Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Στο κόκκινο και σε σταθερά πτωτική πορεία η οικονομία μόλις μια μέρα μετά την έξοδο (και τυπικά) από το Πρόγραμμα Στήριξης!

Ακριβώς τη στιγμή που και οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 12, χθες το βράδυ, η Ισπανία έβγαινε και τυπικά από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Στήριξης, στο οποίο είχε προσφύγει το 2012 για να αναδιαρθρώσει τον προβληματικό τραπεζικό της τομέα. «Το σχέδιο αρωγής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Ισπανία τερματίζεται σήμερα με επιτυχία. Από την έναρξή του (…) ο ΕΜΣ κατέβαλε 41,3 δισ. ευρώ στην ισπανική κυβέρνηση για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της. Η Ισπανία δεν θα ζητήσει πρόγραμμα πρόσθετης αρωγής» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Οι δηλώσεις

Στη Μαδρίτη είχε χορηγηθεί από την ευρωζώνη μια γραμμή πιστώσεων ύψους 100 δισ. ευρώ, αλλά τελικά χρειάστηκε περίπου 41 δισ. ευρώ. Αμέσως μετά την ανακοίνωση δεν έλειψαν οι δηλώσεις ενθουσιασμού. «Είναι μια εντυπωσιακή επιτυχία» σχολίασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του ΕΜΣ. «Το πρόγραμμα πέτυχε τον διττό στόχο του της ανάταξης και της αναμόρφωσης του ισπανικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Η εμπιστοσύνη στην οικονομία της Ισπανίας επέστρεψε, και δικαιολογημένα» ανέφερε σε ανακοίνωση της Κομισιόν ο Ολι Ρεν.

Λίγες ώρες, όμως, αργότερα ένας σημαντικός δείκτης -ίσως ο σημαντικότερος-, αυτός της ανεργίας, έδειχνε ξεκάθαρα ότι η ισπανική οικονομία όχι απλά βρίσκεται στο κόκκινο, αλλά συνεχίζει σταθερά την πτωτική της πορεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το τρίτο τρίμηνο του 2013 η αύξηση του δείκτη της ανεργίας συνεχίστηκε στη χώρα φθάνοντας το 26,03%, ύστερα από την πτώση που είχε παρουσιάσει τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Μάλιστα, αν και το τρίτο τρίμηνο του 2013 η Ισπανία κατέγραψε ανάπτυξη της τάξης του 0,1%, η οποία αναμένεται να φθάσει το 0,3% στο τέταρτο τρίμηνο, το σύνολο των αναλυτών θεωρεί ανεπαρκή τα αποτελέσματα αυτά για την επιστροφή στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι παραπάνω δείκτες μαρτυρούν ξεκάθαρα ότι η κοινωνική κρίση παραμένει βαθιά, καθώς η χώρα βγαίνει δειλά από την ύφεση των δύο τελευταίων ετών, παρά τους πανηγυρισμούς των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Η κυβέρνηση αναμένει στα τέλη του 2013 ένα ποσοστό ανεργίας της τάξης του 26,6% και 25,9% στα τέλη του 2014.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ