Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

«Στόχος, η θωράκιση του ανταγωνισμού»

Με τέσσερα νομοσχέδια, που θα κατατεθούν στη Βουλή έως τα Χριστούγεννα, φιλοδοξεί να δώσει ξανά πνοή στο επιχειρείν ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας.

Στη συνέντευξή του στην «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει ότι θα εκσυγχρονιστεί και θα απλουστευθεί το ξεχασμένο δίκαιο περί ανωνύμων εταιριών, ενώ μιλά και για το νομοθέτημα που αφορά τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Ο ίδιος προαναγγέλλει και το νομοσχέδιο για τα στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.

*Στις δηλώσεις σας αναφέρετε συχνά ότι «ο μπαταχτσής δεν θα βοηθηθεί». Γνωρίζετε ότι στη «λίστα Λαγκάρντ» περιλαμβάνονται επιχειρηματίες με λεφτά στην ξενιτιά που έχουν φτωχές εταιρίες, αλλά η Πολιτεία κλείνει τα μάτια;

Καταρχάς, να σας πω ότι το συγκεκριμένο είναι θέμα ελέγχου άλλου υπουργείου. Αυτό που εγώ μπορώ να σας πω ευθέως είναι ότι στη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων δεν υπάρχει περιθώριο να ευνοηθούν εκείνοι οι οποίοι έχουν περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούν το πρόβλημα της επιχείρησής τους. Δηλαδή φτωχή επιχείρηση και πλούσιος επιχειρηματίας σε αυτή τη ρύθμιση δεν θα μπορεί να ενταχθεί.

Ωστόσο, υπάρχουν επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με αρνητικά κεφάλαια χρόνια, κοροϊδεύοντας τον υγιή ανταγωνισμό και την Πολιτεία. Τι θα γίνει με αυτές;

Αναφέρεστε στη νομοθεσία περί ανωνύμων εταιριών. Υπάρχει η Επιτροπή Περάκη, η οποία υποχρεούται -ούτως ή άλλως- να εκσυγχρονίσει το δίκαιο περί ανωνύμων εταιριών, που -αν εξαιρέσουμε τις διαρκείς οδηγίες- είναι νόμος του 1920. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει.

Σωστά, όμως η επιτροπή έχει οριστεί από πέρυσι και ακόμη δεν έχουμε κάποιο αποτέλεσμα…

Η καταληκτική ημερομηνία για να παραδοθεί το κείμενο πρότασης είναι τον Νοέμβριο, ενώ στόχος είναι και η απλούστευση, όχι μόνο η θωράκιση. Η γενική αντίληψή μου είναι ότι το κράτος οφείλει να αναμειγνύεται εκεί που έχει συμφέρον ο πολίτης. Θέλουμε να έχουμε ελεγκτικό έργο εκεί που βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον.

Πρόκειται για μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία που θα «κολλήσει» σε εκείνη με τα «κόκκινα» δάνεια;

Οχι, θα είναι ανεξάρτητη, αλλά θα «κολλήσει» στο συνολικό σχήμα που υπάρχει σ’ αυτό το υπουργείο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τις δυνατότητες του επιχειρείν. Θέλουμε να δημιουργήσουμε στους νέους ανθρώπους την αντίληψη ότι δεν χρειάζεται για να ευτυχήσουν στη ζωή τους να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Μπορούν να φτιάξουν επιχειρήσεις, μπορούν βγουν στην αγορά και το κράτος δεν θα είναι απλώς δίκαιο αλλά θα τους διευκολύνει σ’ αυτήν τη δραστηριότητά τους. Οπως επίσης και να τους πούμε ότι και η αποτυχία είναι μέσα στη ζωή. Οποιος αποτύχει μία φορά δεν πρόκειται να τον κρεμάσουμε στο Σύνταγμα, αν, βεβαίως, δεν είναι απατεώνας. Και στις προηγμένες χώρες η αποτυχία συγχωρείται, αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 10.000 καινούργιους επιχειρηματίες. Η ανεργία δεν μπορεί να απορροφηθεί από το κράτος.

Ξέρετε κάποιο ευρωπαϊκό κράτος που ο νέος επιχειρηματίας ξεκινάει έχοντας «μπαμπούλα» τον ΟΑΕΕ; Πώς θα αντιμετωπίσει ο νέος επιχειρηματίας την έλλειψη χρηματοδότησης;

Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα πλήρες πλαίσιο με το οποίο να μπορεί μια νέα ιδέα, ένας νέος επιχειρηματίας, να χρηματοδοτηθούν. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι σήμερα ένα νέο παιδί -όσο πρωτοπόρα ιδέα κι αν έχει- δεν βρίσκει χρηματοδότηση. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Εκεί που δεν μπορεί η αγορά να παράσχει ενίσχυση, θα την παράσχει το κράτος.

Με δεδομένο ότι το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς εκπνέει στο τέλος του έτους, προτίθεστε να το παρατείνετε και για το 2015; Το έχετε θέσει στην τρόικα;

Οχι. Θα δούμε τι χρειάζεται για να προστατευθεί η αγορά. Θα το δούμε στην ώρα του. Πάντως, για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, στην οποία έχει εστιαστεί το ενδιαφέρον για επικοινωνιακούς λόγους, έχουν γίνει μόνο 3.000 αιτήσεις! Αν θεραπεύσουμε τις αιτίες, δεν χρειάζονται ρυθμίσεις. Αν ρυθμίσουμε τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά, το πρόβλημα θα το έχουν μόνο οι απατεώνες.

Ας πάμε στα θέματα ανταγωνισμού. Είστε ευχαριστημένος από τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού;

Καταρχάς, την Επιτροπή Ανταγωνισμού την εποπτεύει ο υφυπουργός κ. Γιακουμάτος και νομίζω ότι αφιερώνει πολύ μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητάς του στα θέματα ελέγχου της αγοράς. Οσο για τις διαδικασίες, όποιον τομέα και να πάρετε της δημόσιας ζωής έχει θέμα με τις διαδικασίες. Παντού το πλαίσιο καταφέρνει και καταδυναστεύει το αποτέλεσμα.

Για να μείνουμε στην αγορά, το υπουργείο είναι υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων όλες τις Κυριακές;

Δεν με έπεισε η απόφαση της αναστολής, όπως και πολλούς δεν έπεισε. Το μέτρο ήταν δοκιμαστικό. Οταν με προσωρινές διαταγές εμποδίζεται η δοκιμαστική περίοδος, δεν θα έχουμε απλώς στοιχεία για να κάνουμε μια συζήτηση, που θα κάναμε στο τέλος του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, θα τεθεί στην τρόικα θέμα μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, για να ανακουφιστεί ο καταναλωτής;

Προσωπικά είμαι υπέρ της μείωσης των φορολογικών συντελεστών παντού, με εξαίρεση ίσως κάποια προϊόντα πολυτελείας και κάποια πολύ υψηλά εισοδήματα. Αυτό το θέμα όμως δεν είναι κομμάτι της δικής μου ατζέντας και δεν είναι σωστό να διατυπώνω άποψη σε θέματα που δεν είμαι αρμόδιος.

«Ολοκλήρωση του έργου της»

Τις τελευταίες ημέρες η κυβερνητική μηχανή δείχνει να αποσυντονίζεται. Πώς βλέπετε τις πολιτικές εξελίξεις;
Είμαστε σε εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Η κυβέρνηση έχει δεχτεί πλήγματα και εξαιτίας της ανάγκης συλλογής πόρων, νομίζω όμως ότι θα μπορούμε υπό όρους να διατηρήσουμε την πρωτοβουλία. Να κρατήσουμε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα με σοβαρότητα, να μην υπάρχουν αστοχίες. Σ’ αυτή την περίπτωση νομίζω ότι τον χειμώνα μπορούμε να οδηγηθούμε στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν νομίζω ότι η χώρα θα κερδίσει από μια εκλογική περιπέτεια σ’ αυτήν τη συγκυρία. Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής της και να κριθεί συνολικά – είτε θετικά είτε αρνητικά.

«Το νομοθέτημα δεν αφορά τα “κόκκινα” δάνεια των κομμάτων»

Να ξαναγυρίσουμε στα «κόκκινα» δάνεια. Τα δάνεια των κομμάτων, επίσης «κόκκινα», θα φορτωθούν στον κόσμο; Αν όχι, πώς θα εξυπηρετηθούν;

Για να είμαστε σαφείς – άλλωστε, δεν έχω κανένα λόγο να είμαι αρεστός σε όλους: το συγκεκριμένο νομοθέτημα αφορά τις επιχειρήσεις και δεν αναφέρεται σε οποιαδήποτε οντότητα που για οποιονδήποτε λόγο χρωστάει.

Ακούστηκε ότι η τρόικα ζητάει τη σύσταση φορέα για να εποπτεύει τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων για να υπάρχει ίση μεταχείριση. Αληθεύει αυτό;

Η τρόικα είχε διατυπώσει μια σκέψη να υπάρχει κάποιο σχήμα που θα εποπτεύει την εφαρμογή αυτού του νομοθετήματος, εφόσον συμφωνηθεί. Πρώτα πρέπει να συμφωνήσουμε για τη ρύθμιση και μετά να δούμε αν χρειάζεται μια τακτική, καθημερινή επιτήρηση ως προς την εφαρμογή της ή μπορεί να γίνεται έλεγχος σε περιοδικά διαστήματα. Θα το δούμε, δεν είναι απαγορευτικό.

Γνωρίζετε τελικά πόσοι είναι μπαταχτσήδες;

Οχι. Αυτό θα προκύψει από τη διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος. Διότι προϋποθέτει μια σύγκριση της επιχειρησιακής οικονομικής κατάστασης με την ατομική οικονομική κατάσταση. Το νομοθέτημα θέτει γενικούς όρους, δεν ξεκαθαρίζει ποιος είναι ποιος.

Χρήστος Ιωάννου, Ξανθή Γούναρη

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ