Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Συμψηφισμός των επιστροφών!

Καμία επιστροφή φόρου δεν θα γίνεται σε πολίτες που χρωστούν στο Δημόσιο, ακόμα και αν βρίσκονται σε διαδικασία ρύθμισης του χρέους τους! Ως γνωστόν, σήμερα η Εφορία συμψηφίζει αυτόματα τις επιστροφές φόρου με το σύνολο του χρέους προς στο Δημόσιο.

Οι συμψηφισμοί, με εγκύκλιο του γ.γ. εσόδων Χάρη Θεοχάρη, θα γίνονται ακόμα και σε όσους έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών. Δηλαδή, ανεξάρτητα από το αν κάποιος ρυθμίζει με μηνιαίες δόσεις το χρέος του προς το Δημόσιο, η Εφορία θα του παρακρατεί την επιστροφή φόρου έναντι τους χρέους του. Εάν απομείνει χρέος και ο φορολογούμενος δεν σπεύσει να το ρυθμίσει, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Με την εγκύκλιο του προς τις εφορίες ο γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης ζητά να εφαρμόσουν αυστηρά τον ισχύοντα νόμο (Ν. 3943/31.03.2011) και να αφαιρέσουν από τα χρήματα που περιμένουν οι πολίτες κάθε παλαιό χρέος!

Σύμφωνα με εγκύκλιο που αποκαλύπτει η «δημοκρατία», οι εφορίες θα πρέπει να συμψηφίζουν με τα ποσά των επιστροφών φόρου:

-Βεβαιωμένες οφειλές για χρέη προ το Δημόσιο είτε είναι ληξιπρόθεσμα είτε όχι.

-Βεβαιωμένες οφειλές που για οποιονδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά.

-Βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή.

-Παραγεγραμμένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μία τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους.

Εξυπακούεται ότι μετά την αφαίρεση τέτοιων ποσών θα γίνει η επιστροφή, εάν φυσικά υπάρχει ακόμα ποσό για να επιστραφεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα πρώτα 780.000 εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι περίπου ένας στους τρεις παραλήπτες θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρους, ενώ μόλις ένας στους 13 θα δικαιούται επιστροφή φόρου!

-Οι 57.000 παραλήπτες πιστωτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα δικαιούνται επιστροφή 15.000.000 ευρώ (263 ευρώ κατά μέσον όρο).

-Οι 253.000 παραλήπτες χρεωστικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα καλούνται να πληρώσουν φόρους συνολικού ύψους 190.000.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 751 ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο!

-Οι υπόλοιποι περίπου 470.000 φορολογούμενοι θα παραλάβουν μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ