Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Συμψηφίζουν το εφάπαξ με τα χρέη των δανείων!

Νέα εισφορά-αστροπελέκι έρχεται στους ασφαλισμένους των ελλειμματικών Ταμείων, ελέω Γιώργου Κουτρουμάνη, προκειμένου να μπορούν τα Ταμεία αυτά να πληρώνουν το εφάπαξ. Αυτό προβλέπει ένα από τα σενάρια που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να στηρίξει το σύστημα των εφάπαξ εισφορών, καθώς η τρύπα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) ξεπερνάει το 1,2 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία περιγράφουν ανάγλυφα το απόλυτο βούλιαγμα της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς υπολογίζεται ότι από τους 802.000 ασφαλισμένους στο ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες) οι μισοί δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές. Ταυτόχρονα, είναι περισσότεροι από 400.000 οι εργαζόμενοι που μένουν απλήρωτοι από έναν έως και πέντε μήνες.

Ταυτόχρονα, όπως εξηγούν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δημιουργούνται ξεχωριστές κατηγορίες εργαζομένων, με βάση την περιβόητη πλέον μετενέργεια και την ηλικία. Ολα αυτά επιβαρύνουν δραματικά τα ασφαλιστικά ταμεία, που εκπέμπουν SOS για να βγάλουν τη χρονιά και να καταβληθούν οι συντάξεις.

Από την ενημέρωση που έκαναν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας προκύπτουν τα ακόλουθα:

Ειδικότερα για τα εφάπαξ, ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του μήνα οι μελέτες που έχουν ζητηθεί για να δείξουν πόσο ελλειμματικά είναι Ταμεία που χορηγούν το εν λόγω βοήθημα. Ειδικά για το ΤΠΔΥ, υπάρχει πρόταση για ρύθμιση – συμψηφισμό όσων είναι να πάρουν εφάπαξ και ταυτόχρονα πληρώνουν δάνειο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το μέτρο αφορά 9.000 δικαιούχους – δανειολήπτες και από την εφαρμογή του θα εξοικονομηθούν 400.000.000 ευρώ από το Ταμείο. Επιπρόσθετα, εξετάζονται σενάρια θεσμοθέτησης επιπλέον εισφοράς προς τους ασφαλισμένους των ελλειμματικών Ταμείων. Ιδιαίτερα στο ΤΠΔΥ και τα Ταμεία των ΔΕΚΟ προτείνεται να υπάρξει προκαταβολή 40% του εφάπαξ και το υπόλοιπο ποσό να δοθεί σε ρευστό έπειτα από μια διετία.

Η τρύπα που δημιουργούν οι 800.000 οφειλέτες – φυσικά πρόσωπα που δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές σε όλα τα Ταμεία ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ. Από αυτά, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι μπορεί να εισπράξει τα 2/3, περίπου 7 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στον ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες), με στοιχεία του 6ου διμήνου του 2011, επί συνόλου 802.870 ασφαλισμένων κατέβαλαν εισφορές μόλις οι 434.676, που σημαίνει ότι ένας στους δύο δεν πλήρωσε εισφορές στο Ταμείο.

Οσες κλαδικές συμβάσεις έχουν λήξει πριν από τις 14 Αυγούστου 2011 και οι εργαζόμενοί τους έχουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, σε αυτούς οι εργοδότες δεν μπορούν να προχωρήσουν μονομερώς σε μειώσεις μισθών.

Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση έληξε μετά τις 14 Αυγούστου 2011 (π.χ. 31 Ιανουαρίου 2011) θα υποστούν μειώσεις (σε βασικό, κλαδική, συν τέσσερα επιδόματα) που προκύπτουν λόγω μετενέργειας από τις 14 Μαΐου 2012 και μετά. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που η κλαδική τους σύμβαση πρόκειται να λήξει από εδώ και στο εξής.

Οι νέοι κάτω των 25 ετών, ανεξαρτήτου κλάδου και ειδικότητας, θα βρεθούν με σημαντικά μειωμένες αποδοχές κατά 32% σε σχέση με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), συν όποια διαφορά υπήρχε μεταξύ ΕΓΣΣΕ και κλαδικής σύμβασης. Ετσι, αν, για παράδειγμα, ένας νέος 22 ετών, εργαζόμενος στον κλάδο του μετάλλου, έπαιρνε 900 ευρώ, τώρα θα υποχρεωθεί να δουλέψει με 510 ευρώ μεικτές αποδοχές, αφού λόγω ηλικίας μεταφέρεται μονομερώς στον κατώτατο της ΕΓΣΣΕ.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Αναβάθμιση από «Fitch»

Αναμενόμενη, με βάση όσα είχε προαναγγείλει προ ημερών, ήταν η χθεσινή αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Fitch. Ο διεθνής οίκος αναβάθμισε την Ελλάδα κατά έξι βαθμίδες, με βάση τα νέα ομόλογα που εκδίδονται στο πλαίσιο του PSI. Από την κατηγορία «Restricted Default» (μερική χρεοκοπία), όπου είχε βρεθεί η χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα, αναβαθμίστηκε σε «Β-». Ο Fitch είχε ξεκαθαρίσει ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα επαναξιολογούνταν μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ