Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Στον e-πόλεμο ο Παπανδρέου πήγε με 100 μισθοφόρους!

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 100 άτομα είχε προσλάβει ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για να διεξάγουν τον… e-πόλεμο (μέσω του Διαδικτύου και των λεγόμενων social media) κατά των αντιπάλων του και να αναπαράγουν την γκρίζα προπαγάνδα του Μαξίμου έως την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή.

Αυτήν τουλάχιστον την αποκάλυψη έκανε η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ εφημερίδα «Τα Νέα», και μάλιστα στην επώνυμη στήλη του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου, ο οποίος ασχολείται πολλά χρόνια με το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ και έχει πολλές προσβάσεις σε απόρρητες πληροφορίες και πηγές.

Συγκεκριμένα, στο υστερόγραφο ολοσέλιδου δημοσιεύματός του, το Σάββατο, έγραψε: «Με την ευκαιρία μαθαίνω ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τα ’χασε («καράφλιασε» ήθελα να γράψω) με την εικόνα που βρήκε στο Μαξίμου. Είναι δυνατόν να είχαν προσληφθεί για τα λεγόμενα σόσιαλ μίντια (τουίτερ, φέισμπουκ, λίκενεντιν και τα ρέστα) 100 άτομα; Τι έκαναν όλοι αυτοί; Και πόσο μας κόστιζαν;».

Το θέμα προκάλεσε αίσθηση αλλά και εκνευρισμό στην Ιπποκράτους, μια και θεώρησαν τη διαρροή χτύπημα κάτω από τη μέση και την εντάσσουν στο κλίμα που υπάρχει μεταξύ των δελφίνων του ΠΑΣΟΚ. Κι όπως φαίνεται στη μάχη χωρίς τέλος για την καρέκλα του αρχηγού, έχουν ανοίξει πλέον πολλά «στόματα» για τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο εκνευρισμός έγινε μεγαλύτερος, μια και δεν υπήρξε διάψευση της «είδησης» από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, όταν ρωτήθηκε από τη «δημοκρατία», είπε ότι το ακούει πρώτη φορά, αποφεύγοντας να πάρει επί της ουσίας θέση σε ένα θέμα που, αν ισχύει, εκθέτει ανεπανόρθωτα τον κ. Παπανδρέου, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε ηθικό. Εξάλλου, είναι γνωστή η αδυναμία του κ. Παπανδρέου στην τεχνολογία, καθώς είναι από εκείνους που με κάθε ευκαιρία και από παλιά κάνουν επίδειξη των γνώσεών τους. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα προχωρημένα ηλεκτρονικά ρολόγια και πλέον το iPad και τα γκατζετάκια αποτελούν τις αδυναμίες του.

Από τη μεριά της η Αίγλη Μπαλαμάτση -που, ως σύμβουλος του κ. Παπανδρέου και υπεύθυνη για την ηλεκτρονική του σελίδα, φερόταν επικεφαλής αυτής της ομάδας του e-πολέμου- απάντησε στο twitter της ότι «στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν προσληφθεί στο τμήμα επικοινωνιακού σχεδιασμού τρεις άνθρωποι συν εγώ από Βουλή». Οι τρεις που είχαν προσληφθεί ήταν οι Παναγιώτης Παπαχατζής, Κωνσταντίνα Κολοβού, Χριστιάνα Κόντου. Ολοι αυτοί ανήκαν στο Τμήμα Επικοινωνιακού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού και, όπως παραδέχτηκε η κυρία Μπαλαμάτση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «δ», είχαν συνεργασία και με το ΠΑΣΟΚ!


ΜΚΟ: 31.000.000 ευρώ χάθηκαν στον δρόμο επί των ημερών του στο υπουργείο Εξωτερικών

«Λεφτά υπάρχουν», αλλά… αγνοούνται. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έχασαν τον δρόμο από το υπουργείο Εξωτερικών έως τα ταμεία των ΜΚΟ για τις οποίες προορίζονταν, όπως αποκάλυψε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία», φέρνοντας στο φως την απόρρητη έκθεση του ορκωτού λογιστή του υπουργείου Εξωτερικών.

Την ώρα που μόνο για την περίοδο 2000-2004, που ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου, η «μαύρη τρύπα» έφτανε τα 31.000.000 ευρώ, το επίσημο Ινστιτούτο του ΠΑΣΟΚ αλλά και η Κέντρο Ερευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ), οργάνωση που ίδρυσε η μητέρα του, Μαργαρίτα Παπανδρέου, δεν έμειναν χωρίς… επιχορήγηση. Στην έκθεση που αφορά συνολικά την περίοδο 2000-2010, το ΙΣΤΑΜΕ έχει λάβει συνολικά περί τα 400.000 ευρώ, ενώ περίπου 1.000.000 ευρώ φτάνουν τα χρήματα που κατευθύνθηκαν στα ταμεία της ΚΕΔΕ. Περίπου το 35% των κονδυλίων, όπως προκύπτει, δεν κατέληξε στα ταμεία των ΜΚΟ, ενώ παραμένει άγνωστος μέχρι σήμερα ο τελικός προορισμός τους. Μακράν πρώτη σε χρηματοδοτήσεις, βεβαίως, ήταν η ΜΚΟ Αλληλεγγύη με 23.126.871 ευρώ, ενώ ακολουθούσε το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης με 8.985.598 ευρώ και το Κέντρο Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης Ευρωπαϊκή Προοπτική με 7.516.582 ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση του ορκωτού λογιστή Ευάγγελου Κοσμάτου, μόνο για το 2000, με τον Γιώργο Παπανδρέου στο τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών, η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) φαίνεται να δίνει 11.358.540 ευρώ στις ΜΚΟ, ενώ στην πραγματικότητα εκεί φτάνουν μόλις 6.808.025 ευρώ, με άλλα 4.550.515 ευρώ να αγνοούνται. Αντιστοίχως, για το 2001 η απόκλιση φτάνει τα 6.847.709 ευρώ, για το 2002 τα 8.433.359 ευρώ κ.ο.κ. Εν τω μεταξύ, «σκάνδαλο» συνιστά το μπάχαλο που επικρατεί γύρω από τις ΜΚΟ, όπως το περιγράφει στην έκθεσή του ο κ. Κοσμάτος, αποκαλύπτοντας τις δυσκολίες που συνάντησε κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Ο ίδιος μιλά, μεταξύ άλλων, για φακέλους παραστατικών των τριών πρώτων ετών του διαστήματος ελέγχου, που έχουν μάλλον πολτοποιηθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και για παράλληλη μεταφορά αρμοδιοτήτων και εμπλεκόμενων υπηρεσιών διαφορετικών υπουργείων στον τομέα αναπτυξιακής συνεργασίας.

Το θέμα των ΜΚΟ, πάντως, φέρεται να απασχολεί σύντομα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αμέσως αφού τα μέλη της πάρουν στα χέρια τους την έκθεση του ορκωτού λογιστή. Στην τελευταία συνεδρίασή της μάλιστα την περασμένη Τρίτη, οι Γ. Τραγάκης και Β. Πολύδωρας, αφού παρατήρησαν ότι το θέμα είναι ανοιχτό, εστίασαν στο αποτέλεσμα της σχετικής ΕΔΕ που έχει διαταχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών και για την οποία η Βουλή δεν έχει την παραμικρή ενημέρωση, ήτοι στον διαχειριστικό έλεγχο (και όχι μόνο στον λογιστικό), προκειμένου να αποδειχθεί πού πήγαν τα χρήματα. Πέραν τούτου, η Ν.Δ. φέρεται να προσανατολίζεται να εγείρει ενστάσεις και σχετικά με την εντολή του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη για έλεγχο μόνο στην περίοδο 2000-2010 και όχι από το 1996, όπως ήθελε η Συγγρού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ