Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Συναίνεση των αρχηγών μετά το…μαλλιοτράβηγμα

Διάλογοι-φωτιά και αντιπαραθέσεις στη σύσκεψη υπό τον Παυλόπουλο

Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου

Επειτα από οκτώ ολόκληρες ώρες στο Προεδρικό, οι πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν στην πλειοψηφία τους να συναινέσουν σε ένα κοινό κείμενο, παρά τα… μαλλιοτραβήγματα που υπήρξαν τόσο εντός του Προεδρικού όσο και εκτός, με τις δηλώσεις που έκαναν.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά αλλά και του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος μαζί με τον Δημήτρη Κουτσούμπα ήταν οι μόνοι που δεν υπέγραψαν το κείμενο που εκδόθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το κλίμα ήταν τέτοιο ώστε μέχρι και… ψηφοφορία διεξήχθη για το αν πρέπει να γίνει οικουμενική, ενώ το τελικό κείμενο καθυστερούσε για ώρες, μια και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ζητούσε να συμπεριληφθεί το θέμα της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας»!

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μάλιστα εξερχόμενος της σύσκεψης (που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ) τόνισε ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το αν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Οσο για το Μαξίμου, απαντώντας στην ομοβροντία δηλώσεων, μίλησε για «τραγέλαφο της τρόικας εσωτερικού», βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως τη Γεννηματά, τον Λεβέντη και τον Θεοδωράκη – αν και ο τελευταίος δεν επέμεινε μέχρι τέλους στην ανάγκη οικουμενικής.

Οι κόντρες
Και αν η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, οι κόντρες ξεκίνησαν από την αρχή. Χαρακτηριστικοί ήταν οι παρακάτω διάλογοι, μετά τα αστειάκια μπροστά στις κάμερες:

Μητσοτάκης: Να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών.
Τσίπρας: Θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συνθήκες και, ιδίως, τη Συνθήκη της Γενεύης. Αποσυμφόρηση θα επιτευχθεί μέσω της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.
Φώφη Γεννηματά: Η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Δεν μπορεί να γίνουν εκλογές. Χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ευθύνης.
Β. Λεβέντης: Αν δεν προχωρήσουμε σε οικουμενική, δεν έχει νόημα να συζητάμε.

Στις 17.00 είχαμε μια αναμενόμενη αποχώρηση, αυτή του γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, που διαφωνούσε. Στη συνέχεια χρειάστηκαν άλλες τρεις ώρες για να καταλήξουν σε συμφωνία, αφού προηγήθηκαν παιχνίδια διαρροών με υποχωρήσεις και κόντρες, με μεγαλύτερη την απαίτηση της Φώφης να μπει στο κείμενο η φράση περί «εθνικής κυβέρνησης», κάτι που δεν δεχόταν ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης.

Πρώτος βγήκε από το Προεδρικό ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος ανακοίνωσε την ύπαρξη κοινής ανακοίνωσης, την οποία υπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ., Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας: «Είναι σημαντικό που ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα θα έχει στις Βρυξέλλες μία κοινή γραμμή για το Προσφυγικό. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους αρχηγούς για τα εύσημά τους στις Ενοπλες Δυνάμεις» . Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Βασίλης Λεβέντης, που μίλησε για συζήτηση-φιάσκο, τονίζοντας ότι «ήταν απαράδεκτο αυτό που έγινε την ώρα που δυστυχεί ο ελληνικός λαός».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι «η πίεση της πραγματικότητας μετακινεί την κυβέρνηση σε πιο ρεαλιστικές θέσεις. Δεν έγινε, όμως, δεκτή η πρότασή μας για έναν υπερυπουργό. Μετά κόπων και βασάνων, όμως, καταλήξαμε σε μία εθνική συναίνεση για το Προσφυγικό».

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση με καθυστέρηση προσαρμόζει την πολιτική της και έκανε λόγο για ένα ελάχιστα κοινά αποδεκτό πλαίσιο εθνικής στρατηγικής.

Τι αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ η Προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε την κοινή ανακοίνωση στην οποία συμφώνησαν οι επικεφαλής των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Οπως αναφέρεται, η Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των αρχηγών των κομμάτων που την αποδέχονται. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά. Στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής δεν συμφώνησαν ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας
Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλειος Λεβέντης. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

I. Η Ελλάδα:
Α. Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Β. Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει τη δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’ Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς τη διασφάλιση των συνόρων της. Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.
Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.

II. Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει:

Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους. Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.
Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.
Γ. Να προωθήσει τη συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.
Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς τη Χώρα μας, κυρίως ως προς τη συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.
Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία -ο οποίος και αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού-, προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.

III. Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς.

 

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ