Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2020

Στον εισαγγελέα στέλνει τον Γιάννο η… businesswoman

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Νέους, ακόμα μεγαλύτερους μπελάδες φαίνεται ότι βάζει σύντομα στο κεφάλι του ο Γιάννος Παπαντωνίου, αφού τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Οικονομικών της Βουλής είναι αποφασισμένα να παραπέμψουν τον φάκελο του πρώην υπουργού στην τακτική Δικαιοσύνη με την «κατηγορία» της αναληθούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.

Αιτία δεν είναι άλλη απ’ όσα είδαν εσχάτως το φως της δημοσιότητας γύρω από τη «λίστα Λαγκάρντ», μέσω της οποίας αποκαλύφθηκε ότι η σύζυγος του κ. Παπαντωνίου Σταυρούλα Κουράκου διατηρούσε στην Ελβετία καταθέσεις, οι οποίες όμως ποτέ δεν περιελήφθησαν -αν και θα έπρεπε- στα «πόθεν έσχες» που επί χρόνια κατέθετε στη Βουλή ο πρώην υπουργός.

Καταλυτικό ρόλο στο να οδηγηθούν τα μέλη της επιτροπής σε αυτή την απόφαση έπαιξαν τόσο οι συνεχείς παλινωδίες του κ. Παπαντωνίου (αρχικά αρνήθηκε κάθε ανάμιξη και εν συνεχεία παραδέχτηκε ότι οι καταθέσεις είναι της συζύγου του), οι οποίες τον εξέθεσαν βαθύτατα αλλά και το «απολογητικό» υπόμνημα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή της Βουλής, το οποίο απεδείχθη εν τέλει ομολογία.

Τα «δύσκολα» για τον κ. Παπαντωνίου αρχίζουν στα τέλη Οκτωβρίου, όταν δημοσιεύεται η «λίστα Λαγκάρντ» στην οποία περιλαμβάνεται το όνομα «Kourakou Stavroula Businesswoman». Το μυαλό όλων πηγαίνει στη σύζυγο του κ. Παπαντωνίου Σταυρούλα Κουράκου, όμως ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ διαψεύδει τα πάντα. «Η αναφορά ονόματος που συμπίπτει με το όνομα της συζύγου μου στη λεγόμενη “λίστα Λαγκάρντ” που δημοσιεύθηκε σε περιοδικό είναι παντελώς ανακριβής. Η σύζυγός μου και εγώ δεν γνωρίζουμε τίποτα σχετικό. Ούτε είχαμε τοποθετήσει ποτέ χρήματά μας στη συγκεκριμένη τράπεζα» αναφέρει η λιτή δήλωση του κ. Παπαντωνίου.

Δεν περνούν παρά μόλις δέκα ημέρες και στη Βουλή σκάει η βόμβα. Στις 7 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Θανάσης Νάκος συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση και ενημερώνει τα μέλη της Επιτροπής ότι ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης τού έχει αποστείλει επιστολή, με την οποία δηλώνει ότι -όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο στη «λίστα Λαγκάρντ»- σε αυτή περιλαμβάνεται το όνομα της κύριας Σταυρούλας Κουράκου, συζύγου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου. Ο κ. Νάκος δίνει αμέσως εντολή στους ορκωτούς λογιστές να συντάξουν πόρισμα. Λίγες ημέρες αργότερα, ωστόσο, η κλήση στον κ. Παπαντωνίου ότι πρέπει να αποστείλει εξηγήσεις ισοδυναμεί με απόδειξη ότι οι ορκωτοί λογιστές βρήκαν κενά.

Οπως φαίνεται και από τη φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», ακόμα και στο τελευταίο «πόθεν έσχες» που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Παπαντωνίου για τη χρήση του οικονομικού έτους 2009 ο επίμαχος λογαριασμός που περιλαμβάνεται στη «λίστα Λαγκάρντ» απουσιάζει από τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του πρώην υπουργού και της συζύγου του. Σύμφωνα, μάλιστα, με μέλη της επιτροπής δεν είχε δηλωθεί και σε κανένα άλλο «πόθεν έσχες», ενώ μπροστά στα ποσά που ακούγονται οι καταθέσεις ύψους μόλις 110.000 ευρώ περίπου του κ. Παπαντωνίου και των 7.780 ευρώ της συζύγου του μοιάζουν… ψίχουλα και πολλαπλασιάζουν τα ερωτήματα.

Η είδηση ότι η Επιτροπή καλεί για εξηγήσεις τον κ. Παπαντωνίου κάνει αμέσως τον γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων και τα δημοσιεύματα για το τι ποσά έχουν διακινηθεί μέσω αυτού του λογαριασμού οργιάζουν. Τα ποσά που γράφτηκαν ξεκινούν από 1.000.000 και φτάνουν μέχρι και τα 40.000.000 ευρώ, με τον κ. Παπαντωνίου να κάνει λόγο για ψεύδη και κακοήθειες! Ταυτόχρονα όμως πληθαίνουν και τα δημοσιεύματα ότι το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ερευνά τη νομιμότητα των εξοπλιστικών προγραμμάτων που χειρίστηκε ως υπουργός Εθνικής Αμυνας ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Κι ενώ όλοι θα περίμεναν ότι ο κ. Παπαντωνίου θα ενέμενε στην αρχική δήλωση ότι πρόκειται περί συνωνυμίας, εκείνος αποστέλλει στη Βουλή υπόμνημα με το οποίο πραγματοποιεί εντυπωσιακή μεταστροφή, υποστηρίζοντας -με καθυστέρηση αν μη τι άλλο- ότι η σύζυγός του δεν του είχε πει ότι διατηρούσε καταθέσεις στην Ελβετία!

«Η μη αναφορά των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων της συζύγου μου στις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης οφείλεται στο γεγονός ότι δεν γνώριζα την ύπαρξη του συγκεκριμένου λογαριασμού, ο οποίος θεωρήθηκε “οικογενειακή υπόθεση” της κ. Σταυρούλας Κουράκου, του τέως συζύγου της και των δύο παιδιών τους. Η ίδια δεν μου είχε αναφέρει κάτι σχετικό για λόγους καθαρά προσωπικούς και οικογενειακούς, όπως μου εξήγησε μετά τη δημοσιοποίηση της “λίστας Λαγκάρντ”. Σε κάθε περίπτωση εάν γνώριζα την ύπαρξη των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων της συζύγου μου, θα τα δήλωνα στις υποβληθείσες Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης δεδομένου ότι προέρχονται από προφανείς και διαφανείς πηγές» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαντωνίου.

Το υπόμνημα βρίσκεται εδώ και μέρες στα χέρια των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής τα οποία φαίνεται ότι είτε δεν πείστηκαν είτε δεν θέλησαν να πειστούν από τις εξηγήσεις του πρώην υπουργού. Το προφανές είναι ότι η επιτροπή θα αποστείλει τον φάκελο του κ. Παπαντωνίου στον εισαγγελέα εφετών για τα περαιτέρω με την επισήμανση της ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και από εκεί και πέρα ο κ. Παπαντωνίου θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον τακτικό πλέον δικαστή. Ο,τι έγινε και πέρσι με το 1.000.000 του συζύγου της κ. Μπακογιάννη, Ισίδωρου Κούβελου. Υπάρχουν, ωστόσο, κι άλλες φωνές, και μάλιστα έντονες, εντός της Επιτροπής που λένε ότι θα πρέπει να εξαντλήσει τη δικαιοδοσία που της δίνει ο νόμος και να είναι αυτή που θα προχωρήσει σε άνοιγμα των λογαριασμών.

Οι «μπελάδες» με τα οικονομικά της πρώην και της νυν

Οπως υποστηρίζει ο κ. Παπαντωνίου, ο προηγούμενος γάμος της κ. Κουράκου λύθηκε το 1996 έπειτα από αίτηση συναινετικού διαζυγίου και ο τέως σύζυγός της (τον περιγράφει ως έμπορο αυτοκινήτων με σημαντική οικονομική επιφάνεια) «συνεχώς έδινε χρήματα στην κ. Κουράκου για τα έξοδα των παιδιών του και όχι μόνο». Σχετικά με το ποσό και την προέλευση των χρημάτων αναφέρεται στο υπόμνημα ότι «το συνολικό ποσό που εμβάστηκε στον αρχικό λογαριασμό είναι 1.311.000 ευρώ», ενώ τα χρήματα σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου επαναπατρίστηκαν το 2010 και πληρώθηκε κανονικά ο φόρος. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι ο κ. Παπαντωνίου αντιμετωπίζει «ατυχίες» με τα οικονομικά των συζύγων του. Οι παλαιότεροι θυμούνται συγκεκριμένα τον θόρυβο που είχε ξεσπάσει για τα περιουσιακά στοιχεία της πρώτης συζύγου του, ευκατάστατης Λίας Καρτάλη (πέθανε πριν πάρουν και τυπικά διαζύγιο), που βρέθηκαν τελικά στην κυριότητα του τότε ανερχόμενου πολιτικού…

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10 χρόνια «δημοκρατία» – Συλλεκτικό λεύκωμα «Περί Τύπου ο λόγος» (video)

Μην χάσετε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (06/12/2020):Tην Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, η «δημοκρατία» γιορτάζει τα 10 χρόνια κυκλοφορίας της, προσφέροντας στους αναγνώστες της για πρώτη φορά...

Καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης: «Πάμε ολοταχώς για 10.000 νεκρούς»

Δεν υπήρξε ποτέ «συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας. Απαιτούνται, άμεσα, μαζικά τεστ» υποστηρίζειΡεπορτάζ Κέλλυ ΦαναριώτηΣενάριο τρόμου που θέλει τη χώρα μας να θρηνεί ακόμα...

Ασυναρτησίες Πέτσα για το παράλληλο σύστημα!

Δεν απάντησε σε ερώτηση της δημοκρατίας και παρέπεμψε σε αναλύσεις του Αρκουμανέα και... απροσδιόριστες ανακοινώσειςΕμφανής ήταν η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην...

Μισόλογα για το σκάνδαλο με τα rapid tests

Καμιά απάντηση για τις καταγγελίες-φωτιά. Σε πανικό η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις αποκαλύψεις της δημοκρατίαςΣάλο προκάλεσε και η νέα αποκάλυψη της «δημοκρατίας» -μετά...

Η γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού στη Βρετανία

Σε πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες των κρατών, τη στιγμή που τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ «βγαίνουν μπροστά»Τα όπλα -φαίνεται πως- υπάρχουν. Κι αυτό που...