Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Στο στόχαστρο ο Παπαϊωάννου για τις ύποπτες μεθοδεύσεις κατά των Πεπονή και Μουζακίτη

Συνεχίζονται οι «μετασεισμοί» έπειτα από την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου να ζητήσει την αντικατάσταση των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, λίγες ημέρες μετά την παραγγελία του πρώτου να διαβιβαστεί η δικογραφία για την υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) στη Βουλή.

Εισαγγελικοί κύκλοι χθες έκαναν λόγο για «βιαστική απόφαση» του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ τόνιζαν ότι στο έγγραφό του προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο δεν θα έπρεπε να προβαίνει σε κρίσεις. Την ίδια ώρα «κλείδωνε» και η ημερομηνία που θα κριθεί αν οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης θα παραμείνουν στο δικαστικό σώμα, καθώς η πρόεδρος του Αρείου Πάγου όρισε την κρίσιμη συνεδρίαση για τις 9 Φεβρουαρίου του 2012. Παράλληλα, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Κολιοκώστας ορίστηκε από την κυρία Ασημακοπούλου εισηγητής στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ, η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) έδωσε χθες σκληρή απάντηση στους πολιτικούς που επέκριναν τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, γιατί ζήτησε τη διερεύνηση τυχών ποινικών ευθυνών του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., σημειώνοντας ότι δεν θέλουν ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα αναφέρει η ΕΕΕ: «Το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών εμποδίζουν τη δικαστική αρχή να ελέγξει την ουσιαστική και νομική βασιμότητα υποθέσεων, στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Αντίθετα, υποχρεώνεται αμελλητί να διαβιβάσει τις σχετικές δικογραφίες στη Βουλή. Η ως άνω υποχρέωση είναι γνωστή σε αυτούς που έκαναν τις ανωτέρω δηλώσεις, όταν μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν για υπόθεση με εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είχαν επικρίνει τη δικαστική αρχή διότι δεν διαβίβασε την ανωτέρω υπόθεση αμελλητί στη Βουλή (σ.σ.: υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου). Κατόπιν αυτών διερωτώμεθα αν ο όρος “αμελλητί” χρησιμοποιείται επιλεκτικά και αναλόγως με τα προσδοκώμενα πολιτικά οφέλη ή τις επαπειλούμενες πολιτικές ζημίες».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Γιάννης Αδαμόπουλος καταδικάζει την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης να ζητήσει την αντικατάσταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων, την οποία χαρακτηρίζει «αθέμιτη παρέμβαση» και καλεί «την πολιτική ηγεσία του τόπου, ιδίως δε τον κύριο υπουργό Δικαιοσύνης, «να επιδείξουν οι ίδιοι τη νηφαλιότητα, την υπευθυνότητα και φυσικά την αξιοπιστία που απαιτούνται ως προϋποθέσεις για την αποτελεσματική άσκηση των σχετικών καθηκόντων τους, αντί να την απαιτούν επί λέξει -υπό τη μορφή νουθεσιών και υπαγορεύσεων- από τη δικαστική εξουσία».

Πάντως, ο κ. Παπαϊωάννου, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, υπερασπίστηκε την ενέργειά του να στείλει ερώτημα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, χαρακτηρίζοντάς τη «μονόδρομο» από τη στιγμή που οι ίδιοι οι οικονομικοί εισαγγελείς είχαν ζητήσει την αντικατάστασή τους, καθώς ειδάλλως, υποστηρίζει, θα παραβίαζε τον νόμο.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ