Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Στο Μαξίμου αύριο οι κοινωνικοί εταίροι για να σώσουν ό,τι μπορούν από τον κατώτατο μισθό!

Εν μέσω πιέσεων της τρόικας για ανατροπές στον κατώτατο μισθό και σειρά αλλαγών στα εργασιακά πραγματοποιούνται αύριο οι κρίσιμες συναντήσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλία και θα έχει διαδοχικές συναντήσεις αρχικά με τη ΓΣΕΕ, από την πλευρά των εργαζομένων, και ακολούθως με τα προεδρεία των ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες), ΕΣΕΕ (εμποροϋπάλληλοι) και ΣΕΒ (βιομήχανοι).

Επισήμως από το υπουργείο Εργασίας τονίζεται ότι οι συναντήσεις αυτές στόχο έχουν να μπουν οι βάσεις για τυχόν αλλαγές στο μη μισθολογικό κόστος, που θα κάνει πιο ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις, και δεν αφορούν τον κατώτατο μισθό. Αλλωστε η ΓΣΕΕ με επίσημη ανακοίνωσή της έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προσέλθει στη συνάντηση μόνο αν δεν συζητηθούν θέματα που αφορούν «την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τον κατώτατο μισθό και γενικότερα ζητήματα περικοπών σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Στον αντίποδα, οι εργοδοτικές οργανώσεις αποφεύγουν να αναφερθούν στον κατώτατο μισθό, καθώς γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αιτία πολέμου για τα συνδικάτα. Ομως γίνεται λόγος για πάγωμα της ΕΓΣΣΕ για την επόμενη τριετία, κάτι που σημαίνει την ουσιαστική κατάργησή της. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΓΣΣΕ που υπεγράφη το 2010 προέβλεπε αυξήσεις 1,7% από 1ης Ιουλίου 2011 και ήδη υπάρχουν φωνές, όπως του Βασίλη Κορκίδη, προέδρου της ΕΣΕΕ, που κάνουν λόγο να μην ισχύσει στην πράξη.

Ο κ. Παπαδήμος ανέλαβε την πρωτοβουλία για να καλέσει όλους τους κοινωνικούς εταίρους διαδοχικά από το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της αναπροσαρμογής του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων. Η τρόικα έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της για τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το συνολικό μισθολογικό κόστος. Ηδη τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών προετοιμάζουν την επιβολή ενός νέου φόρου-χαράτσι, από τον οποίο τα έσοδα θα πηγαίνουν απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία. Ουσιαστικά, δηλαδή, θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι πολίτες, μέσω της έμμεσης φορολογίας, την αδυναμία της Πολιτείας να στηρίξει έμπρακτα, με πόρους, την κοινωνική ασφάλιση.

Το βέβαιο είναι ότι η τρόικα που θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 15 Ιανουαρίου θα πιέσει ακόμα περισσότερο για να μειωθεί περαιτέρω το κόστος μισθοδοσίας των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα. Πάντως, μόνο το 2011 οι απώλειες που έχουν υποστεί οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα φτάνουν το 25%.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Ο διορισμένος «δέσμευσε» για δεκατρία χρόνια τη θέση του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να εξασφαλίσει την σύνταξη

Την παθογένεια της Δημόσιας Διοίκησης στηλίτευε με ύφος χιλίων καρδιναλίων ο Λουκάς Παπαδήμος, μόλις ανέλαβε τα ηνία της πρωθυπουργίας, αλλά επί 13 ολόκληρα χρόνια κρατούσε κενή τη θέση του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στερώντας έτσι τη δυνατότητα σε έναν άλλον νέο επιστήμονα να διδάξει τους φοιτητές. Και αυτό διότι, εάν δεν «δέσμευε» κατά αυτόν τον τρόπο τη θέση, δεν επρόκειτο να εξασφαλίσει τη σύνταξή του από το πανεπιστήμιο, κάτι που το πέτυχε μέσα στο 20011. Τη σχετική είδηση που έγινε γνωστή μέσα από το Antinews την είχε θίξει υπό μορφή ερωτήματος σε ανύποπτο χρόνο ο γνωστός καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης. Μόλις ο Λουκάς Παπαδήμος ανέλαβε την πρωθυπουργία και καλούσε τους Ελληνες και τις Ελληνίδες να δεχτούν και νέες θυσίες, ο Γ. Βαρουφάκης είχε επισημάνει: «Αν ο κ. Παπαδήμος πραγματικά πιστεύει ότι εμείς οι Ελληνες πρέπει να δράσουμε με γενναιότητα, αποδεσμευόμενοι από τα κεκτημένα μας, τον καλώ να δώσει το παράδειγμα. Πώς; Παραιτούμενος από τη θέση του καθηγητή που κατέχει στο τμήμα μου, σε κατάσταση αναστολής για πάνω από δέκα χρόνια, έτσι ώστε να προσλάβουμε έναν νέο επιστήμονα για να διδάσκει τους φοιτητές μας. Μπορεί να χάσει ένα ευτελές μέρος της σύνταξής του, όμως με αυτή την κίνηση θα καθιστούσε πειστικότερες τις προτροπές του προς τους υπολοίπους».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ