Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Συμφωνία για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από 29 Νοεμβρίου

Βέβαιη ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου, όπως έχει προαναγγελθεί, δηλώνει η κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συμβολαιογράφων. Μάλιστα, ακολούθησε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των δανειστών, όπου δόθηκαν διαβεβαιώσεις για την ομαλή διενέργεια των πλειστηριασμών.

Οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας συζήτησαν χθες με μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων τα προβλήματα που είχαν οδηγήσει στην αποχή των συμβολαιογράφων και συμφωνήθηκε να ληφθεί σειρά μέτρων. Ειδικότερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:

Θα διασφαλιστούν η ομαλή διενέργεια των πλειστηριασμών και η ασφάλεια των συμβολαιογράφων με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες διατάξεις θα προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις για όσους εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς, όπως αυτεπάγγελτη δίωξη, Αυτόφωρο κ.λπ.

Θα συσταθεί ομάδα εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου και των συναρμόδιων υπουργείων, η οποία θα υποβάλει προτάσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου, με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών. Η λειτουργία και η διαχείριση των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, καθώς και επιμέρους αιτήματα και τεχνικά ζητήματα, όπως αυτό της ψηφιακής υπογραφής υποψήφιων πλειοδοτών για τον έλεγχο της δικαιοπρακτικής τους ικανότητας, θα συζητηθούν στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας.

Κατά τη διενέργεια των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στις 29 Νοεμβρίου, αλλά και εφεξής, θα υπάρχει εποπτεία της λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν την ερχόμενη εβδομάδα γενικές συνελεύσεις για να σταματήσουν την αποχή τους. «Είναι κοινή πεποίθηση ότι πάμε για λύση και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αρχίσουν στις 29 του μηνός» δήλωσε ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας. Πρόσθεσε ότι έλαβαν από την κυβέρνηση «απόλυτες διασφαλίσεις» πως δεν θα κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητά τους, με την αυστηροποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η «επιθετική» αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών αποτελούν βασικές μνημονιακές δεσμεύσεις, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Οι επικεφαλής των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου, δύο ημέρες προτού ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί.

Μάριος Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ