Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Συμβουλές για φθηνό πετρέλαιο

Μόλις 18 στα 100 αστικά νοικοκυριά που ζουν σε πολυκατοικίες θα μπορέσουν να λάβουν την επιστροφή του φόρου πετρελαίου θέρμανσης, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών, καθώς οι εισοδηματικές και περιουσιακές προϋποθέσεις (οικογενειακή ακίνητη περιουσία μόλις έως 120.000 ευρώ) αποκλείουν τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, επιστροφή του φόρου ενδεχομένως θα γίνει και προς διάφορους «μπαταχτσήδες» (είτε από πρόθεση είτε από ανάγκη), ενώ δεν θα συμπεριληφθούν πολλοί από εκείνους που πράγματι θα επιβαρυνθούν από την εξομοίωση της τιμής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Στη συνέχεια ακολουθεί μια σειρά απαντήσεων της ΠΟΜΙΔΑ σε συχνές ερωτήσεις που υποβάλλονται στην ομοσπονδία και έχουν να κάνουν με το πετρέλαιο θέρμανσης.

-Μπορώ να αποσυνδεθώ μονομερώς από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης (κοινό ή με αυτονομία) και να μη συμμετέχω στις δαπάνες για θέρμανση;

Μόνον αν πρόκειται να θερμανθείτε με φυσικό αέριο και σας το επιτρέψει η απόλυτη πλειοψηφία (501 χιλιοστά) της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας σας. Σε κάθε άλλη περίπτωση αυτό είναι αδύνατο, δεν υπάρχει νόμος ή κανονισμός πολυκατοικίας που να το επιτρέπει, ούτε μπορεί να το επιτύχει κανείς δικαστικά.

– Μπορώ να πληρώνω μειωμένο ποσοστό συμμετοχής, αν κλείσω τα σώματα του (κοινού) καλοριφέρ;

Πολλοί κανονισμοί πολυκατοικιών προβλέπουν περιορισμό της χρέωσης στο 30%-40% του αναλογούντος ποσοστού για τα διαμερίσματα που είναι αποδεδειγμένα κενά και μη χρησιμοποιούμενα, με προηγούμενη ειδοποίηση του διαχειριστή και σφράγισμα των θερμαντικών σωμάτων. Αυτό ισχύει μόνον αν προβλέπεται ρητά από τον κανονισμό της δικής σας πολυκατοικίας.

-Μπορώ να απαλλαγώ εντελώς από την καταβολή του πάγιου ποσοστού συμμετοχής μου στην κεντρική θέρμανση με αυτονομία;

Οχι, η μηχανολογική μελέτη δεσμεύει όλους τους συνιδιοκτήτες και ουδείς μπορεί να απαλλαγεί.

-Είμαι διαχειριστής και πέρυσι προσπαθούσα επί μήνες να εισπράξω από τους ενοίκους τα κοινόχρηστα για να εξοφλήσω τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου. Για να προλάβω εφέτος τα χειρότερα, μπορώ να προτείνω στη γενική συνέλευση τη διακοπή της λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης;

Οχι, διότι όσοι διαφωνούν θα προσβάλουν και θα ακυρώσουν μια τέτοια απόφαση ως παράνομη. Αυτό που μπορείτε και στην ουσία επιβάλλεται να κάνετε είναι να στείλετε λογαριασμούς κοινοχρήστων με προκαταβολική είσπραξη του αντιτίμου του πετρελαίου, υπολογισμένου βάσει της τελευταίας κατανάλωσης, το οποίο θα παραγγείλετε αφού πρώτα εισπράξετε τα χρήματα από όλους.

-Πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε οικονομία στη δαπάνη θέρμανσης της πολυκατοικίας μας;

Στην κεντρική θέρμανση με αυτονομία, με τον περιορισμό των ωρών δυνατότητας λειτουργίας της, βάσει απόφασης της γενικής συνέλευσης. Σε κάθε περίπτωση, εξοικονόμηση δαπάνης μπορεί να υπάρξει με τη θερμομόνωση του κτιρίου, την αλλαγή κουφωμάτων, την εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης στον λέβητα, τη χρήση φυσικού αερίου ή σύγχρονων μεθόδων θέρμανσης, όπως αντλίες θερμότητας υψηλής ενεργειακής κλάσης, εφόσον υπάρχει βέβαια η σχετική οικονομική δυνατότητα και η απαιτούμενη από τον κανονισμό πλειοψηφία συνιδιοκτητών.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ