Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Στον Καναδά θησαυροί της Ελλάδας!

Οι Ελληνες κατακτούν τον Καναδά. Ο Αγαμέμνων, ο Λεωνίδας, ο Σοφοκλής αλλά και ο Μέγας Αλέξανδρος θα «ταξιδέψουν» στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, χάρη σε μια μεγάλη έκθεση που συνδιοργανώνουν το Μουσείο Καναδικού Πολιτισμού στην Οτάβα και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μάλιστα, χθες παρουσιάστηκε αυτό το μεγαλεπήβολο εγχείρημα, ενώ υπεγράφη και το συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. «Οι Ελληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» ο τίτλος της έκθεσης. Είναι ίσως η μοναδική φορά που το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την άδεια να «μετακομίσουν» για περίπου δύο χρόνια -τόσο υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει η έκθεση στον Καναδά, ενώ μετά θα μεταφερθεί στις ΗΠΑ- ένας τόσο μεγάλος αριθμός έργων,συνολικά 543 αριστουργήματα.

«Δεν πρόκειται απλώς για μια έκθεση» επεσήμανε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Πρόκειται για ένα μεγάλο ταξίδι του Ελληνισμού».

Οπως διευκρινίστηκε, η μοναδική υποχρέωση της ελληνικής πλευράς για την παρουσίαση είναι η έκδοση ενός δίτομου καταλόγου. Ολα τα υπόλοιπα, που αφορούν τον μουσειογραφικό σχεδιασμό, την ασφάλεια, ακόμη και τα κόστη της διαμονής των Ελλήνων την περίοδο των εγκαινίων καλύπτονται από τους Καναδούς. Με ποιο αντάλλαγμα όμως; «Το Μουσείο Πολιτισμού είναι το μεγαλύτερο στον Καναδά με μέση ετήσια επισκεψιμότητα 2.500.000 ανθρώπους» τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας του καναδικού μουσείου Μαρκ Ο’Νιλ. «Πιστεύουμε ότι αυτή η έκθεση θα βοηθήσει στην προβολή της χώρας σας. Ακόμη υπάρχει μια σκέψη στο άμεσο μέλλον να γίνει στην Ελλάδα μια παρουσίαση με θέμα τον πολιτισμό των αυτοχθόνων Χάιντα».

Θεματικές ενότητες

Η έκθεση, που θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2014 και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2016, εκτείνεται χρονολογικά περίπου από το 6000 π.Χ έως και την Ελληνιστική εποχή και είναι χωρισμένη σε εννέα θεματικές.

Η πρώτη, «Προοίμιο: Ο άνθρωπος στο προϊστορικό Αιγαίο», «μιλάει» μέσα από ειδώλια χάλκινα ή πήλινα για τη δομή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ενώ στη δεύτερη, που αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα τμήματα της έκθεσης παρουσιάζονται ο «Αγαμέμνων και ο κόσμος των Μυκηναίων». Εδώ ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει κοσμήματα, σκεύη, σφραγίδες και χρυσά δαχτυλίδια, αντικείμενα που βγαίνουν για πρώτη φορά εκτός ελληνικών συνόρων.

Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στους «Ηρωες και αριστοκράτες», ενώ η αμέσως επόμενη μιλάει για τους «Αθλητές και τους πανελλήνιους αγώνες».

Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν οι «Κούροι και Κόραι», ενώ η ενότητα «Λεωνίδας, ο βασιλιάς της Σπάρτης» εξυμνεί τον θρυλικό βασιλιά. Ακολουθούν οι «Αθηναίοι και Δημοκρατία», «Φίλιππος Β΄ και Μέγας Αλέξανδρος», μια θεματική που είναι αφιερωμένη στους Μακεδόνες βασιλείς. Τέλος, στην «Αυγή του νέου κόσμου» παρουσιάζονται ελληνιστικά ειδώλια από τα αρχαιολογικά μουσεία της Πέλλας και της Βέροιας. Μετά το Καναδικό Μουσείο Πολιτισμού, η έκθεση θα μεταφερθεί στο Field Museum στο Σικάγο και το Μουσείο National Geographic της Ουάσινγκτον.

Με συμμετοχή 22 μουσείων!

Στο μεγαλόπνοο εγχείρημα συμμετέχουν 22 δημόσια μουσεία με κορυφαίο «δανειστή» το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο θα δώσει για τις ανάγκες της παρουσίασης 148 έργα, τα οποία -όπως επισημάνθηκε- είναι εκτός «εκθεσιακών χώρων». Μεταξύ αυτών, ο Κούρος του Πτώου, που είχε σταλεί στο Κατάρ για τη μεγάλη παρουσίαση σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες (τον οποίον οι διοργανωτές είχαν κρύψει πίσω από παραβάν λόγω της γύμνιας του), καθώς και ανάγλυφες στήλες. Ακόμη, θα υπάρχουν δύο αναπλασμένα πρόσωπα των νεκρών Μυκηναίων ηγεμόνων, η εντυπωσιακή κεφαλή του Ομήρου και αιχμές βελών από το πεδίον της μάχης των Θερμοπυλών. Τέλος, μεταξύ των έργων βρίσκονται και μια προτομή του Σοφοκλή από το Αρχαιολογικό Μουσείου Αργους, ένα χρυσό στεφάνι από τις Αιγές και φυσικά η κεφαλή του Αλεξάνδρου από την Πέλλα.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ