Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Συνελήφθη ψευδόμενος ο πράσινος Σπυρόπουλος

Ο «πράσινος» διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος συνελήφθη ψευδόμενος και μάλιστα προσπαθεί να παραπληροφορήσει. Προχθές στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την Εργασία και την Απασχόληση ανέφερε, παρουσία κοινού και δημοσιογράφων, ότι πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για ενσωμάτωση της επικουρικής στην κύρια σύνταξη και για προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης μέσω της δημιουργίας επαγγελματικών ταμείων.

Χθες, και εφόσον είδε τους τίτλους των εφημερίδων σαν γνήσιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, εξέδωσε ανακοίνωση για να διαψεύσει την πονηρή ενσωμάτωση που μια μέρα νωρίτερα έριξε στο τραπέζι. Ισχυριζόταν ότι ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο και ως επιχείρημα των λόγων του παρουσίασε το κείμενο της ομιλίας του, από την οποία φρόντισε να απαλείψει τις επίμαχες φράσεις.

Αν κάτι δεν υπάρχει σε επίσημο κείμενο, είναι σαν να μην ειπώθηκε ποτέ, θα σκέφθηκε ο διοικητής του ΙΚΑ, που διετέλεσε επί χρόνια και γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ.

Είναι φανερό ότι ο διοικητής του ΙΚΑ λέει κάτι εκτός κειμένου στην αρχή, βλέπει τις αντιδράσεις και στη συνέχεια βγαίνει με το επίσημο, υποτίθεται, κείμενο της ομιλίας του (που έχει κοπεί και ραφτεί κατά το δοκούν) να λέει ότι είπε κάτι άλλο.

Είναι φανερό ότι ο προαναφερόμενος ήθελε να «μετρήσει» αντιδράσεις και βλέποντας ότι είναι μεγάλες επιχείρησε εκ των υστέρων να ρίξει στάχτη στα μάτια των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Ομως, τις προθέσεις του να ξηλώσει το πουλόβερ της επικουρικής ασφάλισης και να την αντικαταστήσει με ιδιωτική αποκάλυψαν χθες και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ιδρύματος. Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) στο ΙΚΑ καταγγέλλει ότι «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου για τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση πλέον οριστικοποιήθηκε, σύμφωνα και με τον διοικητή του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ κ. Ρ. Σπυρόπουλο».

Οι εργαζόμενοι του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας τονίζουν ότι «τα επαγγελματικά ταμεία και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες στο όνομα της διασφάλισης των συντάξεων και των παροχών, όπως φαίνεται στο άμεσο μέλλον, το 2014, θα αποτελούν τον β’ πυλώνα στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος». Αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τη διοίκηση του ΙΚΑ οι συνδικαλιστές διερωτώνται «ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται» από αυτή τη στροφή του ασφαλιστικού συστήματος προς τους ιδιώτες. Με το κράτος να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, η ΠΟΣΕ ΙΚΑ απορεί «πώς είναι δυνατόν να εγγυάται για ασφαλιστικές εταιρίες πτωχευμένες ή στα όρια της πτώχευσης».

Επιμένει για την …ιδιωτική ασφάλιση

Ο κ. Σπυρόπουλος επιμένει εδώ και χρόνια στη δημιουργία κλαδικών επαγγελματικών ταμείων, με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Οπως ο ίδιος ανέφερε στην ομιλία του, η συγκεκριμένη προσαρμογή «δυστυχώς καθυστέρησε χρονικά μια δεκαετία». Επίσης, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα τόνισε ότι «η μη έγκαιρη κατανόηση, η φοβικότητα και η ατολμία στην υιοθέτηση αναγκαίων αλλαγών και προσαρμογών» έχουν προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ, «πρέπει να οικοδομήσουμε τις προϋποθέσεις συνύπαρξης των δημόσιων δομών κοινωνικής ασφάλισης με τα επαγγελματικά ταμεία». Οι εργαζόμενοι όμως του απαντούν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο εν μέσω κρίσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ