Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Στον αέρα 5.000 έργα σε όλη τη χώρα: Νέα «μαύρη τρύπα» 500.000.000 € από τις συνεχείς καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ

Την ώρα που όλη Ευρώπη συζητάει νέα αναπτυξιακά μέτρα για χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, η Ελλάδα αδυνατεί να απορροφήσει ακόμα και τα κοινοτικά κονδύλια που δικαιούται από το ΕΣΠΑ!

Ταυτόχρονα κινδυνεύει να επιβαρυνθεί με τρία δισ. ευρώ, επειδή δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει εγκαίρως 5.000 έργα του Γ΄ ΚΠΣ.

Βάσει των προβλέψεων του Μνημονίου, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει έως το τέλος του μήνα να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αιτήσεις για να εισπράξει κοινοτικούς πόρους της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ για έργα και πρωτοβουλίες που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ .

Σύμφωνα όμως με τις εκτιμήσεις στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι αιτήσεις πληρωμών που θα αποσταλούν στην Ε.Ε. δεν θα ξεπερνούν τα 700.000.00 ευρώ. Και αυτό οφείλεται στις μεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφονται στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Τα 500.000.000 ευρώ που θα λείψουν από τα κρατικά ταμεία θα δώσουν ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στα έσοδα του Προϋπολογισμού, που συνεχίζουν να αιμορραγούν για έκτο συνεχόμενο μήνα φέτος.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι εξαιτίας της μακράς προεκλογικής περιόδου έχει καθυστερήσει η απορρόφηση πόρων ύψους περί το ένα δισ. ευρώ.

Και οι απώλειες κοινοτικών πόρων είναι πολύ πιθανό να πολλαπλασιαστούν το προσεχές διάστημα, καθώς βρίσκονται στον αέρα περισσότερα από 5.000 έργα του Γ΄ ΚΠΣ, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Από τα έργα αυτά η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει κοινοτικά κονδύλια ύψους 3 δισ. ευρώ.

Το συνολικό ποσό της εθνικής χρηματοδότησης που απαιτείται για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων του Γ΄ ΚΠΣ εκτιμάται περίπου σε 230.000.000 ευρώ. Ομως για την έγκριση του ποσού αυτού θα πρέπει να αποφασίσει το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς μπορεί να επιλεγεί τελικά η λύση της επανένταξης των έργων αυτών από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ