Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Στον αέρα μένουν οι ιεροσπουδαστές περιμένοντας να έρθει ο νέος νόμος

Οι αλλαγές που προωθούνται για τη μετεξέλιξη των Ιερατικών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας σε Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας παραμένουν στα χαρτιά. «Παγώνουν» οι εγγραφές για φέτος, ενώ ουδείς γνωρίζει τι θα απογίνουν οι πρωτοετείςΣημαντικές αλλαγές βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη όσον αφορά την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση. Αλλαγές οι οποίες προωθούνται με διάλογο μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για την αναδιοργάνωση των ισχυόντων μέχρι σήμερα ως προς τη μετεξέλιξη των Ιερατικών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΙΣΔΕ) σε Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας. Οπως όμως συμβαίνει συνήθως στις περιπτώσεις κυοφορούμενων αλλαγών, πάντοτε υπάρχουν και ακούγονται παράπονα και διαμαρτυρίες για τον τρόπο, τον χρόνο και τη στοχοθεσία τους, και αν τελικά θα είναι αποτελεσματικές. Μέρος των διδασκόντων στα ιερατικά σχολεία εκφράζει την αντίθεσή του στις σχεδιαζόμενες μεταβολές. 

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα έκλεισε και το ΙΣΔΕ στην Καρδίτσα, καθώς στόχος του νέου νόμου, ο οποίος ακόμα δεν έχει τεθεί καν σε δημόσια διαβούλευση, είναι να αντικατασταθούν τα ΙΣΔΕ από τα Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας.
Στη θέση των ΙΣΔΕ σχεδιάζεται να ιδρυθούν τέσσερα Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας, τα οποία θα λειτουργούν στην Αθήνα, στη Λαμία, στην Ξάνθη και στα Χανιά, και θα απευθύνονται σε όσους έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στο λύκειο. Με τον τρόπο αυτό οι εμπνευστές του νέου νομοθετήματος θεωρούν ότι θα ικανοποιήσουν και γεωγραφικά όλους τους νέους που θέλουν να γίνουν ιερείς, αλλά κυρίως ότι θα ικανοποιήσουν ένα βασικό αίτημα της εποχής, την αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου των κληρικών, κάτι, άλλωστε, που και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος επιδιώκει.

60 ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΩ

Ωστόσο αρκετοί υποστηρίζουν ότι η σκέψη στην οποία προσανατολίζονται στο υπουργείο Παιδείας, ώστε να υπάρχει ένας αριθμός μαθητών κάτω από τον οποίο δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τα Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας, δημιουργεί κάποια ερωτήματα για το μέλλον τους. Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός μαθητών των νέων αυτών σχολείων δεν θα μπορεί να είναι κάτω από 60.

Ολα αυτά συμβαίνουν στα τέλη Σεπτεμβρίου και η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με τα Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας, πότε αυτά θα είναι έτοιμα και ποιες θα είναι οι ουσιαστικές λεπτομέρειες που θα προβλέπονται για τη λειτουργία τους.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ασχολήθηκε σε συνεδρίασή της τον περασμένο Μάρτιο με το θέμα της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Αλλωστε, συχνά στα κηρύγματα και στις ομιλίες τους πολλοί Ιεράρχες κάνουν λόγο για την ανάγκη αναβάθμισης του κλήρου σε ένα μορφωτικό επίπεδο το οποίο θα συνάδει με τη θέση του ιερέα μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Στην πρώτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας τον περασμένο Μάρτιο ο Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ ανέγνωσε την ενδιαφέρουσα εισήγησή του, με τίτλο «Ανασυγκρότησις της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως». Σε αυτή, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Τα της εκπαιδεύσεως κείνται υπό την άμεση ευθύνη της Πολιτείας.

Στην Εκκλησία όμως ανήκει αποκλειστικώς η ευθύνη να εμπνεύσει το ήθος και το πνεύμα που πρέπει να κοσμεί όσους θα αναλάβουν εκκλησιαστική διακονία. Αυτή η αρμοδιότητα της Εκκλησίας καθίσταται επιβεβλημένη στην οργάνωση των Δομών της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, όταν μάλιστα η Πολιτεία διακηρύσσει ότι είναι “ουδετερόθρησκη”, δεν έχει δηλαδή ουδεμία θρησκεία, ή και ότι είναι “άθεη”.

Είναι δυνατόν μία Πολιτεία χωρίς θρησκεία να αναλαμβάνει μόνη της να μορφώσει τους Ιερείς της Εκκλησίας; Σ’ αυτήν την περίπτωση το καθήκον της Πολιτείας είναι να εμπιστευθεί την Ιερά Σύνοδο, ώστε εκείνη, ως διαθέτουσα την εξουσία, και η Εκκλησία, ως μεταδίδουσα το πνεύμα της ιερατικής διακονίας, να μεριμνήσουν για την εκπαίδευση όσων θα γίνουν υπηρέτες των μυστηρίων του Θεού προς μείζονα ωφέλεια της κοινωνίας».
Τι συμβαίνει όμως με εκείνους τους νέους κατά τεκμήριο ανθρώπους που επιθυμούν να γίνουν ιερείς και έχουν ολοκληρώσει το λύκειο; Αυτοί λαμβάνουν τις εξής απαντήσεις στα ερωτήματά τους απευθυνόμενοι στο υπουργείο Παιδείας: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη» ή «περιμένουμε κι εμείς τι να σας πούμε».

Η «Ορθόδοξη Αλήθεια» επικοινώνησε με καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες γνωρίζουν το συγκεκριμένο θέμα, και ανέφεραν: «Δεν γνωρίζει κανείς ακόμα πότε θα είναι έτοιμος ο νόμος. Για να αναφέρει κάποιος μια ασφαλή ημερομηνία, πρέπει η όλη διαδικασία να έχει μπει σε αυτό που λέμε τελική ευθεία. Διότι, για να έχουμε το νομοθέτημα, θα πρέπει να γίνει διαβούλευση, να περάσει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και μετά να ψηφιστεί. Πότε, λοιπόν, θα προκύψει κάτι τέτοιο, θα το γνωρίζουμε όταν θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για τον νόμο. Μπορούμε να πούμε για έναν ή δύο μήνες, αλλά και αυτή η πρόβλεψη δεν είναι αξιόπιστη».

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΛΥΚΕΙΟΥ

Οσον αφορά τα παιδιά που τελείωσαν τα ΙΣΔΕ, οι ίδιες πηγές επισήμαναν: «Τα ΙΣΔΕ δίνουν απολυτήριο γυμνασίου, τα Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας είναι για αποφοίτους Λυκείου. Τα παιδιά που τελειώνουν τα ΙΣΔΕ το πρώτο που έχουν να κάνουν είναι να τελειώσουν το λύκειο, αν θέλουν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε διαδικασία που αφορά την ιεροσύνη. Οι απόφοιτοι γυμνασίου είναι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) και όχι Δευτεροβάθμιας, και πλέον θέσεις ΥΕ γενικά στο Δημόσιο δεν δίνονται. Και τα ΙΣΔΕ δεν είχαν στόχο να πάρουν λαϊκούς και να τους δώσουν ΥΕ, αλλά είχαν στόχο να πάρουν κληρικούς και από αποφοίτους Δημοτικού να τους κάνουν αποφοίτους γυμνασίου. Γι’ αυτό και λέγονταν “Δεύτερης Ευκαιρίας”». 

Υπό καθεστώς… ομηρίας οι ήδη φοιτώντες. Το καλοκαίρι επρόκειτο να γίνει η θεσμοθέτηση, αλλά αυτό δεν έγινε

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν: «Σε επίπεδο Εκκλησίας, όλη η συζήτηση γίνεται για το πώς θα αναβαθμιστεί το μορφωτικό επίπεδο του κλήρου, αλλά αναβάθμιση δεν γίνεται με αποφοίτους γυμνασίου. Οσοι ενδιαφέρονται να γίνουν ιερείς πρέπει να σπουδάσουν παραπάνω».

Για την κατάργηση του ΙΣΔΕ Καρδίτσας αλλά και για τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί ως προς τις σχεδιαζόμενες μεταβολές μίλησε στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» και ο μέχρι πρότινος διευθυντής του ΙΣΔΕ Καρδίτσας Κώστας Παπαευθυμίου, ο οποίος τόνισε: «Το δικό μας σχολείο στην Καρδίτσα έκλεισε, γιατί είπαν ότι θα ιδρυθούν τα Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας και δεν υπάρχει λόγος να υφίσταται και αυτή η σχολή. Τα Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας θα απευθύνονται σε σπουδαστές που έχουν τελειώσει το λύκειο, είναι σαν μεταλυκειακή εκπαίδευση, ενώ τα ΙΣΔΕ έπαιρναν και μαθητές που δεν είχαν τελειώσει το λύκειο. Θεωρούν, λοιπόν, στο υπουργείο ότι τα Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας θα είναι καλύτερα». Ο κ. Παπαευθυμίου αναφέρθηκε και στον αριθμό των σπουδαστών του ΙΣΔΕ Καρδίτσας, τονίζοντας τα εξής: «Πέρυσι είχαμε 60 ιεροσπουδαστές, από τους οποίους οι 30 αποφοίτησαν. Είχαμε, και θέλω να το τονίσω αυτό, μεγάλο ενδιαφέρον για εγγραφές στο φετινό πρώτο έτος. Αυτά τα μετέφερα στο υπουργείο, αλλά όσα είπα δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν προφανώς, γιατί έχουν και αυτοί το πρόγραμμά τους, όπως φαίνεται. Οπότε έκλεισαν το σχολείο. Σε αυτούς τους 30 ιεροσπουδαστές δίνει τη δυνατότητα η απόφαση του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων και του γενικού γραμματέα Διά Βίου Μάθησης όσοι δεν έχουν τελειώσει το γυμνάσιο να γραφτούν στα κατά τόπους Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, όσοι δεν έχουν πάρει απολυτήριο γυμνασίου να το πάρουν στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Τα σχολεία αυτά όμως δεν έχουν καμία σχέση με τα ΙΣΔΕ. Αυτοί που έρχονταν στα ΙΣΔΕ ήθελαν να χειροτονηθούν κληρικοί, ενώ τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας καλύπτουν τις ανάγκες της γενικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Κάθε Μητροπολίτης κρίνει αν ένας υποψήφιος είναι έτοιμος για χειροτονία ή όχι, ασχέτως αν έχει τελειώσει ΙΣΔΕ ή ΑΕΙ.
Τα παιδιά, λοιπόν, που θέλουν να ακολουθήσουν φέτος ιερατικές σπουδές θα πρέπει να περιμένουν να δημιουργηθούν τα Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας. Οσοι έχουν το δικαίωμα εγγραφής θα πάνε να φοιτήσουν εκεί, όταν τελικά θεσμοθετηθούν τα σχολεία αυτά. Απ’ ό,τι γνωρίζω, είχαν πει ότι μέσα στο καλοκαίρι που πέρασε θα είχαν θεσμοθετηθεί, θα είχε έρθει ο σχετικός νόμος στη Βουλή, αλλά αυτό δεν έγινε. Μέσα στη χρονιά που διανύουμε όμως νομίζουμε ότι θα γίνει σίγουρα. Αλλωστε, απ’ ό,τι ξέρω, κάτι τέτοιο θέλει και η Σύνοδος της Εκκλησίας» συμπλήρωσε ο κ. Παπαευθυμίου.

Κραυγή αγωνίας από εκπαιδευτικούς: «Θα κλείσουν οριστικά τις πύλες τους»

Μέσα σε όλη αυτή τη θολή κατάσταση που δημιουργείται με τη μη νομοθέτηση των νέων Κέντρων Ιερατικής Μαθητείας, προ διμήνου οι σύλλογοι των Εκκλησιαστικών Σχολείων Ελλάδος, πλην Ριζαρείου, απέστειλαν επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, καθώς και στον υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου.

Στην επιστολή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Η ανοιχτή αυτή επιστολή αποτελεί κραυγή αγωνίας, αλλά και έμπρακτη κίνηση προειδοποίησης προς κάθε υπεύθυνο που θα τολμήσει να επικαλεσθεί άγνοια, όταν σε 2 χρόνια μετά την ψήφιση του υπό συζήτηση νέου νόμου θα επαληθευθούν οι προβλέψεις μας και όλα τα εκκλησιαστικά σχολεία θα κλείσουν οριστικά τις πύλες τους». Οι εκπαιδευτικοί σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Μαθαίνουμε, επίσης, ότι άρχισε ήδη να εφαρμόζεται στην πράξη σε μία τουλάχιστον περίπτωση (άρθρο 63, παράγραφος 8), πριν καν ψηφιστεί ως νόμος. Στα ΙΣΔΕ Καρδίτσας δεν θα γίνονται εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά ούτε θα συνεχιστεί η φοίτηση των ήδη πρωτοετών, ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο 2ο έτος. Είναι δυνατόν; Είναι απίστευτη η βιασύνη αυτή!»

ΑΥΤΟΚΑΤΑΡΓΗΣΗ

Σε άλλο σημείο της επιστολής τους οι εκπαιδευτικοί των εκκλησιαστικών σχολείων αναφέρουν: «Ως καθηγητές της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, έχουμε το προνόμιο να την υπηρετούμε μάχιμα και με μακρόχρονη εμπειρία, και είμαστε πρόθυμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για αναβάθμιση και αυτοκάθαρση του θεσμού της. Δεν φοβόμαστε το καινούργιο, δεν αρνούμαστε τις καλές και μελετημένες αλλαγές. Αγωνιούμε όμως στο όνομα μιας βεβιασμένης αναβάθμισης της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, που γίνεται ερήμην μας, χωρίς σοβαρή συζήτηση, και που θα οδηγήσει στη γρήγορη και οριστική αυτοκατάργησή της. Πιστεύουμε στον διάλογο, εμπιστευόμαστε τον Θεό σε ό,τι επιτρέψει να γίνει στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση. Εχουμε ταυτόχρονα τη συνείδησή μας ήσυχη ότι δεν αδιαφορήσαμε».

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια 

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ