Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Στον δρόμο του Ευαγγελίου

Ορθοδοξία και Ελληνισμός συμβαδίζουν και απαντούν στα αιώνια υπαρξιακά προβλήματα του ανθρώπου.
Συρία, Αίγυπτος, Κωνσταντινούπολη, Καππαδοκία, Ισραήλ, Ιταλία, Σκοτία, Αυστρία, Γαλλία, Μυστράς, Αστυπάλαια, Μετέωρα, Αίγινα, Μήλος, Κως, Λουτράκι, Μακεδονία, Ηπειρος.

Εναν χρόνο κράτησαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «Δεν είσαι μόνος» που θα προβληθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα από τη Δημόσια Τηλεόραση στις 16.10.
Με ένα εξαμελές συνεργείο -αλλά και σε συνεργασία με τεχνικούς του εξωτερικού- η σκηνοθέτης Μαρία Χατζημιχάλη – Παπαλιού στηρίζεται στα πατερικά κείμενα, στο Ευαγγέλιο και συνδέει τη σοφία αιώνων με τα σημερινά προβλήματα του ανθρώπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή θα προβληθούν τρία νέα επεισόδια της σειράς-ντοκιμαντέρ, ενώ τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη θα προβληθούν σε επανάληψη τα επεισόδια «Πήγαινε και γίνε αυτό που πίστεψες» και «Η πορεία του Ορθόδοξου Χριστιανισμού».
Το πρώτο επεισόδιο παρακολουθεί τη συναρπαστική περιπέτεια της διάδοσης της νέας θρησκείας με τη δράση των Αποστόλων και κυρίως του Απόστολου των Εθνών Παύλου.

Ο χριστιανισμός καταδιώχθηκε από το ιουδαϊκό ιερατείο, ενώ η παντοδύναμη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είδε την εξάπλωση αυτή ως απειλή και προσπάθησε να την ανακόψει με μαζικούς διωγμούς. Ομως η αποφασιστικότητα των χριστιανών να πεθάνουν για την πίστη τους έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Η νέα θρησκεία αποδείχτηκε πιο ισχυρή από τις θανατώσεις.

Το δεύτερο επεισόδιο εστιάζει στην πορεία των μοναχών ασκητών, όπως στον Συμεώνα τον Στυλίτη που ζούσε χρόνια πάνω σε έναν στύλο, συνομιλούσε με τον Θεό και μετέφερε τις προσευχές των ανθρώπων μέχρι και τον αναχωρητισμό τους στην έρημο.

Επίσης αναφέρεται στην αγάπη του Θεού που σημαίνει συμμετοχή στον πόνο του άλλου, όπως λέει ο γέροντας Παχώμιος, ιδρύοντας μοναστικές πολιτείες με περισσότερους από 6.000 μοναχούς. Τα μοναστήρια είναι τα κάστρα του Θεού, όπως υποστηρίζει ο Λακαριέρ.
Με βάση τα πρώτα κοινόβια, ο Μέγας Βασίλειος θα γράψει για τους κανόνες της μοναχικής ζωής.

Μαρία Ανδρέου                

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ