Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

Στον ανακριτή και η Γερμανίδα πρώην σύζυγος του Ακη!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Μια δικαστική έρευνα με δεκάδες παρακλάδια, τα οποία έρχονται ένα ένα στο φως της δημοσιότητας, με κεντρικό πρόσωπο τον προφυλακισμένο πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο μπαίνει στην τελική της ευθεία, με νέους εμπλεκόμενους να προστίθενται στη λίστα των κατηγορουμένων.

Πολυάριθμες εταιρίες διαφορετικών μάλιστα δικαιοδοσιών, δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και πλήθος λογαριασμών σε τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν από τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τους συγκατηγορουμένους του προκειμένου να διακινήσουν, να αποκρύψουν και να μετατρέψουν σε περιουσία «μαύρο πολιτικό χρήμα». Από τις αρχές της εβδομάδας θα αρχίσουν να αποστέλλονται από τους ανακριτές της υπόθεσης κλήσεις σε νέα πρόσωπα. Κατά πληροφορίες, στα εμπλεκόμενα πρόσωπα θα προστεθούν πέντε άτομα, ανεβάζοντας τον αριθμό των κατηγορουμένων στην υπόθεση στους 20, εκτός του πρώην υπουργού, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο από τους ανακριτές ανάμεσά τους να βρίσκεται και η πρώην σύζυγός του, η Γερμανίδα Γκούντρουν Μολντενχάουερ -Τσοχατζοπούλου.

Η νέα ώθηση στη διενεργούμενη από τις αρχές Απριλίου 2012 ανάκριση για τα παράνομα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία του κ. Τσοχατζόπουλου ήρθε μετά το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων στην υπόθεση και κυρίως τις απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής από τις ελβετικές και τις ιταλικές αρχές. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αφού δώσουν εξηγήσεις οι νέοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, καθώς και συμπληρωματικές απολογίες οι προφυλακισμένοι εμπλεκόμενοι -με τελευταίο τον πρώην υπουργό αλλά και όσοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους-, το πρώτο σκέλος του σκανδάλου Τσοχατζόπουλου θα οδεύσει προς την ολοκλήρωσή του.

Το ενδιαφέρον των ανακριτικών αρχών εστιάζεται ιδιαίτερα στη συμπληρωματική απολογία του Ακη Τσοχατζόπουλου, καθώς θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τις εταιρίες, τα ακίνητα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς που οι ανακριτικές αρχές συνδέουν με το πρόσωπό του. Ο ίδιος πάντως συνεχίζει να αρνείται όλες τις κατηγορίες και έχει προαναγγείλει ότι θα μιλήσει για όλους και όλα όταν σε μερικούς μήνες βρεθεί, όπως όλα δείχνουν, μαζί με τους συγκατηγορουμένους του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Οι ανακριτικές αρχές που ερευνούν εδώ και έξι και πλέον μήνες το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου έχουν ανακαλύψει «πράματα και θάματα» από τους «θησαυρούς» που ο πρώην υπουργός προσπαθούσε να κρατήσει κρυφούς, εμπλουτίζοντας τα στοιχεία που υπήρχαν στη δικογραφία από το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Στην αποκωδικοποίηση των στοιχείων συνέβαλε καθοριστικά πόρισμα οικονομικού εμπειρογνώμονα, ο οποίος ακολούθησε τον δρόμο του χρήματος, διασταυρώνοντας όλα τα στοιχεία της έρευνας μέσω ΣΔΟΕ και έχει καταλήξει σε σημαντικά συμπεράσματα. Μία από τις αγαπημένες «συνήθειες» του πρώην υπουργού και των συγκατηγορουμένων του ήταν οι επενδύσεις σε ακίνητα, ακόμη και σε όμορφα νησιά της Ελλάδας στο Ιόνιο! Μέχρι τώρα οι δικαστικές αρχές έχουν προχωρήσει στη δέσμευση ακινήτων αξίας 10.000.000 ευρώ, ενώ στο «στόχαστρό» τους έχουν μπει ανάλογα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με επτά ήδη κατηγορουμένους στην υπόθεση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σημαντικά ποσά φέρονται να έφθασαν στον πρώην υπουργό από την πώληση ακινήτων μέσω της off shore εταιρίας δικών του συμφερόντων Torcaso, τα οποία υπό συνθήκες που ερευνώνται πωλήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου αντί 13.000.000 -και πλέον- ευρώ.

Το «δίκτυο» που είχε στήσει ο πρώην υπουργός προκειμένου να νομιμοποιήσει τις μίζες που φέρεται να έλαβε από τα εξοπλιστικά προγράμματα των υποβρυχίων και των TOR-M1 λειτουργούσε, σύμφωνα με τα πορίσματα των δικαστικών αρχών, μέχρι και το 2010, χρονιά που εμφανίζεται να διακινούνται ακόμα εκατομμύρια ευρώ. Πρωταρχικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία διαδραμάτισαν εταιρίες που λειτουργούσαν ως «πλυντήρια» ή «οχήματα» για το ξέπλυμα του «μαύρου χρήματος». Μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον των δικαστικών αρχών έχει στραφεί και στην εταιρία συμφερόντων Σαχπατζίδη GDS Αξιοποίηση Ακινήτων Α.Ε., η οποία, μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2007 είχε προσφέρει 35.000.000 ευρώ για την απόκτηση του Ολυμπιακού Ακινήτου στους Θρακομακεδόνες, ενώ εκείνη την περίοδο το μετοχικό της κεφάλαιο ανερχόταν σε 930.000 ευρώ! Οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου τής εν λόγω εταιρίας, κατά 3.350.000 ευρώ καταβλήθηκαν εξ ολοκλήρου το 2008 από την ιταλική εταιρία SDG. SrI με έδρα την πόλη Αόστα της Ιταλίας. Η SDG SrI λειτούργησε, σύμφωνα με τα ευρήματα των δικαστικών αρχών, ως «υποδοχέας» χρημάτων από τη μίζα για τα TOR-M1, από λογαριασμούς που τηρούνταν στο Λουξεμβούργο, στην Ελβετία, στις ΗΠΑ, στη Γερμανία το 2007 και το 2008. Στη συγκεκριμένη εταιρία εμβάστηκαν περίπου 5.500.000 ευρώ, αφού πέρασαν μέσα από εννέα εταιρίες (REA INTERNATIONAL, MSMT Ltd, CALMUNY Ltd, FIDURHONE SA, LUBWIG SA, N.L.K.A LIMITED, FERRETI Sp.A, REAL Ltd, HUSKY). Πάντως, ο ίδιος ο Σαχπατζίδης ισχυρίζεται ότι την ίδρυσε τον Οκτώβριο του 2006, ύστερα από γνωριμία του με Ιταλό επιχειρηματία, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των επενδύσεων ακινήτων.

Μάλιστα, στα κατασχεθέντα στοιχεία από το σπίτι του Γ. Σαχπατζίδη και το γραφείο του Ακη Τσοχατζόπουλου εντοπίστηκαν έγγραφα – φόρμες με ισχυρισμούς που θα προέβαλαν στο πλαίσιο της φορολογικής έρευνας στην Ιταλία. Οι δικαστικές αρχές έφτασαν στις 10 εταιρίες «πλυντήρια» μετά το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού που διατηρούσε στη Γενεύη της Ελβετίας ο Βλάσης Καμπούρογλου, νόμιμος εκπρόσωπος της εμπλεκόμενης στην υπόθεση της προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR-M1 εταιρίας DRUMILAN INTERNATIONAL HELLAS.

Η αποκάλυψη αυτής της εταιρίας φέρεται να έβαλε στο «στόχαστρο» των ανακριτικών αρχών και την Γκούντρουν Μολντενχάουερ (πρώην σύζυγο του Τσοχατζόπουλου), καθώς έχουν εντοπιστεί δύο δικά της εμβάσματα προς την ιταλική εταιρία SDG SrI το 2008 συνολικού ύψους 50.000 ευρώ. Τα «βέλη» του προς την πρώην σύζυγο του Τσοχατζόπουλου είχε ρίξει στην απολογία του ο Νίκος Ζήγρας (εξάδελφος του πρώην υπουργού) όταν είχε προτρέψει τους ανακριτές να ερευνήσουν «πόσες χιλιάδες ευρώ πήρε στο εξωτερικό σε τσάντες η πρώην σύζυγος του Τσοχατζόπουλου, προκειμένου να συναινέσει στο διαζύγιο». Συγκεκριμένα, ο κ. Ζήγρας είχε αναφέρει: «Γνωρίζω ότι πήρε με εφάπαξ καταβολή πάνω από 500.000 δολάρια και συμφώνησαν ο Τσοχατζόπουλος να της καταβάλει κάθε μήνα το ποσό των 3.000 ευρώ, το οποίο δεν δηλωνόταν πουθενά.

Από τότε που παντρεύτηκε τον Τσοχατζόπουλο δεν έχει δουλέψει και δεν έχει περιουσία στην Ελλάδα». Ο Σαχπατζίδης, πάντως, ισχυρίζεται ότι τα εμβάσματα της πρώην συζύγου του Τσοχατζόπουλου αφορούσαν παραγγελία επίπλων από την Ιταλία της συζύγου του πρώην υπουργού.


Εισιτήρια του ΠΑΟΚ και ψήφοι Ρωσοπόντιων

Βασικό μέλημα του Ακη Τσοχατζόπουλου μέχρι και το 2007 που κατέβαινε στις εκλογές ήταν να μπαίνει στη Βουλή και να απολαμβάνει της βουλευτικής ασυλίας. Τις υπέρογκες αυτές δαπάνες είχε επιβεβαιώσει και ο Ζήγρας στη συμπληρωματική του απολογία, αναφέροντας ότι ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός είχε δώσει πάνω από 2.500.000 ευρώ για να εξαγοράσει ψήφους Ρωσοπόντιων από την Κύπρο και Τσιγγάνων, καθώς και για να τους προσφέρει διάφορες παροχές, όπως εισιτήρια για τους αγώνες του ΠΑΟΚ.

Οπως προκύπτει από τη δικογραφία, μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός δαπάνησε στον προεκλογικό του αγώνα: «Ποσό 100.000 ευρώ σε ”Γύφτο Μπάκα”», 30.000 για «Ρωσοπόντιους εδώ», 350.000 ευρώ για «789 εισιτήρια Ρωσοπόντιων από Ρωσία», 230.000 ευρώ ευρώ για «1.150 διαρκείας ΠΑΟΚ», 140.000 ευρώ για «Ακριτίδη», 50.000 ευρώ για «Φιλοθέου», 50.000 για «εκδήλωση ΙΜΒ» και 80.000 για «επιπλέον 160 απόψε από Ρωσία».

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τσακαλώτος αδειάζει τον Αλέξη Τσίπρα και στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Χαμός στα social media! Πολλοί συριζαίοι τον παροτρύνουν να... σηκωθεί να φύγει. Οργισμένη παρέμβαση Πολάκη! Με καζάνι έτοιμο να εκραγεί μοιάζει από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ...

Τρέχουν κατόπιν εορτής για τις κλίνες στις ΜΕΘ

Βαρύτατα εκτεθειμένη η κυβέρνηση από τους χειρισμούς για την πανδημία Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω της αύξησης των ασθενών που πάσχουν από κορονοϊό...

Θρασύτατος ο Κώστας Μπακογιάννης για τις σπατάλες του «Μεγάλου Περιπάτου»

Αλγεινές εντυπώσεις και κύμα αντιδράσεων στο διαδίκτυο προκάλεσε η ομολογία αποτυχίας του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, που παραδέχθηκε ότι ο «Μεγάλος Περίπατος» στην Πανεπιστημίου......

Διάλογος παρωδία (εφ’ όλης της ύλης) με τουρκική ατζέντα

Έναρξη διαλόγου με ιδανικές συνθήκες, για τον Ερντογάν φυσικά. Όλοι όσοι οδηγούν την Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου με ατζέντα που βολεύει την Τουρκία...

Αναβρασμός στη ΝΔ για τις συμφωνίες με τα Σκόπια

Εκνευρισμό και αμηχανία προκαλεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., που φέρει ήδη βαρέως την υπόθεση με την ασυλία Πολάκη, το ζήτημα της ψήφισης των...