Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Στο τραπέζι η βιωσιμότητα

Ιδιαιτέρως «κρίσιμη και καθοριστική» κρίνεται από όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες η σημερινή διαπραγμάτευση μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της τρόικας, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα της βιωσιμότητας ή όχι του δημόσιου χρέους της χώρας.

Σε περίπτωση μάλιστα που το δημόσιο χρέος της Κύπρου κριθεί βιώσιμο, τότε θα τεθεί τέρμα και στο θέμα πώλησης κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών σε ιδιώτες. Την ίδια στιγμή όμως, οι «βρικόλακες» καιροφυλακτούν, καθώς ο οίκος Moody’s το Σαββατοκύριακο άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, κυρίως λόγω της βραδύτητας με την οποία σημειώνονται οι διαπραγματεύσεις της χώρας με την τρόικα.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές της Κύπρου εκτιμούσαν χθες ότι το συνολικό ποσό για αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους και για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν φαίνεται να υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Θετική εξέλιξη κρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η αποδοχή από την τρόικα εισήγησης του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Π. Δημητριάδη για αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών μόνο κατά μία μονάδα αντί για δύο, που ήταν η αρχική πρόθεσή της τρόικας.

Αυτό, σύμφωνα με οικονομολόγους, μεταφράζεται σε περίπου 650.000.000 ευρώ λιγότερα στις ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κατά τα άλλα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο Κύπριος νομπελίστας στα οικονομικά Χριστόφορος Πισσαρίδης, τόνιζε ότι το φυσικό αέριο πρέπει να μείνει εκτός των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης της χώρας με την τρόικα. «Είναι κακή ιδέα να δανειστούμε τώρα με βάση τον πλούτο που αναμένουμε στο μέλλον, για να ξεπληρώσουμε τα δάνεια και το χρέος που μάζεψαν το δημόσιο και οι τράπεζες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πισσαρίδης. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο νομπελίστας τάσσεται ανοικτά υπέρ της υπογραφής του μνημονίου, και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, ενώ εισηγείται την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για τη διαδικασία και τον χρονικό ορίζοντα ιδιωτικοποίησης μη ευαίσθητων ημικρατικών οργανισμών. Ενώ την ίδια στιγμή δηλώνει ότι είναι κατά της κατάργησης του 13ου μισθού και προτείνει κλιμακωτή μείωση στους μισθούς των υψηλά αμειβομένων στο κυπριακό δημόσιο.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ