Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Συλλήψεις και στον δρόμο για οφειλέτες!

Μια τροχαία παράβαση ή ένας τυχαίος έλεγχος της Τροχαίας μπορεί να οδηγήσει και στο Αυτόφωρο, αν ο πολίτης τυγχάνει να χρωστάει στην Εφορία. Η τελευταία δείχνει τα δόντια της και συνεργάζεται πλέον στενά με την Αστυνομία, προκειμένου να συλλαμβάνονται χρεώστες του Δημοσίου και ειδικά όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, κάτι που, σύμφωνα με τον νόμο, θεωρείται ποινικό αδίκημα και οδηγεί στο Αυτόφωρο.

Το νέο στην υπόθεση είναι ότι τις συλλήψεις για χρέη στο Δημόσιο θα κάνουν περιπολικά της Αστυνομίας, τα οποία αρχικά θα σταματούν τυχαία τους πολίτες προκειμένου να τους ελέγξουν για θέματα που σχετίζονται είτε με τον ΚΟΚ είτε με κάτι άλλο παραπλήσιο. Ηδη υπάρχουν κάποια περιπολικά της Αστυνομίας που διαθέτουν λογισμικό για να συνδέονται με το TAXIS, προκειμένου να ενημερώνονται απευθείας για το φορολογικό προφίλ του πολίτη.

Αν από τη διασταύρωση στοιχείων που θα ζητήσουν οι αστυνομικοί από το TAXIS φανεί ότι ο συγκεκριμένος πολίτης χρωστάει πάνω από 5.000 ευρώ, που είναι ποινικό αδίκημα, θα οδηγείται κατευθείαν στο Αυτόφωρο. Ειδικά για το χρέος από ΦΠΑ το ποινικό αδίκημα ξεκινάει από το πρώτο ευρώ οφειλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», το υπουργείο Οικονομικών έχει εγκαινιάσει συνεργασία με την Αστυνομία για εντοπισμό πολιτών με ληξιπρόθεσμα χρέη. Η αφορμή για τον έλεγχο της Αστυνομίας είναι, όπως προείπαμε, είτε μια τροχαία παράβαση είτε ένας συνήθης έλεγχος των αστυνομικών οργάνων. Από εκεί θα αρχίζουν όλα, με άγνωστη κατάληξη, αν ο πολίτης έχει ληξιπρόθεσμα χρέη.

Τα περιπολικά της Τροχαίας διαθέτουν πλέον ηλεκτρονικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας, που μέσα σε ένα λεπτό κάνουν εξακρίβωση στοιχείων στον ελεγχόμενο πολίτη. Κάθε οδηγός που ελέγχεται καλείται να επιδείξει την αστυνομική ταυτότητά του. Ο αριθμός της ταυτότητας μπαίνει στο τερματικό και στην οθόνη εμφανίζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν έχει ή όχι ανεξόφλητα χρέη προς την Εφορία.

Η διαδικασία

Οποιος ελεγχθεί από την Τροχαία και εντοπιστεί από το online σύστημα ότι χρωστά στην Εφορία πάνω από 5.000 ευρώ μεταφέρεται στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Κατόπιν ακολουθείται κανονικά η αυτόφωρη διαδικασία, δηλαδή οδηγείται στον εισαγγελέα και αυτός στη συνέχεια αποφασίζει αν θα απαλλάξει τον πολίτη ή θα τον καταδικάσει σε πρόστιμα και φυλάκιση.

Μάλιστα, αν η σύλληψη γίνει Σαββατοκύριακο ή αργία, τότε ο πολίτης θα παραμείνει στα κρατητήρια μέχρι την επόμενη Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια της δίκης ο πολίτης έχει την δυνατότητα να επικαλεστεί την οικονομική αδυναμία του (ανεργία κ.ά.) ή να δηλώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να αποδειχθούν ελαφρυντικά για τον φορολογούμενο.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ