Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Στον εισαγγελέα για τα «γυρισμένα» χλμ. σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή στέλνει στον εισαγγελέα τις καταγγελίες χιλιάδων πολιτών για εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που «πειράζουν» τα χιλιόμετρα των οχημάτων προκειμένου να παραπλανήσουν τους αγοραστές. Σύμφωνα με στοιχεία που έφθασαν στην ανεξάρτητη Αρχή, αυτοκίνητα που είχαν διανύσει 150.000 χιλιόμετρα πωλούνταν σαν να είχαν καλύψει μόλις 50.000 χιλιόμετρα και παρουσιάζονταν σαν να είχαν κατασκευαστεί μόλις πριν από μερικά χρόνια. Στόχος των επιτήδειων να τα πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή και να δημιουργήσουν στους πελάτες τους την ψευδαίσθηση ότι τα συγκεκριμένα οχήματα είχαν αυξημένη αξία μεταπώλησης.

«Σε περίπτωση αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου θα πρέπει να επιμείνουμε στην εξέταση του οχήματος από μηχανικό της εμπιστοσύνης μας. Αυτό θα βοηθήσει να αποκτήσουμε καλύτερη εκτίμηση για την πραγματική κατάσταση του αυτοκινήτου που μας ενδιαφέρει. Προς την κατεύθυνση του εντοπισμού τυχόν παρεμβάσεων στη χιλιομετρική ένδειξη, θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει το βιβλίο σέρβις του αυτοκινήτου. Αν αυτό δεν υπάρχει ή αν βρεθούν σε αυτό εγγραφές χωρίς σφραγίδες ή με ταυτόσημο γραφικό χαρακτήρα, όλα αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες» σημειώνει η αναπληρώτρια Συνήγορος του Καταναλωτή Αθηνά Κοντογιάννη.

Για τα μεταχειρισμένα οχήματα που έχουν εισαχθεί προς πώληση από το εξωτερικό, οι καταναλωτές μπορούν να αναζητούν στοιχεία και στα αρμόδια τελωνεία (με την ελπίδα ότι δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις), ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαδικτυακής αναζήτησης του ιστορικού του αυτοκινήτου, σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες. «Οι καταναλωτές πρέπει να αξιολογούν την αξιοπιστία των υποψήφιων εμπόρων πριν από την αγορά» καταλήγει η κυρία Κοντογιάννη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ