Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Στον βασικό μισθό το επίδομα παραμεθωρίου

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έστειλε προς έγκριση νομοθετική διάταξη! Ποιοι και πώς θα το πάρουν

{Από το ένθετο ΑΡΜ που κυκλοφορεί κάθε Παρασκεύη με τη «δημοκρατία»}

Ενέργειες για να συμπεριληφθεί το επίδομα παραμεθορίου στον βασικό μισθό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων έκανε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Συγκεκριμένα, στις 19 Μαρτίου έστειλε προς έγκριση νομοθετική διάταξη στο Υπουργείο Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), και στο συνοδευτικό έγγραφο αυτής αναφέρεται πως πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις προκειμένου το επίδομα να ενταχθεί στις βασικές αποδοχές, όπως ισχύει για όλους τους μόνιμους υπαλλήλους που δικαιούνται ανάλογο επίδομα.

Η απόφαση αυτή του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας έρχεται σε συνέχεια της καταβολής του επιδόματος παραμεθορίου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στον Εβρο, στα νησιά του Αιγαίου και σε μονάδες προκάλυψης ήδη από τον Φεβρουάριο (τέσσερις ημέρες εκτός έδρας επί 29 ευρώ την ημέρα). Το ποσό που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των στελεχών ήταν συνεπώς 116 ευρώ τον μήνα. Ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ότι έχουν εξασφαλιστεί ήδη τα 24.000.000 ευρώ που απαιτούνται για την χορήγησή του για όλο το 2015 στους 20.000 δικαιούχους. Ωστόσο, επιχειρείται να δοθεί μόνιμη λύση, έτσι ώστε να μην απαιτείται η μεταφορά κονδυλίων από άλλους κωδικούς, και γενικώς «τερτίπια», προκειμένου να εξασφαλίζεται το απαιτούμενο ποσό από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αλλά το επίδομα παραμεθορίου να καταβάλλεται απευθείας από το Υπουργείο Οικονομικών μαζί με τη μισθοδοσία.

Οπως αναφέρεται στη σχετική νομοθετική διάταξη που εστάλη στο Υπουργείο Οικονομικών, καταργείται το Αρθρο 13 (3Θ) του Προεδρικού Διατάγματος 200/1993, και βάσει αυτής θα πρέπει να καταβάλλονται 100 ευρώ (μεικτά), όπως ισχύει για τους μόνιμους υπαλλήλους που λαμβάνουν το επίδομα παραμεθορίου και προβληματικών περιοχών, για τις ίδιες γεωγραφικές περιοχές του Π.Δ., συγκεκριμένα σε όλη την ανατολική ακτογραμμή από τον Εβρο και μέχρι το Καστελόριζο. Σε αυτές τις μονάδες συμπεριλαμβάνονται οι μονάδες αεράμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σκύρο, τη Μύκονο και τη Ζήρο. Συμπεριλαμβάνονται, φυσικά, οι δυνάμεις της Π.Α. και του Π.Ν. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η πρώτη κίνηση για την επαναφορά του επιδόματος παραμεθορίου έγινε με την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου. Ετσι, από τον Φεβρουάριο, οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και επαγγελματίες οπλίτες εισπράττουν 116 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα, το ποσό αναγράφεται στη μισθοδοσία των δικαιούχων και δεν θα δίδεται ως έκτακτη «διάθεση». Το ποσό αυτό επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και όχι των Γενικών Επιτελείων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ