Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Στον «αέρα» οι έξοδοι του Ρωμανού!

Αρνητικός ο ανακριτής στην αίτηση του αντιεξουσιαστή να παρακολουθήσει τα μαθήματα στο ΤΕΙ με «βραχιολάκι»

Στον «αέρα» βρίσκεται η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας με «βραχιολάκι» στον Νίκο Ρωμανό για την παρακολούθηση των μαθημάτων στο ΤΕΙ Αθήνας, όπου εισήχθη μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ενώ κρατούνταν στις φυλακές. Ο νεαρός αντιεξουσιαστής, ο οποίος έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, προέβη σε πολυήμερη απεργία πείνας στα τέλη του 2014, διεκδικώντας να του επιτραπεί να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής του. Αποτέλεσμα ήταν να ψηφιστεί τροπολογία που επιτρέπει τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας με «βραχιολάκι» στους κρατούμενους φοιτητές.

Ωστόσο, η επίμαχη ρύθμιση παραμένει στην πράξη ανεφάρμοστη, καθώς από τον Δεκέμβριο του 2014 -οπότε ψηφίστηκε- έως σήμερα δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Δικαιοσύνης και Παιδείας. Ο νεαρός κρατούμενος (ο οποίος παρακολούθησε εξ αποστάσεως και πέρασε με επιτυχία τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου) πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε στο συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού αίτημα για εκπαιδευτική άδεια με «βραχιολάκι». Ωστόσο, επειδή δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ, το συμβούλιο ζήτησε με βάση το προγενέστερο νομοθετικό καθεστώς τη γνωμοδότηση του εφέτη ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας Ευτύχη Νικόπουλου. Ο ανακριτής λόγω του νομοθετικού κενού εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος και πλέον αναμένεται η απόφαση του συμβουλίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος τόνισε, πάντως, ότι «η ΚΥΑ, αν και μη αναγκαία, έχει ήδη δρομολογηθεί» και πρόσθεσε: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την οποία διατυπώθηκε αρνητική γνώμη του ανακριτή, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παρέμβει. Σε κάθε περίπτωση, θα παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος, ώστε να προβεί σε οποιοδήποτε θεσμικό βήμα (ακόμη και νομοθετικά) κριθεί απαραίτητο».

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ