Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Συμμαχία κατά της λαίλαπας!

Κοινό μέτωπο κατά των απαιτήσεων της τρόικας με κοινές δράσεις και κινητοποιήσεις, οι οποίες θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα, συγκροτούν οι δικηγόροι, οι μηχανικοί και οι γιατροί.

Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή -ανοιχτή-συνεδρίαση στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη και του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χρήστου Σπίρτζη. Τη συστράτευση των τριών μεγάλων επαγγελματικών συλλόγων της χώρας προκάλεσαν τα «εκβιαστικά», όπως τα χαρακτήρισαν, μέτρα που επιβάλλει η τρόικα στους δικηγόρους, στους γιατρούς, στους μηχανικούς και γενικότερα στους Ελληνες πολίτες. Οπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας και της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα για τους τρεις επαγγελματικούς κλάδους, με τρόπο εκβιαστικό μάλιστα, «αποτελούν προσβολή της δημοκρατίας και των συνταγματικών θεσμών». Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο κ. Σπίρτζης, τονίζοντας ότι τα μέτρα που επιβάλλονται είναι λογιστικού τύπου και πρέπει να λογοδοτήσουν οι κυβερνήσεις που έλεγαν ότι θα ξεπεραστούν σύντομα τα προβλήματα της χώρας μας. Την ίδια στιγμή σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι Γερμανοί έχουν προσβάλει με λόγια και με έργα την Ελλάδα και τους Ελληνες, και «απομένει να βάλουν τη γερμανική σημαία στην Ακρόπολη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας τόνισε: «Ακόμη και ο μπακάλης μπορεί να ανοίξει ιατρείο με βάση τις ρυθμίσεις που πέρασαν. Είναι απαράδεκτο και αντισυνταγματικό. Αυτό το νομοθέτημα πρέπει να καταργηθεί».

Τελικά, δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο οκτώ δράσεων, όπως επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους. Ετσι, το προσεχές διάστημα, θα προχωρήσουν σε: «μποϊκοτάζ» στα γερμανικά προϊόντα, ενέργεια στην οποία καλούν να ανταποκριθεί επιπλέον το σύνολο των πολιτών, συγκρότηση ειδικών επιτροπών, οι οποίες θα κληθούν να επεξεργαστούν ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας και εξόδου της από την παρούσα κρίση, πραγματοποίηση κοινής απεργίας και αποχής από τα καθήκοντά τους, διοργάνωση ημερίδας για την ανάδειξη των κοινών προβλημάτων τους, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία, ανάληψη ποικίλων δράσεων για την ενημέρωση των αντίστοιχων φορέων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, από κοινού διοργάνωση εκδήλωσης κατάθεσης και καταγραφής προβληματισμών και ανταλλαγής απόψεων στις Βρυξέλλες, διενέργεια ελέγχων σε κτίρια πραγματικά κλειστών αγορών (τραπεζικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ κ.λπ. για θέματα υγιεινής και ασφάλειας πολιτών και εργαζομένων και χωροταξικών και πολεοδομικών παραβάσεων) και θα καταβάλουν κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία ενός δείκτη προστασίας όλων των πολιτών και τη βελτίωση του κοινωνικού κράτους.

Αποχή

Ηδη αύριο οι δικηγόροι προχωρούν σε πανελλαδική αποχή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που επιβάλλει η τρόικα.

Η αποχή αποφασίστηκε τόσο από τη συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας όσο και από το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Την ημέρα της αποχής συγκαλείται γενική συνέλευση των Αθηναίων δικηγόρων στο γήπεδο του Πανελληνίου στις 2 μ.μ., προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Βάσω Παλαιού


ΔΣΑ: Διεκδικήστε τις γερμανικές αποζημιώσεις

Οι δικηγόροι της Αθήνας, με ανακοίνωσή τους, καλούν την κυβέρνηση να καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Συγχρόνως, δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην προσπάθεια που καταβάλλει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο νομικός κόσμος της πρωτεύουσας σημειώνει ότι «ανεπίτρεπτη πρέπει να θεωρείται η επιβάρυνση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας με τα ποσά του δανείου που οι κατοχικές δυνάμεις την υποχρέωσαν να τους παράσχει, ποσά που επιβάλλεται -για λόγους αποκατάστασης της τάξης και της διεθνούς νομιμότητας- να εξοφληθούν. Η αφαίρεση, τέλος, αρχαιολογικών θησαυρών από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας αποτελεί κηλίδα για την ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η οποία θα αρθεί μόνο με την επιστροφή τους στους νόμιμους δικαιούχους».

Επίσης, οι δικηγόροι υπογραμμίζουν ότι «η πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη σφαγή του Διστόμου και τις επιδικασθείσες από τα ελληνικά δικαστήρια αποζημιώσεις ουδόλως αποδυναμώνει τις πάγιες διεκδικήσεις μας, καθώς δεν υπεισέρχεται στην ουσία του ζητήματος των γερμανικών επανορθώσεων».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ