Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020

Συμφωνία για τις αποκρατικοποιήσεις

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Το δεύτερο «ημίχρονο» της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη θα «παιχτεί» σήμερα στις 6 το απόγευμα. Στην ατζέντα βρίσκεται ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου και κυρίως ό,τι αφορά την προετοιμασία της κατάθεσης των νομοσχεδίων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας» η γεύση που άφησε η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ ήταν πικρή, μια και η εξέλιξη της συζήτησης δεν άφησε ικανοποιημένο το Μαξίμου.

Γι’ αυτό και στόχος είναι, καθώς τα νομοσχέδια που θα ακολουθήσουν είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμα και δεν μπορεί να παρατηρείται εικόνα «ασύντακτου στρατεύματος», οι τρεις αρχηγοί να κουβεντιάσουν τόσο την ατζέντα όσο και το πώς θα γίνεται σωστή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα. Ο μεγάλος πονοκέφαλος και των τριών είναι οι περιπτώσεις ανταρσιών που θα τραυματίσουν την εικόνα της κυβέρνησης, αλλά κυρίως θα μεταφέρουν λάθος μήνυμα στους δανειστές και στους εταίρους μας. Στόχος λοιπόν είναι να αναλάβουν οι αρχηγοί τις ευθύνες τους σε σχέση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ.), την ώρα που αρκετοί διαρρέουν ότι θα καταψηφίσουν μέτρα και νομοσχέδια.

Η χθεσινή πάντως συνάντηση των τριών παρουσία της νέας διοίκησης του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων κύλησε ήρεμα, μια και η θεματολογία ήταν συγκεκριμένη. Εξερχόμενος ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι: «Οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι ένα πρόγραμμα εκποίησης αλλά ένα πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, που συνδέεται με άλλα επενδυτικά προγράμματα και με τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Δεν παρέλειψε βέβαια να το παίξει για άλλη μια φορά «αντιμνημονιακός», δηλώνοντας ότι «πρέπει να γίνεται αντιληπτό και στη διεθνή κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα δεν είναι ο κακός εταίρος, δεν είναι ο αποσυνάγωγος, δεν είναι ο αμνός ”ο αίρων τας αμαρτίας” της ευρωζώνης. Σ’ αυτήν τη χώρα έχουν πετύχει οι πολίτες με τον ιδρώτα και τις θυσίες τους την πιο εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή τα προηγούμενα 2,5 χρόνια και τις πιο εντυπωσιακές διαρθρωτικές αλλαγές, γι’ αυτό κι έχουμε κερδίσει ένα μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι έθεσε και τα θέματα της Αυτοδιοίκησης σε σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και για τις επιχειρήσεις που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τους λαθρομετανάστες.

Από τη μεριά του ο Φώτης Κουβέλης τόνισε: «Εκείνο το οποίο επιλέγεται είναι ότι η όποια αποκρατικοποίηση θα πρέπει να εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, θέσεις εργασίας, ουσιαστικές επενδύσεις και, προφανώς, με όρους και κανόνες νομιμότητας και διεθνούς διαφάνειας».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, τόνισε: «Η κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν αγωνίζονται για μια Ελλάδα σύγχρονη μέσα στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για την Ελλάδα της δραχμής και των συντεχνιών. Και βέβαια, το γνωστό πολιτικό του υβρεολόγιο δεν βοηθάει να ξεχάσουμε τις ξεπερασμένες του ιδεοληψίες».

Νίκος Ελευθερόγλου


Προτεραιότητα σε Κρατικά Λαχεία, ΔΕΠΑ, IBC, στη βιτρίνα ΟΠΑΠ, Τ.Τ., ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΛ.ΠΕ.

Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων για να πάρει μπρος η οικονομία, αλλά και άρση με νομοσχέδιο «σκούπα» όλων των εμποδίων ώστε να προχωρήσουν οι έξι εν εξελίξει διαγωνισμοί αποφασίστηκε χθες στη σύσκεψη των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Τα πλέον ώριμα για να «περάσουν» σε ιδιώτες, όπως διαπιστώθηκε, είναι η μακροχρόνια μίσθωση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC), τα Κρατικά Λαχεία και η πώληση της ΔΕΠΑ (με ή χωρίς τον ΔΕΣΦΑ).

Ακολουθούν εν ευθέτω χρόνο ο ΟΠΑΠ (το Δημόσιο έχει σήμερα μαζί με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ποσοστό της τάξης του 34%), το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τα ΕΛ.ΠΕ. Προς ιδιωτικοποίηση (ενοικίαση με μακροχρόνιες συμβάσεις) είναι επίσης τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια αλλά και λιμάνια της χώρας. Τόσο για τα λιμάνια όσο και για τα αεροδρόμια θα επιλεγεί η μέθοδος της ομαδοποίησης. Επίσης στις πρώτες προτεραιότητες είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας στην παραλιακή προς το Σούνιο, μαζί με το Αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο να συντονίσει τη σύνταξη νομοσχεδίου, στο οποίο θα υπάρχουν οι 77 διοικητικές και νομικές πράξεις που απαιτούνται ώστε να προχωρήσουν οι έξι διαγωνισμοί αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και αρκετές από τις νέες προκηρύξεις. Οι πράξεις αυτές αφορούν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης & Υποδομών και Περιβάλλοντος. Σε εξέλιξη βρίσκονται σήμερα οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση του Ελληνικού, την πώληση της ΔΕΠΑ, των Κρατικών Λαχείων, τη μίσθωση του IBC, την παραχώρηση του κτήματος Κασσιώπη στην Κέρκυρα και της έκτασης Αφάντου στη Ρόδο.

Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε χθες ότι συζητήθηκαν οι 10 προτεραιότητες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ενώ ερωτηθείς για το εάν υπάρχει στόχος σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις για φέτος, απάντησε ότι «δεν υπάρχει».

Στο Μνημόνιο αναφερόταν ως στόχος εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις τα 3 δισ. ευρώ, με τον παραιτηθέντα διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ να μιλάει για λιγότερα των 300.000.000 στην επιστολή παραίτησής του. Στη χθεσινή σύσκεψη, που θα συνεχιστεί σήμερα, αποφασίστηκε να παραταθεί η παραμονή του κ. Μητρόπουλου στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ έως τις 20 Αυγούστου, οπότε και αναμένεται να εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο διορισμός του Τ. Αθανασόπουλου στη θέση του προέδρου και του Γ. Εμίρη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν και ζητήματα που συνδέονται με τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και τη βελτίωση της διαδικασίας αδειοδότησής τους.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι αριστεροί δεν έχουν ιερό και όσιο!

Ενόχλησαν συριζαίους και Γιάνη τα στρατιωτικά, θρησκευτικά σύμβολα που προβλήθηκαν στη Βουλή Δείχνοντας γι' άλλη μια φορά ότι δεν έχουν ιερό και όσιο, όπως λέει...

Υπαίθριο νοσοκομείο εκστρατείας στήνουν στη Θεσσαλονίκη

Επιστρατεύονται αντίσκηνα και κοντέινερ για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες νοσηλείας Στα όριά τους βρίσκονται τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, λόγω της σφοδρότητας με την οποία...

Η ώρα των απολογιών για τους 12 απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Ο επιχειρηματίας στους δικαστές: «Γι’ αυτούς που έχουν μεταμεληθεί, δείξετε επιείκεια» Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δίκη για την απαγωγή του 56χρονου επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη,...

Έκλεψαν τα παπούτσια και την ολυμπιακή δάδα του Τσαπατάκη

Θύμα διάρρηξης στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη έπεσε ο Ελληνας παραολυμπιονίκης της κολύμβησης Αντώνης Τσαπατάκης. Ο ίδιος, με ένα Instagram story του, αποκάλυψε πως...

«Ελλάδα 2021» και η οργάνωση της συλλογικής μνήμης

Η καθ' όλα θεμιτή πρωτοβουλία εκ μέρους της Πολιτείας για τη διοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική...