Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Στον… βυθό ο τζίρος στις εκπτώσεις!

Ρεπορτάζ 
Βασ. Παπακωνσταντόπουλος

Κάθε άλλο παρά γέμισε τα ταμεία των εμπόρων η χειμερινή εκπτωτική περίοδος του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, με τον τζίρο των περισσότερων επιχειρήσεων να σημειώνει βουτιά. Η μείωση της αγοραστικής κίνησης το 2016 σε σχέση με τις χειμερινές εκπτώσεις του 2015 κυμαίνεται στα επίπεδα του 20,8%, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ο εκτιμώμενος τζίρος για τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο θα διαμορφωθεί το 2016 περίπου στα 4,49 δισ. ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 1,18 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, μία στις τρεις επιχειρήσεις εμφάνισε απώλεια τζίρου σε σύγκριση με τις χειμερινές εκπτώσεις του 2015, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο. Από αυτές, μία στις τρεις επιχειρήσεις είχε απώλεια τζίρου μεγαλύτερη του 40%, μία στις δέκα 31% με 40% και μία στις πέντε 21% με 30%. Αντίθετα, το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι οι εκπτώσεις του 2016 ήταν καλύτερες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο είναι εξαιρετικά μικρό (2%).

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα με τα ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, οι επιχειρηματίες σε ποσοστό 87% πιστεύουν ότι δεν επηρέασε τον συνολικό τζίρο της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου και μόλις το 13% δηλώνει ότι επηρέασε θετικά το συνολικό ύψος των πωλήσεων. Επίσης είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ότι στην ερώτηση για το πώς καλύπτουν οι επιχειρηματίες την ανάγκη απασχόλησης προσωπικού, μόλις το 3% δηλώνει ότι έχει προσλάβει επιπλέον υπάλληλο.

Γενικά, η τρύπα στον τζίρο των χειμερινών εκπτώσεων εκτιμάται σε κάτι λιγότερο από1 δισ. ευρώ, προκαλώντας μεγάλο κενό στην ελληνική αγορά. Οπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ, η επιμονή των αποπληθωριστικών πιέσεων είναι δυνατόν να διαμορφώσει αρνητικές προσδοκίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με την οικονομία να εγκλωβίζεται σε ατέρμονα κύκλο αλλεπάλληλων μειώσεων τιμών και μισθών.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ αμήχανη θέση, να αναφέρουμε κάθε χρόνο την τελευταία εξαετία ότι η κατάσταση στην αγορά είναι εξαιρετικά περιοριστική για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ούτε οι εκπτώσεις κατάφεραν να δώσουν την ανάσα που χρειάζεται η αγορά, ενώ τα περιθώρια ανάκαμψης στενεύουν απελπιστικά» σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ