Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Συγχώνευση με απολύσεις και λουκέτα!

Εκτεταμένες απολύσεις θα φέρει στον τραπεζικό χώρο η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank, όπως προκύπτει από το πληροφοριακό δελτίο που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Ειδικότερα λουκέτο σε ένα στα πέντε υποκαταστήματα εντός Ελλάδας και ένα στα τέσσερα υποκαταστήματα στη Βαλκανική θα βάλει ο όμιλος Εθνική – Eurobank, σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο για τη δημόσια προσφορά. Η διοίκηση της Εθνικής υποστηρίζει ότι ο νέος διευρυμένος όμιλος θα εξετάσει την παρουσία του στις επιμέρους αγορές με συγχωνεύσεις θυγατρικών και πιθανή μείωση προσωπικού. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα από τα περίπου 915 καταστήματα του νέου ομίλου εκτιμάται ότι θα κλείσει το 20%, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη από τα 1.080 καταστήματα θα κλείσει περίπου το 25% όσων βρίσκονται στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη Σερβία και την Κύπρο, χώρες όπου και οι δύο τράπεζες έχουν παρουσία. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα «περίπου το 40% των πελατών της Eurobank είναι και πελάτες της Εθνικής, ενώ υπάρχει γύρω στο 80% επικάλυψη του δικτύου καταστημάτων της Eurobank με αυτό της Εθνικής Τράπεζας».

Χθες ξεκίνησε η περίοδος πέντε εβδομάδων (με δυνατότητα δύο επιπλέον εβδομάδων παράτασης) για την αποδοχή ή μη της δημόσιας προσφοράς που κατέθεσε η Εθνική Τράπεζα για την απόκτηση της Eurobank. Οι μέτοχοι της Eurobank έχουν περιθώριο έως τις 15 Φεβρουαρίου για να αποδεχτούν τη δημόσια πρόταση που κατέθεσε η Εθνική, η οποία προβλέπει σχέση ανταλλαγής 58 μετοχές Εθνικής για κάθε 100 μετοχές Eurobank. Η οικογένεια Λάτση, που κατέχει το 43,6% των δικαιωμάτων ψήφου της Eurobank, έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στη διάθεση των μετοχών της.

Τίτλος και στελέχη

Στο πληροφοριακό δελτίο αναφέρεται ότι ο τίτλος του νέου ενιαίου ομίλου θα παραμείνει «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.». Ο διευρυμένος όμιλος, με βάση τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις για την περίοδο που έληξε 30 Σεπτεμβρίου 2012 θα έχει συνολικό ενεργητικό 174,2 δισ. δάνεια και καταθέσεις 84,6 δισ. ευρώ. Αναφορικά με τη διοίκηση του ομίλου, αναμένεται «ότι οι κ. Γεώργιος Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς θα παραμείνουν ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος». Για τις υπόλοιπες υψηλές διοικητικές θέσεις αναφέρεται ότι η επιλογή «θα βασιστεί στην αρχή “ο καλύτερος εκ των δύο” (best of both) μεταξύ των στελεχών των δύο οργανισμών».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ