Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Στο τραπέζι (και πάλι) με θέμα τις απολύσεις!

Η ύφεση στο διάστημα 2008-2014 θα φτάσει στο 25%, ανέφερε πρόσφατα ο Γιάννης Στουρνάρας. Το μέγεθος είναι πρωτοφανές για δυτική χώρα που δεν έχει πόλεμο και βέβαια τίποτα δεν μαρτυρά ότι η χώρα πλησιάζει στην έξοδο από την κρίση.

Σήμερα η τρόικα θα συναντηθεί ξανά με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα μπορέσει να της πει ότι οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει να υπάρξουν περικοπές της τάξης των 7,5 δισ. σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Από εκεί και πέρα, έως τα 13,5 δισ. ευρώ υπάρχουν, υποτίθεται, διαρθρωτικά μέτρα και φορολογικό νομοσχέδιο για να καλυφθεί ό,τι υπολείπεται. Το απόγευμα οι ελεγκτές θα επισκεφθούν και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η τρόικα πάντως επιμένει στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που είναι και το τελευταίο «οχυρό» που διατηρεί η κυβέρνηση για να προβάλει ένα ελάχιστο φιλολαϊκό προφίλ.

Η κυβέρνηση, σε πλήρη αντίθεση με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που προέβλεπε ότι «ο δημοσιονομικός στόχος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την περικοπή μισθών και συντάξεων, αλλά με την περιστολή της κρατικής σπατάλης», προχωρά στο νέο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει καταιγίδα φόρων και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Σήμερα ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα περί του ποσού που θα αντληθεί περικόπτοντας τις κρατικές σπατάλες. Και επειδή γι’ αυτό δεν πείστηκε ούτε η τρόικα, ο Πολ Τόμσεν επέβαλε φορολογικά μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να ισορροπήσει το πρόγραμμα.

Το νέο φορολογικό πακέτο στην παρούσα συγκυρία αποτελεί απαίτηση του ΔΝΤ, παρόλο που το ίδιο το Ταμείο στην τελευταία του έκθεση τον Μάρτιο εμφανιζόταν αντίθετο στο ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων. Στην έκθεση του Μαρτίου αναφερόταν ρητά ότι η Ελλάδα τη διετία 2013-14 θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες περικοπές, οι οποίες είχαν υπολογιστεί στο 5,5% του ΑΕΠ.

Η χώρα είχε αναλάβει τη συγκεκριμένη δέσμευση με την υπογραφή του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, αλλά και των δύο πολιτικών αρχηγών που στήριζαν την κυβέρνησή του.

Στο ΔΝΤ δεν δίνουν σημασία αν τα μέτρα του πακέτου της διετίας (2013-2014) είναι 11,5 η 13,5 δισ. Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε πρόσφατα ότι το πακέτο μέτρων δεν πρόκειται να βοηθήσει την οικονομία εξαιτίας της ύφεσης, γεγονός το οποίο δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα. Αυτό το κενό είναι τελείως διαφορετικό από το κενό της επιμήκυνσης του προγράμματος για το οποίο ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα χρειαστούν περίπου 13,5-15 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί. Η απειλή για την Ελλάδα λέγεται ύφεση και το γεγονός έχει θορυβήσει εκτός από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους. Ηδη ο Γάλλοι, όπως πληροφορούμαστε, πιέζουν να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα στην Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί η ύφεση.

Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος


Νέο φοροσενάριο με 15% συντελεστή έως τα 22.000 €

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η διαρροή της πρόθεσης του οικονομικού επιτελείου να φορολογήσει με 35% όλα τα εισοδήματα άνω των 16.000 ευρώ έφεραν στο προσκήνιο και ένα ακόμα εναλλακτικό σενάριο φορολόγησης, εξίσου επιβαρυντικό για τα μεσαία εισοδήματα.

Κατά τις πληροφορίες, το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει τρεις φορολογικές κλίμακες. Το αφορολόγητο διατηρείται στα 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους. Από 5.000 ευρώ μέχρι έως 22.000 ευρώ η φορολόγηση θα γίνεται με συντελεστή 15%. Από 22.000 ευρώ και πάνω η φορολόγηση θα γίνεται με συντελεστή 30%.

Οι νέες φορολογικές κλίμακες αποσκοπούν να αφαιρέσουν μεγαλύτερο ποσό φόρου από τα μεσαία στρώματα. Κάνουν επαχθέστερα τα φορολογικά βάρη, βαθαίνουν την ύφεση και βέβαια προς δόξαν της φοροδιαφυγής, την οποία η κυβέρνηση αποφεύγει να θίξει.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα φέρει επιβαρύνσεις 3 δισ. ευρώ που θα πλήξουν περίπου 2.500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και άλλους 3.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους.

Με τα μέχρι τώρα γνωστά οι φορολογικοί σχεδιασμοί προβλέπουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

-Κατάργηση της φοροαπαλλαγής για μισθωτούς με παιδιά. Εως τώρα υπήρχε πρόσθετο αφορολόγητο 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 3.000 ευρώ αφορολόγητο από το τρίτο παιδί και άνω.

-Αύξηση της φορολόγησης των τόκων στις καταθέσεις από 10% που είναι σήμερα σε 15%.

-Κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό σημαίνει ότι τα εισοδήματά τους θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή που, κατά τις πληροφορίες, θα είναι 35%.

-Φορολόγηση αγροτών όχι με χρήση τεκμηρίων αλλά με χρήση λογιστικών βιβλίων, δηλαδή θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

-Επιβολή ενιαίου φόρου στην ακίνητη περιουσία, κλιμακωτά από 0,1% έως 2%. Ο φόρος αυτός θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ. Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να εντάξει στη συγκεκριμένη φορολόγηση και αγροτεμάχια που βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών και δεν χρησιμοποιούνται από αγρότες.

-Εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης με το υγραέριο.

-Φόρος στα τσιγάρα.


Κατατίθεται το προσχέδιο του επόμενου Προϋπολογισμού

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2013, που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις περικοπές των 7,5 δισ. σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα (από το πακέτο των 13,5 δισ.) που έχει αποφασίσει να υλοποιήσει η κυβέρνηση κατ’ απαίτηση της τρόικας.

Ο νέος Προϋπολογισμός θα προβλέπει ύφεση 3,5%-4%, ενώ οι δαπάνες δεν θα υπερβαίνουν τα 62,5 δισ., από 70 δισ. ευρώ που είναι η εκτίμηση ότι θα κλείσουν φέτος.

Μπορεί η κατάθεση του προσχεδίου να γίνει με ένα απλό USB στικάκι και όχι σε πολυσέλιδη πολυτελή έκδοση, όπως παλαιότερα, αλλά το μικρό μέγεθος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις περικοπές που θα εμπεριέχει.

Παρά τις δεδομένες μειώσεις σε δημόσιες δαπάνες, το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού θα διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τα φορολογικά έσοδα. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μπορεί να εισπράξει από φόρους, τη νέα χρονιά, περίπου 57 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ο Προϋπολογισμός του νέου έτους προβλέπει διατήρηση της ύφεσης για το 2013 στα επίπεδα του 3,5% έως 4% από 6%-6,5% που θα κλείσει φέτος.

Σημειώνεται ότι, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τότε θα είναι η έκτη συνεχή χρονιά που η ελληνική οικονομία κινείται με αρνητικό πρόσημο.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία του προσχεδίου του Προϋπολογισμού ξεχωρίζει ασφαλώς η αναφορά στο σύνολο των περικοπών τόσο σε συντάξεις και επιδόματα όσο και σε μισθούς στον δημόσιο τομέα, ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο έχει εντάξει όλες τις νέες περικοπές (κατάργηση δώρων στο Δημόσιο, 13ης και 14ης σύνταξης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εισοδηματικά κριτήρια στα κοινωνικά επιδόματα, μειώσεις στα εφάπαξ κ.λπ.) στη νέα χρονιά και όχι σε βάθος διετίας, αφού έχουν άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Βέβαια, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονται ότι οι καταγραφές αυτών των περικοπών μπορεί να αλλάξουν, καθώς η διαπραγμάτευση με την τρόικα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αυξηθούν τα επώδυνα μέτρα για το 2013, παρά να υπάρξει ελάφρυνση του σκληρού πακέτου των περικοπών.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ