Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Στο τραπέζι και νέα «περαίωση»

Σχέδιο «περαίωσης» περίπου 400.000 φορολογικών εκκρεμών υποθέσεων, που βρίσκονται εγκλωβισμένες στα φορολογικά δικαστήρια, εισηγήθηκε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος είναι η άμεση είσπραξη όσο το δυνατό περισσότερων χρημάτων από τα 15 δισ. ευρώ βεβαιωμένων φόρων που «λιμνάζουν» στις δικαστικές αίθουσες, προκειμένου να «πάρουν ανάσα» τα έσοδα μετά και τη νέα υστέρηση κατά 700.000.000 ευρώ που σημειώθηκε τον Ιανουάριο.

Επί της ουσίας, το σχέδιο «περαίωσης» θα αποτελεί έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό. Θα προβλέπει καταβολή του αρχικού κεφαλαίου ακόμη και με δόσεις και «κούρεμα» των προσαυξήσεων έως και κατά 2/3. Οπως έδειξε πρόσφατη μελέτη του ΣΕΒ, στις δικαστικές αίθουσες εκκρεμούν περισσότερες από 400.000 φορολογικές υποθέσεις και στις μισές από αυτές δεν έχει καν οριστεί δικάσιμος.

Ο μέσος χρόνος αναμονής για υποθέσεις ΦΠΑ φτάνει τα 9,3 χρόνια, ενώ για τις φορολογικές υποθέσεις η μέση αναμονή αγγίζει συνολικά τα 5,3 χρόνια. Οσο η υπόθεση δεν εκδικάζεται, τρέχουν τόκοι, προσαυξήσεις και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και πανωτόκια.

Το πρόβλημα της συσσώρευσης φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Πρώτα, ως αποτρεπτικό στοιχείο, αυξήθηκε ο φόρος που έπρεπε να καταβληθεί προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δικαστική προσφυγή. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ειδική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών. Μετά τα δικαστήρια, «έπηξε» και η Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.

Ο νόμος ορίζει αποκλειστική προθεσμία 90 ημερών για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης. Αν μέσα σε 90 ημέρες δεν συζητηθεί η υπόθεση, τότε ο φορολογούμενος για να βρει το δίκιο του πάει στα δικαστήρια. Και εκεί περιμένει έως και δέκα χρόνια…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ