος – 2ος αι. μ.Χ.), η μαρμάρινη κεφαλή του Ερμή απεικονίζει τον θεό ως οδηγό των ανθρώπων. Όπως είπε η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, κα Μαρία Λαγογιάννη, πρόκειται για τη δεύτερη από τις τρεις υποστάσεις του. «Η πρώτη είναι η ουράνια – είναι ο αγγελιοφόρος και απεσταλμένος των θεών. Και η τρίτη είναι η χθόνια – είναι ο ψυχοπομπός. Ο Ερμής», πρόσθεσε η κα Λαγογιάννη, «είναι έξυπνος και εφευρετικός. Είναι σκανδαλιάρης. Είναι και δεινός διαπραγματευτής. Χαρίζει στον Απόλλωνα τη λύρα και εκείνος του χαρίζει ένα μαγικό ραβδί, το κηρύκειο, που φέρνει τύχη. Είναι, επίσης, ο θεός του λόγου και της νοημοσύνης».

Πηγή:AΠΕ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ