Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Στο τυπογραφείο η κατάργηση των 2.000 θέσεων στο Δημόσιο !

Οι περίπου 2.000 πλεονάζουσες οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις δημοσίων υπαλλήλων που μέσω της αξιολόγησης των δομών καταργούνται έχουν ήδη υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι υπάλληλοι, οι θέσεις των οποίων καταργούνται, θα ενταχθούν στην κινητικότητα συμπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον αριθμό των 12.500, που θα πρέπει να έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του μήνα.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η εμπλοκή στο υπουργείο Παιδείας, καθώς τα περισσότερα πανεπιστήμια και ΤΕΙ έχουν βάλει λουκέτο, διαμαρτυρόμενα για τη διαδικασία της διαθεσιμότητας. Οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν διοικητικοί υπάλληλοι που περισσεύουν και ότι, εάν προχωρήσει η διαθεσιμότητα, τα τμήματα δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει την κυβέρνηση και φυσικά την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς χωρίς τους 1.500 διοικητικούς υπαλλήλους δυσκολεύει η προσπάθεια για τη συμπλήρωση του αριθμού των 12.500.

Εν τω μεταξύ, όπως έγραψε την περασμένη Παρασκευή η «δημοκρατία», οι «δεξαμενές» για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας, του Δεκεμβρίου, θα βρεθούν -κυρίως- μεταξύ των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε υγειονομικές υπηρεσίες, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και σε ασφαλιστικά ταμεία.

Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε σκοπό να ζητήσει παράταση για τη δεύτερη φάση εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας, αλλά τα μηνύματα που έχουν φτάσει από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα είναι απογοητευτικά και δεν αφήνουν περιθώριο για τέτοιου είδους διαπραγμάτευση.

Σε ό,τι αφορά τις «δεξαμενές» του δεύτερου κύματος κινητικότητας, αυτές θα αναζητηθούν από τους 91.000 εργαζομένους στους ΟΤΑ, τους 45.000 στα ΝΠΙΔ, τους 15.000 στην Υγεία και τους 7.000 στα Ταμεία.

«Η αξιολόγηση θα μας δώσει, ανάλογα με τις υπηρεσίες που θα μείνουν τελικά, ποιο προσωπικό και ποιος αριθμός θα μείνει στις νέες δομές. Δεν έχω κανέναν στόχο (ως προς τον αριθμό υπαλλήλων)» είπε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης (Βήμα FM), επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το επόμενο κύμα διαθεσιμότητας θα αγγίξει -και πάλι- τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «και εργαζόμενοι και δήμαρχοι έχουν καταλάβει την αναγκαιότητά της (αξιολόγησης) και προέβλεψε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου».

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ