Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Στον «αέρα» εκατοντάδες δικαιούχοι από προσωρινή διαταγή του ΣτΕ για τις σχολές Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και του Αριστοτελείου

Στον «αέρα» βρίσκονται εκατοντάδες φοιτητές δικαιούχοι μετεγγραφής μετά το πάγωμα των μετεγγραφών, που διέταξε προσωρινά ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Σωτήρης Ρίζος. Σύμφωνα με την κρίση του, οι μετεγγραφές στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ αναστέλλονται μέχρι την οριστική απόφαση του ΣτΕ. Πρόκειται για απόφαση πρόκριμα, η οποία ενδεχομένως θα οδηγήσει και σε προσφυγές άλλων τμημάτων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και αυτό παρότι ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, σε δηλώσεις του, προσπάθησε να καθησυχάσει τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, λέγοντας πως οι μετεγγραφές με οικονομικά κριτήρια θα προχωρήσουν κανονικά. Ωστόσο, οι αποφάσεις που αναστέλλονται είναι εκείνες που είχε εκδώσει ο ίδιος τον Οκτώβριο του 2014 για το ίδιο ζήτημα.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ, στο σκεπτικό του, επισημαίνει ότι η προσωρινή διαταγή χορηγείται προς αποτροπή ανεπανόρθωτης βλάβης στη λειτουργία των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων λόγω του μεγάλου αριθμού μετεγγραφών. Πρόκειται για απόφαση η οποία θα ισχύσει έως ότου εκδοθεί η κρίση της Επιτροπής Αναστολών (σε σχηματισμό Ολομέλειας). Συγκεκριμένα, ο κ. Ρίζος διέταξε την αναστολή δύο υπουργικών αποφάσεων του κ. Λοβέρδου, οι οποίες αφορούν «τη ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών» (ΦΕΚ Β΄ 2665/8.10.2014) η πρώτη και «τη ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής με οικονομικά κριτήρια του σχολικού έτους 2013-2014 στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4274/2014» (ΦΕΚ Β΄ 2665/8.10.2014) η δεύτερη.

Προσφυγή

Σημειώνεται ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει τα δύο τμήματα και 115 καθηγητές τους, ζητώντας την ακύρωση των επίμαχων αποφάσεων, με την αιτιολογία ότι είναι αντίθετες σε σειρά διατάξεων του Συντάγματος. Η προσφυγή πρόκειται να συζητηθεί εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου 2015. Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος, θέλοντας να υποβαθμίσει το θέμα, έδωσε τη δική του ερμηνεία (η οποία ουδεμία σχέση έχει με την απόφαση του προέδρου του ΣτΕ), δηλαδή πως η προσωρινή διαταγή «αφορά τις μετεγγραφές που έγιναν στις 4 Μαΐου και που έδιναν δικαίωμα μετεγγραφής ανεξαρτήτως κριτηρίων», επισημαίνοντας ότι «οι μετεγγραφές με οικονομικά κριτήρια θα γίνουν κανονικότατα».

Βάσω Παλαιού,

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ