Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Στο ταμείο ανεργίας και ελεύθεροι επαγγελματίες

Στο ταμείο ανεργίας ετοιμάζονται να μπουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η σχετική υπουργική απόφαση, που θα δίνει το πράσινο φως για υπαγωγή στον ΟΑΕΔ εργαζομένων όπως είναι έμποροι, βιοτέχνες (ΟΑΕΕ), γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί (ΕΤΑΑ), είναι έτοιμη και μέσα στις ερχόμενες ημέρες θα υπογραφεί από τον νέο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ουσιαστικά πρόκειται για την αξιοποίηση των εισφορών που καταβάλλονται εδώ και σχεδόν έναν χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, ο οποίος έχει θεσπιστεί στον ΟΑΕΔ. Στο εξής το επίδομα ανεργίας που θα καταβάλλεται θα κυμαίνεται από 360 ευρώ τον μήνα έως 3.000 ευρώ τον χρόνο και η διάρκειά του θα είναι από τρεις έως 12 μήνες, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

Τα κριτήρια που έχουν μπει για να χορηγείται το εν λόγω επίδομα είναι τα εξής:

-Ο δικαιούχος να έχει τουλάχιστον τρία χρόνια ασφάλισης πριν από τη διακοπή του επαγγέλματός του.

-Να έχει καταβάλει εισφορές στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας. Για όσους διακόπτουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από την 1η Ιανουαρίου 2012 και μετά απαιτούνται εισφορές ενός έτους. Αντίστοιχα, εκείνοι που θα βρεθούν στην ίδια μοίρα από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά θα χρειάζονται εισφορές δύο χρόνων και όσοι βγουν στην ανεργία από 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά, εισφορές τριών ετών.

-Εως και τρία χρόνια πριν από τη διακοπή του επαγγέλματος ο δικαιούχος δεν θα πρέπει να έχει δηλώσει ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 50.000 ευρώ, αθροιστικά. Επίσης, το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει αθροιστικά, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, τα 100.000 ευρώ.

-Να έχει λήξει η επαγγελματική δραστηριότητα του δικαιούχου τουλάχιστον τρεις μήνες προτού λάβει το βοήθημα.

-Ο δικαιούχος να μην έχει άλλη μισθωτή απασχόληση και να μην αυτοαπασχολείται. Επίσης, να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρηση, το μερίδιο ή τις μετοχές του σε συγγενικό πρόσωπο α΄ ή β΄ βαθμού.

-Να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και να έχει εξοφλήσει όλες τις τυχόν οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές που έχει στον φορέα ασφάλισής του.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ