Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Στρατονομία τέλος, έρχεται η Διακλαδική Αστυνομία

Το τέλος της Στρατονομίας, η οποία λειτουργεί ακόμη και σήμερα με βάση νομοθεσία και κανονισμούς που εγκρίθηκαν το 1951 και εξακολουθούν να την αναφέρουν ως ΕΣΑ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Αντιστοίχως θα καταργηθούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες του Ναυτικού και της Αεροπορίας και θα συγκροτηθεί μια νέα Διακλαδική Αστυνομική Υπηρεσία συνολικά για τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Το νέο νομικό πλαίσιο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και θα περιλαμβάνει διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου μιας σημαντικής αποστολής της Στρατονομίας, που είναι οι σχέσεις με τις αστυνομικές Αρχές του κράτους για την αντιμετώπιση καταστάσεων οι οποίες μπορεί να είναι από μια απλή περίπτωση κινήσεως στρατιωτικής φάλαγγας, τροχαία ατυχήματα με εμπλοκή στρατιωτικών οχημάτων ως τη δράση οργανωμένου εγκλήματος, που έχει απλώσει τα πλοκάμια του και μέσα στο στράτευμα.

Φαίνεται πάντως ότι τον κ. Αβραμόπουλο θα απασχολήσει και η αισθητική της στολής της νέας Αστυνομίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού δεν παρέλειψε να σχολιάσει αναχρονιστικά στοιχεία της σημερινής στολής της Στρατονομίας, που περιλαμβάνουν το παλαιάς κοπής ξύλινο κλομπ στον λευκό εξαρτισμό και το πηλήκιο με το μπλε σιρίτι, που παραπέμπει σε αγγλικό στρατό της εποχής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Την ίδια ώρα ανοίγουν οι πόρτες -και οι φάκελοι- του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τον εθνικό συντονιστή κατά της διαφθοράς Ιωάννη Τέντε και την ομάδα του. Παράλληλα δρομολογείται η ίδρυση μεικτής ομάδας εργασίας από συνεργάτες του κ. Τέντε και στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα διερευνήσει όλες τις ύποπτες υποθέσεις οι οποίες συνδέονται με εξοπλιστικά προγράμματα του παρελθόντος. Σχετικά ο υπουργός Δ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι πολλές προσπάθειες διερευνήσεων που έγιναν στο παρελθόν προσέκρουαν στην επίκληση θεμάτων εθνικού απορρήτου από τους εμπλεκομένους. Τόνισε όμως ότι είναι βέβαιος ότι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης είναι πρόσωπα τα οποία μπορούν χωρίς αμφιβολία να χειριστούν υποθέσεις σεβόμενα τις πληροφορίες που είναι πραγματικά απόρρητες και δεν θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν. Συνεπώς δεν θα πρέπει να προβληματίζει κανέναν η ενημέρωσή τους για όλες τις λεπτομέρειες των θεμάτων που αφορούν τους εξοπλισμούς.

Να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία είναι ανεξάρτητη από τις δικαστικές διερευνήσεις που είναι σε εξέλιξη και θα ασχοληθεί με την τεκμηρίωση υποθέσεων για τις οποίες μπορεί να υπάρχουν υποψίες διαφθοράς, αλλά δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί επαρκή στοιχεία ώστε να επιληφθούν οι εισαγγελείς.

Σχετικά κύκλοι προσκείμενοι στο υπουργείο Αμυνας ανέφεραν ότι με βάση την πείρα που θα αποκτηθεί από τη συνεργασία αυτή, αλλά με ταυτόχρονη μελέτη της δομής αντίστοιχων υπηρεσιών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σχεδιάζεται η οργάνωση μόνιμης υπηρεσίας για τον έλεγχο των πάσης φύσεως οικονομικών διαδικασιών των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι ο χαρακτηρισμός αυτής της νέας υπηρεσίας ως «υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων» ίσως δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στο αντικείμενό της, μια και οι Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ελεγκτικούς διοικητικούς μηχανισμούς, οικονομικές επιθεωρήσεις, υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας και βέβαια τη στρατιωτική δικαιοσύνη. Αυτό που δεν καλύπτεται σήμερα επαρκώς έχει να κάνει κυρίως με ζητήματα σχέσεων αξιωματικών και στελεχών του ΥΠΕΘΑ με εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι προμηθευτές πολεμικού υλικού και άλλες εταιρίες που παρέχουν έργα ή υπηρεσίες στο στράτευμα. Αυτές τις περιπτώσεις θα παρακολουθεί προληπτικά, αλλά και θα διερευνά κατά την εξέλιξή τους η νέα υπηρεσία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ