Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Συνάντηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για τις περικοπές στις επικουρικές

Η τύχη των επικουρικών συντάξεων και το ύψος της μείωσης που θα υποστούν κρίνεται σήμερα. Στο γραφείο του υπουργού Εργασίας θα συναντηθούν ο Γιώργος Κουτρουμάνης με τους εκπροσώπους της Ν.Δ., σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση και να αρθεί το αδιέξοδο που έχει ανακύψει.

Η πρόταση της Ν.Δ. αφορά τη δημιουργία ενός πλαφόν κύριας και επικουρικής σύνταξης κοντά στα 1.200 ευρώ και οι όποιες μειώσεις να γίνουν από αυτό το όριο και άνω. Αντίθετα, η πλευρά Κουτρουμάνη υποστηρίζει ότι οι μειώσεις πρέπει να γίνουν κλιμακωτά στη συντριπτική πλειονότητα των Ταμείων που αντιμετωπίζουν ή πρόκειται να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον πρόβλημα βιωσιμότητας, με βάση τις πρόσφατες αναλογιστικές μελέτες.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. Νίκος Νικολόπουλος, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας και ο στενός σύμβουλος του προέδρου της παράταξης, Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Βάση της συνάντησης αποτελεί η παραδοχή ότι, για να αντιμετωπιστεί το θέμα της βιωσιμότητας της επικουρικής ασφάλισης, θα πρέπει να υπάρχουν αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες, που θα έχουν λάβει υπόψη τους το «κούρεμα» των ομολόγων από το PSI. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας επιμένει ότι οι πρόσφατες αναλογιστικές μελέτες είναι κατάλληλες για να δείξουν το μέγεθος του προβλήματος και με βάση αυτές προτείνει μειώσεις για κάθε Ταμείο ξεχωριστά, που μπορεί να φτάσουν και το 50%.

Μεσοσταθμικά, πάντως, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις δεν θα ξεπεράσουν το 25%, ενώ θα υπάρξουν και Ταμεία, όπως αυτά των ασφαλιστικών εταιριών, των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ), που δεν θα υποστούν καμία μείωση στις συντάξεις που χορηγούν.

Ουσιαστικά η Ν.Δ. θέλει να δημιουργήσει ένα όριο, προστατεύοντας έτσι τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων. Από την άλλη, επιδιώκει να διαπιστώσει ποια θα είναι η επίδραση που θα υποστούν τα Ταμεία από το «κούρεμα» των ομολόγων. Ακολούθως προτείνει να πραγματοποιηθούν νέες αναλογιστικές μελέτες, με βάση τις νέες παραδοχές, και να φανεί έτσι το ακριβές μέγεθος του όποιου προβλήματος. Ολα αυτά όμως δεν μπορούν να γίνουν έως τις 15 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να κατατεθεί το αντίστοιχο σχέδιο νόμου και ταυτόχρονα θα έρθουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ