Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Στο… μακρινό μέλλον τα ευνοϊκά φορολογικά μέτρα!

Τι είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον Χατζηνικολάου για αντικειμενικές, ΕΝΦΙΑ και όριο των 12.000 ευρώ

Μετατίθενται επ’ αόριστον όλα τα ευνοϊκά φορολογικά μέτρα που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τη χθεσινή, γεμάτη… «φλου» απαντήσεις συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Star. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας μπορεί να πάρει κι όλο το καλοκαίρι, ενώ η μείωση των αντικειμενικών αξιών πιθανόν να μετατεθεί ακόμα και για το 2016. Επίσης, το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και η νέα κλίμακα θα εξαρτηθούν από τις δημοσιονομικές συνθήκες και τους στόχους που θα τεθούν για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το μόνο που προσπάθησε να παρουσιάσει σαν σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα θα καλύψει πλήρως και εγκαίρως τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους δανειστές τουλάχιστον ως το τέλος Ιουνίου.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από πληροφορίες αλλά και όσα ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στην εκπομπή «στον Ενικό»:

  • Η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν νέο φόρο ακινήτων και η μείωση των αντικειμενικών αξιών αναβάλλονται. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η φορολογία των ακινήτων «θα αλλάξει επί το προοδευτικότερο», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Για τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών τόνισε ότι «είναι θέμα του επόμενου Προϋπολογισμού».
  • Για την αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνει σταδιακά και θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς».
  • Οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας μας ως το τέλος Ιουνίου θα καλυφθούν στο ακέραιο χωρίς καθυστέρηση, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός, και άρα δεν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός.
  • Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τρίτου δανείου, με τον κ. Βαρουφάκη να λέει ότι «πρέπει να το συζητήσουμε».
  • Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε κατηγορηματικά την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, αντιθέτως είπε «ναι» στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και την επένδυση της Cosco στον Πειραιά. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα χαμηλό το τίμημα για την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού, ενώ για τα περιφερειακά αεροδρόμια ανέφερε ότι «πρέπει να ξανακοιτάξουμε το θέμα». Ειδικά για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου σημείωσε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί για τη σταθεροποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και ως περιουσία για μια νέα αναπτυξιακή τράπεζα, που θα χρηματοδοτεί υγιείς επενδύσεις.

Ο Λαπαβίτσας

Κληθείς να σχολιάσει τις παρεμβάσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Λαπαβίτσα υπέρ της εξόδου από το ευρώ, απάντησε ότι ο κ. Λαπαβίτσας «έχει χτίσει όλη την καριέρα του πάνω στην επιστροφή στη δραχμή» και υπογράμμισε ότι «κάνουμε τα πάντα για να μείνουμε στην ευρωζώνη» γιατί, όπως είπε, η έξοδος θα ήταν καταστροφική.

Κίνδυνος για υποβάθμιση λέει ο Fitch!

«Καμπανάκι» για πιθανή υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, αν δεν επιτευχθεί μια μακροχρόνια συμφωνία με τους εταίρους της, η οποία θα διασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας, χτύπησε χθες ο επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης του οίκου Fitch Εντ Πάρκερ.

Ο Πάρκερ

Μιλώντας στο Global Markets Forum του πρακτορείου Reuters ο κ. Πάρκερ επισήμανε: «Αναμένουμε ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της. Η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα ήταν δαπανηρή και για τα δύο μέρη». Πρόσθεσε, όμως, ότι «η αποτυχία να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία θα οδηγούσε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης» της Ελλάδας, που βρίσκεται σήμερα στη βαθμίδα «Β».

Κομισιόν: «Δεν τίθεται θέμα για τρίτο δάνειο»!

Σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες βρίσκεται η κυβέρνηση εν όψει του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, όπως ανέφερε χθες η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί Ανίκα Μπράιτχαρτ. Μάλιστα, τόνισε ότι η Κομισιόν είναι «έτοιμη να στείλει πρόσθετους εμπειρογνώμονες στην Αθήνα, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο». Παράλληλα, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά τη δήλωση του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος περί τρίτου δανείου προς την Ελλάδα, λέγοντας: «Η Κομισιόν δεν έχει ξεκινήσει καμιά διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για τρίτο πακέτο βοήθειας. Κάθε συζήτηση για το ύψος ή το τι θα περιλαμβάνει ένα ενδεχόμενο επόμενο πρόγραμμα είναι ως εκ τούτου πρόωρη».
Οπως είπε η κ. Μπράιτχαρτ, «η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές Αρχές, με συζητήσεις τόσο στην Αθήνα όσο και απευθείας από τις έδρες των οργανισμών», καθώς «επικεντρωνόμαστε τώρα στην εξειδίκευση του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλαν οι ελληνικές Αρχές, ώστε να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς έως τα τέλη Απριλίου».

Σταθάκης: Υπάρχουν «μαξιλάρια»

Κρυμμένα αποθεματικά διαθέτει η χώρα, που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να συνεχίσει να λειτουργεί για μερικές ακόμη εβδομάδες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph». «Αυτές οι ιστορίες είναι υπερβολικές. Εχουμε διάφορα “μαξιλάρια”, συμπεριλαμβανομένων των 3-4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος» είπε ο Γ. Σταθάκης.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού, η εφημερίδα αναφέρει: «Είναι γνωστό ότι οι καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος αφορούν κατά κύριο λόγο το σύστημα πρόνοιας και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας». Παραθέτει, μάλιστα, την εκτίμηση τραπεζίτη, ο οποίος τόνισε: «Εκτιμούμε ότι τα κεφάλαια έχουν μειωθεί στο 1,8 δισ. ευρώ. Εάν αντλήσουν από εκεί χρήματα, τότε πώς θα ανταποκριθούν στις πληρωμές συντάξεων τον επόμενο μήνα;».
Η «Telegraph» σχολιάζει ότι καμία αναπτυγμένη χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει σε δάνειο προς το ΔΝΤ. «Μια τέτοια κίνηση θα διέλυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα και θα καθιστούσε τη χώρα οικονομικό παρία επιπέδου… Ζιμπάμπουε».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ