Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Στραπάτσο βενιζελικών και παράθυρο για νέο υποψήφιο

Για άλλη μια φορά έφαγαν πόρτα οι δελφίνοι του ΠΑΣΟΚ, μια και ο Γιώργος Παπανδρέου έδειξε ότι ακόμη και τώρα εκείνος αποφασίζει και οι άλλοι δεν τολμούν να του φέρουν αντιρρήσεις.

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του, χθες, εμφανίστηκε αμετακίνητος στις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου για εκλογή προέδρου από τη βάση στις 18 Μαρτίου, παρά τις προτάσεις για επίσπευση της διαδικασίας επτά στελεχών, ενώ μετά τις δηλώσεις Παπουτσή για ανάγκη τήρησης του καταστατικού φαίνεται να απομακρύνεται και το ενδεχόμενο μίας μόνο υποψηφιότητας… Δόθηκε πάντως η δυνατότητα η διαδικασία να έρθει μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 11 Μαρτίου, με το Εθνικό Συμβούλιο για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων να συγκαλείται ενδιάμεσα, πιθανώς αμέσως μετά την Εθνική Συνδιάσκεψη στις 3-4 Μαρτίου, με την ημερομηνία πάντως να εξαρτάται από τις εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για τη χώρα. Στην πραγματικότητα, οι αποφάσεις πήραν απλά «αναβολή» για την επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, πιθανότατα την Τετάρτη, και πάντως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, για την οποία εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ο Ευ. Βενιζέλος.

Επτά άτομα, οι βενιζελικοί Ν. Σαλαγιάννης, Συλβάνα Ράπτη, Π. Κουκουλόπουλος, Τόνια Αντωνίου, Ν. Ανδρουλάκης, ο λοβερδικός Γ. Μίχας, αλλά και ο Κ. Ασκούνης έθεσαν θέμα επίσπευσης των διαδικασιών, προτείνοντας ως μια «καλή ημερομηνία» την 4η Μαρτίου και σημειώνοντας πως διαφορετικά «η παράταξη μένει ακέφαλη σε έκτακτες περιστάσεις», με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πάντως να επιμένει στην τήρηση των αποφασισθέντων. Από κοντά και ο Μ. Καρχιμάκης, ο οποίος μιλώντας για τη συνδιάσκεψη της 3ης-4ης Μαρτίου και τον απολογισμό που θα γίνει στη βάση των κειμένων του Π. Κουκουλόπουλου για το πρόγραμμα και του Π. Οικονόμου για τη διετία (τα δύο κείμενα θα λάβουν σήμερα με e-mail τα μέλη του οργάνου για να τα μελετήσουν, ενώ οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για «σοβαρή» αυτοκριτική) έδωσε κι εκείνος την αίσθηση ότι τίποτα δεν αλλάζει. Ξόρκισε δε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σημειώνοντας ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν τάχα ότι χωρίς τις «δύσκολες αποφάσεις» της κυβέρνησης Παπανδρέου η χώρα θα είχε καταρρεύσει.

Εν τω μεταξύ, ως «υποθήκη υποψηφιότητας» ερμηνεύτηκε η χθεσινή δήλωση του Χρ. Παπουτσή ότι «το ζήτημα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλά θέμα διαδικασιών και προσώπων ούτε είναι θέμα διακανονισμών κορυφής». Ο κ. Παπουτσής, που δέχεται πιέσεις από τους «φίλους» του να είναι υποψήφιος, έκανε λόγο για «βαθιά ιδεολογικό και πολιτικό ζήτημα», ζητώντας να εκφραστεί η παράταξη μέσα από την τήρηση του καταστατικού.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο άλλο θέμα-αγκάθι, αυτό της αντιμετώπισης των διαγραφέντων βουλευτών. «Αρνούμαι να αποδεχτώ τη θεωρία του ακρωτηριασμένου ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται ως πραγματικότητα» είπε απαντώντας στον Ευ. Βενιζέλο και ζήτησε την άμεση επιστροφή των διαγραφέντων, κάνοντας λόγο για ανάγκη όλα τα στελέχη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Ο Γ. Παπανδρέου, πάντως, στο Πολιτικό Συμβούλιο (όπου το θέμα έθεσε η Ασπα Παπαηλιού) υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι επρόκειτο για καθαρά δική του απόφαση, εξηγώντας ότι ήταν διαφωνία σε κεντρικό θέμα που δεν του άφηνε περιθώριο να κάνει αλλιώς, αφού τότε «δεν θα υπήρχε Κ.Ο.». Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Γ. Παναγιωτακόπουλου, που φέρεται να υποστήριξε ότι «αντί να δούμε το δάσος, βλέπουμε το δέντρο», κατηγορώντας «κάποιους» ότι αντί για τη χώρα και την παράταξη εστιάζουν στις προσωπικές τους στρατηγικές… Στη συνεδρίαση δεν πήγε ο Δ. Σακελλάρης, ο οποίος, διαφωνώντας με βασικές επιλογές, εξετάζει ως και την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ.

Οτι θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλα μέτρα αντί της διαγραφής βουλευτών υποστήριξε ο Φ. Πετσάλνικος νωρίτερα, ζητώντας σύμφωνες με το καταστατικό διαδικασίες διαδοχής, ενώ ότι εξακολουθεί να αισθάνεται ΠΑΣΟΚ και ότι αγαπάει προσωπικά τον Γ. Παπανδρέου δήλωσε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, που ψήφισε -όπως είπε- με πλήρη επίγνωση των συνεπειών της πράξης της. Στο Πολιτικό Συμβούλιο επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ