Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Στροφή στον πρωτογενή τομέα

Τη στροφή στον πρωτογενή τομέα επιβάλλει η οικονομική κρίση. Η γεωργία και η κτηνοτροφία προσφέρουν επενδυτικές ελπίδες, την ώρα που άλλοι τομείς της οικονομίας μας έχουν υποστεί καθίζηση και δεν φαίνονται ικανοί να ανακάμψουν τα επόμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα αποτελούν πεδίο ευκαιριών απασχόλησης, όταν η ανεργία καλπάζει στη χώρα μας. Απόδειξη του έντονου ενδιαφέροντος που παρατηρείται τελευταία για τη γεωργία και την κτηνοτροφία είναι η σημαντική συμμετοχή στα προγράμματα, τα οποία στηρίζουν αγροτοκτηνοτροφικά επενδυτικά εγχειρήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 6.234.347 ευρώ, εκ των οποίων η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 3.117.173 ευρώ, υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της δεύτερης προκήρυξης του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» «Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων». Τα σχέδια αφορούν 10 επενδύσεις στους τομείς των ζωοτροφών, των οπωροκηπευτικών, του οίνου, των δημητριακών και στον τομέα αβγών – πουλερικών και περιλαμβάνουν δράσεις κυρίως ίδρυσης νέων μονάδων, καθώς και επέκτασης-εκσυγχρονισμού υφιστάμενων μονάδων.

Ειδικότερα για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης κατατέθηκαν τέσσερα επενδυτικά σχέδια στους τομείς των δημητριακών, των οπωροκηπευτικών και του οίνου, συνολικού αιτούμενου προϋπολογισμού 2.818.295 ευρώ.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών κατατέθηκαν δύο επενδυτικά σχέδια στον τομέα των αβγών – πουλερικών και ζωοτροφών, συνολικού αιτούμενου προϋπολογισμού 826.535 ευρώ.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς κατατέθηκαν δύο επενδυτικά σχέδια στους τομείς των οπωροκηπευτικών και του οίνου, συνολικού αιτούμενου προϋπολογισμού 596.996 ευρώ.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας κατατέθηκαν δύο επενδυτικά σχέδια στον τομέα των οσπρίων, συνολικού αιτούμενου προϋπολογισμού 1.992.521 ευρώ.

Στόχος του προγράμματος είναι η υλοποίηση αιτήσεων ενίσχυσης που συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης του συγκεκριμένου βασικού κλάδου γεωργικής παραγωγής και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων των επιχειρήσεων, μέσω υιοθέτησης και ανάπτυξης καινοτομιών.

Από εδώ κι από εκεί


ΖΑΓΟΡΙ. Με τη στήριξη και συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου προωθείται μια σημαντική δομή για το Ζαγόρι και τον πολιτισμό γενικότερα. Αφορά τη λειτουργία Καλλιτεχνικού Σταθμού της Ανώτατης Σχολής Τεχνών στο Τσεπέλοβο.

Για τον σκοπό αυτό υπήρξε συμφωνία ανάληψης εκ μέρους της περιφέρειας της δαπάνης, η οποία απαιτείται για τη μετατροπή του νεόκτιστου κτιρίου που προοριζόταν για δημαρχείο στο Τσεπέλοβο σε λειτουργικό χώρο για τις ανάγκες της σχολής.

ΑΛΜΥΡΟΣ. Νέος εξοπλισμός για ειδικά σχολεία του Αλμυρού μετά την έγκριση δημοπράτησης από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Η προμήθεια αναφέρεται σε πλήθος ειδών που προορίζονται για τον εξοπλισμό ειδικών εργαστηρίων, την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών, αλλά και εξοπλισμό που θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση, φυσική και πνευματική, της αυτονομίας κάθε μαθητή.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στα Γουβιά Κέρκυρας θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο (4 το απόγευμα) η εκδήλωση απολογισμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων για το 2011. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν η πορεία και τα αποτελέσματα του προγράμματος στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ως σήμερα, καθώς και οι προοπτικές για την εξέλιξή του στα δύο χρόνια που απομένουν ως τη λήξη της προγραμματικής περιόδου.

1.000 τόνοι αλατιού (μέχρι σήμερα) για αποχιονισμό στα Γρεβενά

Τον βαρύτερο χειμώνα της τελευταίας δεκαετίας περνάει φέτος η Δυτική Μακεδονία. Το χιόνι έχει σκεπάσει τους νομούς της και το δριμύ ψύχος δεν λέει να υποχωρήσει. Ενδεικτικό της έντασης και της διάρκειας των χιονοπτώσεων είναι ότι ως σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών έχει ρίξει πάνω από 1.000 τόνους αλάτι για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου! Εννοείται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, καθώς απομένουν αρκετές μέρες βαρυχειμωνιάς. Για τις απαραίτητες συγκρίσεις αναφέρουμε ότι αντίστοιχα σε έναν νορμάλ χειμώνα χρειάζονται λιγότεροι από 500 τόνοι αλατιού.

Επιπλέον η παρατεταμένη κακοκαιρία έχει εξαντλήσει τόσο το ήδη εξασθενημένο, λόγω περικοπών, ταμείο της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών όσο και τον κορβανά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις δραματικά αυξημένες δαπάνες θέρμανσης.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ