Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Στουρνάρας στη… γωνία

Οι δηλώσεις που έκανε, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα τα πάντα. Και αυτό γιατί ο κ. Στουρνάρας άφησε ανοιχτό το θέμα των οριζόντιων περικοπών, κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος τον άδειασε παραπέμποντας στις δηλώσεις των τριών αρχηγών. Τελικά, όπως προκύπτει, κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, ο κ. Στουρνάρας μπήκε στη γωνία, καπνός δεν βγήκε για τα συγκεκριμένα μέτρα ύψους 11,5 δισ. και θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με στόχο να μην κοπούν μισθοί, συντάξεις και να μη γίνουν απολύσεις.

Το κλίμα που μεταφέρθηκε ήταν ότι υπήρξε συμφωνία «πακέτο» για μια σειρά συγκεκριμένων κινήσεων στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε χθες η «δημοκρατία», ο πρωθυπουργός σκοπεύει να συγκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα και πριν από τις συναντήσεις με την τρόικα σύσκεψη με τους άλλους δύο αρχηγούς για να κλειδώσει το plan B, που περιέχει το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων και των συγχωνεύσεων.

Φαίνεται ότι το «μοντέλο» των συναντήσεων αρχίζει πλέον να ρολάρει και θα συνεχίσει να λειτουργεί ώστε να μην υπάρχει το περιθώριο να αναπτύσσονται τριβές μεταξύ των τριών αρχηγών. Επίσης, αποφασίστηκαν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι άλλοι δύο πολιτικοί να αρχίσουν τις κινήσεις εξωστρέφειας, μιλώντας με τους «ιδεολογικούς» τους συμμάχους στην Ευρώπη και αλλού, αλλά και με τους επικεφαλής της τρόικας, και η συγκρότηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, που βαπτίζεται για να μην προκαλεί προφανώς αντιδράσεις ως Εθνική Επιτροπή Οικονομικού Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, που είχαν εκτενή συζήτηση, παρουσία και του κ. Στουρνάρα, που έμεινε στη σύσκεψη επί δυόμισι ώρες και έδωσε πλήρη εικόνα της κατάστασης, συμφώνησαν να τεθεί το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης, με βασικό αίτημα την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής .

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε δηλώσεις του τόνισε: «Μέριμνα της κυβέρνησης είναι με τις πολιτικές της να δρομολογήσει την ανάπτυξη, να διευρύνει την απασχόληση, να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Παράλληλη επιδίωξή μας είναι η βελτίωση και η ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας».

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους, με στόχο την αναθεώρηση του προγράμματος, και αφετηρία της αναθεώρησης είναι η αναγκαία παράταση της περιόδου προσαρμογής».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης από τη μεριά του επισήμανε ότι «πρέπει να υπάρξουν αναπτυξιακά μεγέθη που είναι δυνατόν να αναθερμάνουν την αγορά και να περιορίσουν την ανεργία, η οποία εδώ και πάρα πολύ καιρό καλπάζει».

Νίκος Ελευθερόγλου


Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2012, δεν θα μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την οριστικοποίηση των μέτρων 11,6 δισ. ευρώ που θα ενταχθούν στο νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης και είναι πιθανό να περιλαμβάνουν ακόμα και οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιβληθούν επιπλέον μέτρα για το 2012. Ο στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι φετινές παρεμβάσεις να περιοριστούν στο Ειδικό Τέλος Ακίνητων, στην εξίσωση του φόρου μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης (σε συνδυασμό με την παροχή επιδόματος σε οικονομικά ασθενείς) και στα ισοδύναμα μέτρα που θα εφαρμοστούν αντί των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια. Από τις παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να εξοικονομηθούν 3 δισ. ευρώ που θα καλύψουν τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού, αν και το υπουργείο Οικονομικών φοβάται ότι η τρόικα μπορεί να απαιτήσει, εκ των υστέρων, πρόσθετες παρεμβάσεις.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι να εγκριθούν τα 20 ισοδύναμα μέτρα που θα αντικαταστήσουν τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και να πειστούν οι δανειστές μας για την αναγκαιότητα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς εάν ο φόρος παραμείνει στο 23%, εκτιμάται ότι θα επιτείνει τις επιπτώσεις της ύφεσης στον συγκεκριμένο κλάδο.

Στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη συμφωνήθηκαν και οι γενικοί άξονες για τις περικοπές που θα γίνουν σε βάθος διετίας 2013-2014 ή σε βάθος τετραετίας εφόσον η τρόικα δώσει διετή παράταση για την υλοποίηση του Μνημονίου.

Την επόμενη Πέμπτη, οπότε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με την τρόικα, θα έχουν αποκρυσταλλωθεί οι περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, για τις οποίες θα αξιοποιηθεί και η μελέτη που κατάρτισε το ΚΕΠΕ

Τα μόνα σχέδια που έχουν υποβληθεί είναι οι εισηγήσεις του ΚΕΠΕ για περικοπές ύψους 5,1 δισ. ευρώ, ενώ τα υπουργεία έχουν καταθέσει προτάσεις για επιπλέον 3 δισ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή εξετάζονται μέτρα 8,1 δισ. ευρώ έναντι 11,5 δισ. ευρώ που αναζητούνται.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να περάσει από την τρόικα και μέτρα για την ελάφρυνση των νοικοκυριών, όπως η καταβολή του φόρου εισοδήματος σε περισσότερες δόσεις και η χαλάρωση του «Τειρεσία». Ο Φώτης Κουβέλης έκανε λόγο για περισσότερες δόσεις και εξαιρέσεις στο Ειδικό Τέλος Ακίνητων, αλλά λίγη ώρα αργότερα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο φόρος θα πληρωθεί φέτος σε 5 δόσεις με τον λογαριασμό της ΔΕΗ, καθώς δεν μπορούν σε αυτό το στάδιο να γίνουν αλλαγές.

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν στις γενικές κατευθύνσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας οι οποίες δεν φαίνεται να περιλαμβάνουν οριζόντιες περικοπές, αν και παράγοντες από το υπουργείο Οικονομικών τόνιζαν χθες ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα (που θα ξεκινήσει στις 26 Ιουλίου) η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια ολική αναπροσαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε τα μέτρα να εφαρμοστούν σταδιακά σε βάθος τετραετίας

Στίγμα των προθέσεών του έδωσε χθες το ΔΝΤ. Σε έκθεση που δημοσιοποίησε για τις οικονομίες της ευρωζώνης το ΔΝΤ ζήτησε να οριστούν άμεσα τα απαιτούμενα μέτρα και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στον φορολογικό μηχανισμό, στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ