Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Στο σκαμνί ΑΚΤΩΡ-ΕΡΓΟΣΕ

Μία σκανδαλώδη υπόθεση, που αφορά το έργο της διάνοιξης της σήραγγας Λιανοκλαδίου – Δομοκού, έφερε στο φως η εισαγγελική «σκαπάνη»! Επειτα από πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αριστείδης Κορέας προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος του πρώην και του νυν προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ (θυγατρική του ΟΣΕ), καθώς και κατά του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρίας ΑΚΤΩΡ (συμφερόντων του Γιώργου Μπόμπολα), που είχε αναλάβει το έργο διάνοιξης της σήραγγας, καθώς και σε βάρος αρμόδιων υπαλλήλων των δύο εταιριών. Το εν λόγω έργο ανετέθη στην ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ τον Απρίλιο του 2007.

Σύμφωνα με αναφορά της ΕΡΓΟΣΕ στην Εισαγγελία καθώς και με πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το έργο δεν ολοκληρώθηκε παρά την ανελλιπή χρηματοδότησή του, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο -σύμφωνα με την κατηγορία- με πάνω από 30.000.000 ευρώ. Ειδικότερα, η άσκηση της ποινικής δίωξης αφορά το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία από υπαιτίους που μεταχειρίστηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα με ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση της περιουσίας του νομικού προσώπου της ΕΡΓΟΣΕ, το οποίο στρέφεται σε βάρος του νυν και του πρώην προέδρου της και εις βάρος υπαλλήλων της, αρμόδιων για την εκτέλεση του έργου. Επιπλέον, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών απαγγέλθηκαν η κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην πιο πάνω πράξη εις βάρος υπαλλήλων της ΑΚΤΩΡ και της ηθικής αυτουργίας και στις δύο πιο πάνω πράξεις εις βάρος του νόμιμου εκπροσώπου της αναδόχου εταιρίας.

Πλέον η υπόθεση ανατίθεται σε ανακριτή, ο οποίος θα διερευνήσει εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και για άλλα πρόσωπα όσον αφορά «τη μη ολοκλήρωση του έργου, παρά την ανελλιπή χρηματοδότησή του, εξαιτίας υιοθέτησης επάλληλων προτάσεων της αναδόχου εταιρίας για τροποποιήσεις της εγκεκριμένης μελέτης που επέφεραν διόγκωση του κόστους, την παράλειψη είσπραξης ποινικών ρητρών που κατέπεσαν, τη διπλοπληρωμή εργασιών που ήδη είχαν τιμολογηθεί κ.λπ.».

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ