Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

«Συναυλία» Νταλάρα κατά της λιτότητας

Αναπροσαρμογή της ακολουθούμενης πολιτικής στην Ελλάδα, με μείωση της λιτότητας και έμφαση στην ανάπτυξη, ζήτησε χθες ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα σε ομιλία του σε εκδήλωση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αυτή η πολιτική είναι αναγκαία όχι μόνο για την ελληνική οικονομία αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το χρέος τους.

Σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα, βασικές προϋποθέσεις για τη χάραξη και υλοποίηση αυτής της στρατηγικής αποτελούν η χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής και η ελάφρυνση του κόστους αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα τα κράτη της ευρωζώνης.

«Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η λιτότητα από μόνη της καταδικάζει την Ελλάδα και ολόκληρη την ευρωζώνη σε μια επίπονη και παρατεταμένη περίοδο μικρής ή μηδενικής ανάπτυξης» υπογράμμισε ο επικεφαλής του IIF.

Για τον Τσαρλς Νταλάρα υπάρχουν πέντε άξονες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας:

1) Πιο ήπια και σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή.

2) Επιπρόσθετη χρηματοδότηση και ρευστότητα για να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται από τη λιτότητα.

3) Αύξηση των δημόσιων επενδύσεων.

4) Προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων – αποκρατικοποιήσεων.

5) Ανακεφαλαιοποίηση και ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού κλάδου, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία.

Ο κ. Νταλάρα, κινούμενος στη λογική του ΔΝΤ, τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα ο επίσημος τομέας (τα κράτη της Ε.Ε.) αλλά και της επιστροφής του συνόλου των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από τα ομόλογα που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της.

Σε ό,τι αφορά το «κούρεμα» του δημόσιου τομέα, ο κ. Νταλάρα το χαρακτήρισε μη παραγωγικό, ενώ για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά είπε ότι εάν γίνει θα πρέπει να γίνει μόνο σε εθελοντική βάση. «Πιστεύω ότι εξαρτάται από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ να βρουν τη σωστή δοσολογία ή να μειώσουν τα επιτόκια -το οποίο και υπογραμμίζω- ή κάποια χρονική επιμήκυνση των ωριμάνσεων. Δεν πιστεύω, όμως, ότι σε αυτή τη φάση οι συζητήσεις περί οριζόντιων κουρεμάτων της αξίας των επίσημων δανείων είναι παραγωγικές» είπε ο κ. Νταλάρα και πρόσθεσε: «Μπορεί κανείς να συζητήσει θεμιτά τα ενδεχόμενα οφέλη ενός προγράμματος ήπιας επαναγοράς χρέους. Ομως, το αν αυτό αποτελεί πιο επαρκή χρήση πόρων απ’ ό,τι η διοχέτευση λιγοστών κονδυλίων ή πόρων σε επενδύσεις συνιστά πραγματικό ερώτημα».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ