Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020

Στο μικρό ΠΑΣΟΚ σφάζονται παλιοί και νέοι βενιζελικοί

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Το ήδη συρρικνωμένο ΠΑΣΟΚ έχει περάσει πλέον σε μια νέα φάση κατακερματισμού. Το πρόσφατο συνέδριο αλλά και η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στη θέση του γραμματέα του κόμματος έφεραν στο προσκήνιο την κόντρα των υποστηρικτών του Ευάγγελου Βενιζέλου, με την κάθε «ομάδα» να προσπαθεί να περάσει τη δική της γραμμή και να διατηρήσει ή να αποκτήσει τον εσωκομματικό έλεγχο. Οι μεν κοντινοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμούσαν τον κ. Ανδρουλάκη και πίεζαν για άλλες «λύσεις», οι δε υποστήριζαν ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η εκλογή του, μετά και την αδιαμφισβήτητη πρωτιά του. Ως εκ τούτου, πλέον στην Ιπποκράτους διαμορφώνονται δυο νέα στρατόπεδα, οι παλαιοβενιζελικοί και νεοβενιζελικοί.

Πιο αναλυτικά, από τη μια πλευρά βρίσκεται το δεξί χέρι του Ευάγγελου Βενιζέλου και πρώην δήμαρχος της Κοζάνης (1991-2009) Πάρις Κουκουλόπουλος, τον οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμπιστεύεται απόλυτα και, μάλιστα, όλο το προηγούμενο διάστημα έπαιζε -ατύπως- τον ρόλο του γραμματέα του κόμματος. Ενδεχομένως, για να του «χρυσώσει το χάπι», ο κ. Βενιζέλος να εισηγηθεί την τοποθέτησή του στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Λεωνίδας Γρηγοράκος ανήκει στον σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών του κ. Βενιζέλου, διαφοροποιούμενος πάντως από την ηγεσία στο συνέδριο σχετικά με το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Μανιάτη -αν και άνθρωπος της κ Διαμαντοπούλου και πρώην παπανδρεϊκός- να είναι αυτός που έχει αναλάβει την επιχείρηση διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ προς όλες τις κεντροαριστερές δυνάμεις.

Στο ίδιο «κλαμπ» ανήκει και η προσαρμοστική Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία παρότι ήταν στενή συνεργάτις της Αννας Διαμαντοπούλου έχει πλέον ενταχθεί πλήρως στην «αυλή» του κ. Βενιζέλου προβάροντας, μάλιστα, και υπουργικό… ταγέρ. Στο στενό περιβάλλον του προέδρου του κόμματος βρίσκεται και ο προερχόμενος από την Αριστερή Πρωτοβουλία βουλευτής Κυκλάδων Τάκης Ρήγας, ο άνθρωπος που φροντίζει να βγάλει στην Προανακριτική Επιτροπή τα κάστανα από τη φωτιά για τον κ. Βενιζέλο. Να σημειωθεί ότι το όνομά του είχε ακουστεί για τη θέση του γραμματέα, ωστόσο επρόκειτο για διαρροή προκειμένου να εκτονωθεί το κλίμα.

Σε ό,τι αφορά τα εκλεγμένα μέλη, στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου βρίσκονται η Τόνια Αντωνίου, η οποία κατά τη διάρκεια της θητείας της στη Νεολαία ηγείτο της «τσοχατζοπουλικής» πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους «εκσυγχρονιστές» του Κώστα Σημίτη, πριν εκλεγεί βουλευτής. Πάντως, η ίδια το τελευταίο διάστημα φέρεται δυσαρεστημένη. Στον ίδιο πυρήνα βρίσκεται και ο παλαιός γραμματέας της Νεολαίας Παντελής Καμάς. Ο απερχόμενος γραμματέας της Νεολαίας Κώστας Πανταζής πηγαίνει όπου φυσάει ο άνεμος, καθώς στην αρχή άνηκε στο μπλοκ του Γιώργου Παπανδρέου, αργότερα «συστρατεύτηκε» με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και πλέον θεωρείται όψιμος «βενιζελικός». Μάλιστα, ήταν επί σειρά ετών αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη στα χρόνια που δραστηριοποιούνταν στη Νεολαία. Εκ των στενότερων συνεργατών και άνθρωπος που μονίμως συμβουλεύεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Ζαφειρόπουλος. Ο ίδιος βρίσκεται εδώ και χρόνια στο πλάι του κ. Βενιζέλου και θεωρείται έμπιστος σύμβουλός του. Ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γρηγόρης Φελώνης τα τελευταία χρόνια ανήκει στο συγκεκριμένο «μπλοκ», ενώ ήταν ο πρωταγωνιστής στο επεισόδιο που έλαβε χώρα στην Ιπποκράτους με τον γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής κ. Αξαρλή, που κατέληξε σε μάχη σώμα με σώμα.

Ανθρωπος του προέδρου του ΟΛΘ Στέλιου Αγγελούδη (εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Βενιζέλου, με τις σχέσεις τους πάντως το τελευταίο διάστημα να έχουν ψυχρανθεί) είναι ο Χρόνης Κουσαλίδης, ο οποίος εξαιτίας της έντονης στήριξης του κ. Βενιζέλου κατάφερε να εκλεγεί 13ος στην ΚΠΕ. Στους «έμπιστους» του κ. Αγγελούδη, αρά και του προέδρου του κόμματος, βρίσκεται και ο Γιάννης Λύτρας.

Υπό την προστασία των παλαιοβενιζελικών βρίσκεται ο παλαιός σύμβουλος της Αννας Διαμαντοπούλου και διαφημιστής Χρήστος Δρούζιας. Ανήκει στη νέα γενιά και πλέον απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ηγεσίας, μια και είχε αναλάβει τον συντονισμό στην εκπόνηση του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης. Μαζί του, βέβαια, είχε και έναν έτερο υποστηρικτή του κ. Βενιζέλου και εκλεγμένου στην Κεντρική Επιτροπή, τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος μάλιστα γράφτηκε στο κόμμα στην ηλικία των μόλιςβ 16 ετών, ενώ ήταν ο μικρότερος αντιπρόσωπος στο συνέδριο του 2001. Εχει πτυχίο Πληροφορικής ΑΣΟΕΕ, master σε Δίκαιο και Οικονομία στο Harvard, master στο MIT σε Τεχνολογία και Πολιτική και διδακτορικό (σε εξέλιξη) στην Οξφόρδη για την Πολιτική Οικονομία με έμφαση στην εθνική κυριαρχία.

Τέλος, η ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη (η μόνη που έθεσε υποψηφιότητα από τους ευρωβουλευτές μετά την απόφαση Βενιζέλου να τους «κόψει» από αριστίνδην), ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ Λάμπρος Κανελλόπουλος, αλλά και ο παλαιός βουλευτής Σερρών Μιχάλης Τζελέπης ανήκουν στην ευρύτερη ομάδα των βενιζελικών.

 

Ο γραμματέας Νίκος Ανδρουλάκης και η ομάδα των 30άρηδων που έρχεται με φόρα

Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται η ομάδα των νέων του Νίκου Ανδρουλάκη (νεοβενιζελικοί). Ο στενός φίλος του από τη Θεσπρωτία Ανδρέας Σπυρόπουλος είναι επί της ουσίας το Νο2, ενώ θεωρείται της απολύτου εμπιστοσύνης του. Ενεργός στη Νεολαία του κόμματος από το 2004, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην ΚΠΕ και, μάλιστα, έλαβε την απόφαση να θέσει υποψηφιότητα μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την ψηφοφορία. Είναι μηχανικός και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Αθήνας με τον συνδυασμό του Γιάννη Σγουρού Αγγελος Βουράκης ανήκει στον στενό πυρήνα της ομάδας. Προερχόμενος από την ΠΑΣΠ Κομοτηνής και επί σειρά ετών επιστημονικός συνεργάτης (είναι δικηγόρος στο επάγγελμα) του Κώστα Σκανδαλίδη, διατηρεί σχεδόν αδερφικές σχέσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο 33χρονος ειδικός επί των θεμάτων οικονομίας Παναγιώτης Αλαμάνος με σπουδές στο LSE, αν και δεν έχει ιδιαίτερη πολιτική δράση, είναι ο υπεύθυνος επί των οικονομικών, ενώ είναι και μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας αλλά και πρώην αντιπρόεδρος του φορέα.

Μία από τις γυναίκες της ομάδας είναι η ελεύθερη επαγγελματίας Εβίνα Τσατσάνη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Κομοτηνή συμπορεύτηκε με τον κ. Ανδρουλάκη και από τότε δραστηριοποιούνται πολιτικά μαζί. Κατάγεται από την Εύβοια, όπου διατηρεί και ένα κατάστημα. Αλλο ένα μέλος είναι ο Ρεθυμνιώτης, που πλέον ζει στο Ηράκλειο, Σταύρος Τζεδάκης. Μάλιστα, ο ίδιος είναι αγρότης στο επάγγελμα, ενώ είναι στενός φίλος του νέου γραμματέα του κόμματος. Ο 27χρονος προερχόμενος από την ΠΑΣΠ Σπύρος Βογιατζής αποτελεί τον δεύτερο οικονομολόγο της «παρέας», με σπουδές και μεταπτυχιακό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τέλος, ο εκ Ιωαννίνων ορμώμενος Σωτήρης Ζαρμπαλάς είναι ανιψιός του τέως νομάρχη Ιωαννίνων Νίκου Ζαρμπαλά. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει κατέβει υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στα Γιάννενα με τον πρώην υφυπουργό Γεωργίας επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη Βαγγέλη Αργύρη.

Αλέξανδρος Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη βόμβα του καθηγητή Ιωαννίδη στη «δημοκρατία» του Σαββάτου

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα «δημοκρατία» του Σαββάτου ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης...

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υποβαθμίζει τον εθνικό κίνδυνο

«Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι το μεγάλο πρόβλημα» Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ

Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ! Το 31% το δεύτερο τρίμηνο έλαβε λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά Τη...

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το... μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο....

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...