Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Συμφωνία για πώληση του «Αστέρα»

Την παραμονή του επενδυτικού σχήματος στον διαγωνισμό για τον «Αστέρα», μέχρι να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο, συμφώνησαν το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), η Εθνική Τράπεζα και η Jermyn Street. Οι υπογραφές θα πέσουν, πιθανώς, σήμερα, αν επιβεβαιωθούν οι νέες διαρροές από πλευράς Ταμείου. Παρά τις αρχικές πληροφορίες περί ολοκλήρωσης της συμφωνίας, ο επενδυτής έχει εγείρει ζητήματα, που θεωρούνται «λεπτομέρειες». Αρχικά, κύκλοι του Ταμείου απέδιδαν την καθυστέρηση στην Εθνική Τράπεζα.

Η συμφωνία μεταξύ του επενδυτικού σχήματος που είχε επικρατήσει στον διαγωνισμό για τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και της Εθνικής Τράπεζας έχει στόχο την υποβολή νέου ειδικού χωροταξικού σχεδίου (ΕΣΧΑΔΑ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στις αρχές του 2016. Αν οι προσδοκίες επιβεβαιωθούν, θα ανοίξει ο δρόμος για να μπει τέλος σε ένα πολύμηνο σίριαλ αναφορικά με την τύχη του γνωστού συγκροτήματος.

Το πρώτο ΕΣΧΑΔΑ είχε απορριφθεί από το ΣτΕ, καθώς προέβλεπε την κατασκευή ενός ολόκληρου χωριού με σχεδόν 100 πολυτελείς βίλες στον χώρο του τουριστικού συγκροτήματος. Το νέο χωροταξικό προβλέπει ότι θα χτιστούν μόνο 13 πολυτελείς βίλες εντός του συγκροτήματος. Παράλληλα, όμως, θα κατασκευαστούν δύο υπερπολυτελή (έξι αστέρων) ξενοδοχεία στη θέση των σημερινών μονάδων «Arion Hotel» και «Westin Hotel».
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας είχε προαναγγείλει ότι οι επενδυτές δέχτηκαν να υποβληθεί το νέο σχέδιο στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, αλλά εκκρεμούσε η υπογραφή σχετικής συμφωνίας. Ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή των διαπραγματεύσεων ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί μείωση του τιμήματος.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον «Αστέρα», που εκκρεμεί για περίπου δύο χρόνια, ενδιαφέρει και την Εθνική Τράπεζα, η οποία και θα λάβει τη μερίδα του λέοντος από το τίμημα των 400.000.000 ευρώ. Φορέας της επένδυσης είναι η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP (Jermyn Street), που εκπροσωπείται από την επενδυτική εταιρία AGC. Στην Jermyn Street συμμετέχουν κατά πλειοψηφία δύο από τα κρατικά κεφάλαια από το Αμπού Ντάμπι και το Κουβέιτ και άλλοι επενδυτές από χώρες της Μέσης Ανατολής καθώς και η τουρκική Dogus.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ