Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Στο σκαμνί ΓΑΠ – Παπακωνσταντίνου

Τον δρόμο για το Ειδικό Δικαστήριο «δείχνει» ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και σε μέλη της τότε κυβέρνησης και συνεργάτες τους, καθώς διαπίστωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την πιθανή τέλεση εκ μέρους τους αξιόποινων πράξεων, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργούσε για τις καταγγελίες για «σκοπούμενη διόγκωση του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή».

Εντύπωση πάντως προκάλεσε σε δικαστικούς και νομικούς κύκλους το γεγονός ότι την ίδια ώρα χθες στενοί συνεργάτες του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου άφηναν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη. Ο κ. Παπαϊωάννου έχει στα χέρια του από προχθές όλο τον φάκελο της διοικητικής εξέτασης που διενεργήθηκε και η οποία κατέληξε στο ότι δεν υπήρξε παρέμβαση στο έργο τους και εξέτασε αν θα στείλει ερώτημα αντικατάστασής του στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, καθώς και αν θα ζητήσει ή όχι την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος τους, κάτι που εμμέσως συμπεραίνεται από τη δήλωσή του, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι Πεπόνης και Μουζακίτης «έπληξαν το κύρος της Δικαιοσύνης με τις συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές τους».

Ως προς το θέμα της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο κ. Πεπόνης σε ένα τρισέλιδο διαβιβαστικό σημείωμα-κόλαφο για την προηγούμενη κυβέρνηση, το οποίο απέστειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο συμπέρασμα ότι «από το σύνολο του συλλεγέντος αποδεικτού υλικού (μάρτυρες και έγγραφα) και ιδίως από τις μαρτυρικές καταθέσεις προκύπτουν στοιχεία σχέση έχοντα με αξιόποινες πράξεις του άρθρου 1 παράγραφος 1 του Ν. 3126/2003 (νόμος περί ευθύνης υπουργών) που αφορούν πρόσωπα κατέχοντα συγκεκριμένες θέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδος».

Ο κ. Πεπόνης έλαβε κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής κατάθεσης 18 μαρτυρικές καταθέσεις, στις περισσότερες από τις οποίες, όπως κατά πληροφορίες αναφέρει στο διαβιβαστικό του σημείωμα, «ρητώς γίνεται αναφορά για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 αφενός και για ύπαρξη συναφώς και αφετέρου ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβέρνησης και των τότε αρμόδιων υπουργών Οικονομικών».

Πλέον, η ογκωδέστατη δικογραφία βρίσκεται στα χέρια του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επόπτη των οικονομικών εισαγγελέων Νίκου Παντελή, ο οποίος θα τη μελετήσει και θα είναι αυτός που θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως για τη διαβίβασή της στη Βουλή. Βάσει του νόμου, ο κ. Παντελής έχει δικαίωμα, αν το κρίνει απαραίτητο, να ζητήσει να γίνουν περαιτέρω ενέργειες από τον οικονομικό εισαγγελέα.

Η εν λόγω προκαταρκτική εξέταση άρχισε μετά τις σοβαρότατες καταγγελίες της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην μέλους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ζωής Γεωργαντά στις 19 Σεπτεμβρίου 2011. Η καθηγήτρια και δημόσια και στην ένορκη κατάθεσή της στη Δικαιοσύνη υποστηρίζει ότι το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, για να φτάσει από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4%, προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Από τότε, εκτός της κυρίας Γεωργαντά εξετάστηκαν ακόμα 17 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων οικονομολόγοι (Γιώργος Ρωμανιάς και Αννα Ζωηρού), άλλα μέλη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (Νίκος Λογοθέτης, Κωνσταντίνος Σκορδάς, Ανδρέας Φιλίππου), καθηγητές πανεπιστημίου (Γιώργος Κασσιμάτης), ένας ευρωβουλευτής (Νικόλαος Χουντής) και δημοσιογράφοι (Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, Σοφία Βούλτεψη).

Κατά τη διάρκεια της έρευνας είχε κληθεί να εξεταστεί με την ιδιότητα του υπόπτου ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου, ωστόσο ο κ. Πεπόνης έκρινε ότι πρέπει να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή προτού λάβει τις εξηγήσεις του. Αυτή η ενέργεια του οικονομικού εισαγγελέα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σύμφωνη με τον νόμο, που του δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ