Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020

Συνέντευξη Τύπου του Γ. Πανούση για τους μετανάστες και Κέντρα Κράτησης

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο κ. Πανούσης δήλωσε ότι είχε άγνοια για τη διαταγή, την οποία ανακάλεσε σήμερα το πρωί

Καθ’ υπέρβαση της ιεραρχίας, εστάλη η διαταγή για την απελευθέρωση κρατουμένων αλλοδαπών στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σήμερα ο αναπλ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο οποίος εμφανίστηκε αγανακτισμένος για το θέμα που δημιουργήθηκε και άφησε αιχμές για τον τρόπο που δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο θέμα και προς την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλα και για τον τρόπο χειρισμού από την πλευρά των ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα ο αν. υπουργός, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωί, τόνισε τα εξής:
1. Η διαταγή βγήκε κατά παρέκκλιση της διοικητικής διαδικασίας, αφού δεν είχε ενημερωθεί ούτε ο ίδιος, ούτε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.
2. Ως προς το περιεχόμενο, νομικά στηρίζεται σε διάφορες διατάξεις και νόμους, ο ίδιος όμως διαφωνεί πολιτικά ως προς τις νομικές ερμηνείες που δίνει ο αστυνομικός που την υπογράφει.
3. Ο τρόπος που διαχειρίστηκαν το θέμα τα Μέσα Ενημέρωσης, δεν είναι σωστός. «Δεν θα μπω σε θεωρία συνωμοσίας» δήλωσε ο κ. Πανούσης «αλλά θα καλέσω και τους συνοριοφύλακες που έδωσαν στη δημοσιότητα αυτή τη διαταγή, για να δούμε ποια ήταν η άλλη διαδρομή αυτού του εγγράφου» και πρόσθεσε ότι η αυτόματη αντίδραση από τον τέως πρωθυπουργό, τη ΝΔ και τους συνοριακούς φύλακες είναι κάτι που πρέπει να επισημανθεί.
Σε ότι αφορά τις σημερινές εξελίξεις, ο κ. Πανούσης, είπε ότι η διαταγή αυτή ανακλήθηκε από τον ίδιο σήμερα το πρωί και παράλληλα διέταξε πειθαρχική-διοικητική έρευνα, ενώ ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ζήτησε παραιτήσεις των υπευθύνων. Ωστόσο, από κύκλους του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., έγινε γνωστό ότι δεν έχει ζητηθεί καμιά παραίτηση μέχρι στιγμής, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα, αλλά παραδέχθηκαν ότι υπέρβαση της ιεραρχίας.
Ο αναπλ. υπουργός έκανε λόγο στη συνέντευξη για “ζούγκλα παραπληροφόρησης” και τόνισε ότι δεν θα έχει καμιά προνομιακή σχέση και δεν θα κάνει προνομιακές δηλώσεις ή συνεντεύξεις προς Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ξεχωριστά, αλλά οποιαδήποτε ενέργεια του υπουργείου θα ανακοινώνεται σε όλα τα ΜΜΕ.

Είπε, επίσης, ότι ο αρμόδιος αξιωματικός που έστειλε τη διαταγή αυτοαποκεφαλίστηκε. Σε ερώτηση, όμως, αν η διαταγή εκδόθηκε σε συνεννόηση με συμβούλους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, απάντησε ότι δεν το γνωρίζει ο ίδιος και θα ερευνηθεί. «Φυσικά θα ερωτηθεί και ο αξιωματικός που έστειλε τη διαταγή και τότε θα δούμε» ανέφερε. Διευκρίνισε, όμως, ότι ο ίδιος έμεινε «με το στόμα ανοιχτό», όταν άκουσε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, χθες το βράδυ, για τη σχετική διαταγή και το ίδιο έκπληκτος ένιωσε και ο υπουργός Ν. Βούτσης, με τον οποίον επικοινώνησε. Συμπλήρωσε δε, ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι εσωτερικό, διοικητικό και κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν έδωσε εντολή γι αυτήν τη διαταγή.
Διευκρίνισε, ακόμη, ότι η καταγραφή διάσπαρτων ισχύοντων νόμων που υπάρχει στη διαταγή, έχει νομική βάση, αλλά δεν δημιουργεί πολιτική. Όπως είπε, η πολιτική δεν έχει εξαγγελθεί, θα ανακοινωθεί σύντομα από την αρμόδια, αναπλ. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, αλλά και πώς θα εφαρμοστεί αυτή η πολιτική.

Σημειώνεται ότι, η επίμαχη διαταγή εστάλη με θέμα «Νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών», χθες προς τις αστυνομικές υπηρεσίες, από τον κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ και υπογράφεται από τον κλαδάρχη υποστράτηγο Γιώργο Νίτσα. Η διαταγή αναφέρει ότι «θα αφήνονται ελεύθεροι όλοι οι νεοεισερχόμενοι αλλοδαποί μετά την ταυτοποίησή τους και θα τους επιδίδεται απόφαση απέλασης, χωρίς κράτηση, με προθεσμία 30 ημερών, ενώ θα επιβάλλονται και κάποιοι περιοριστικοί όροι. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας θα συλλαμβάνονται εκ νέου και θα εκδίδονται σε βάρος αποφάσεις επιστροφής, οι οποίες θα αναβάλλονται για 6 μήνες με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Για τους ήδη κρατούμενους -στα Κέντρα Κράτησης και σε διάφορα κρατητήρια- και εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αναστέλλεται για 6 μήνες η απόφαση απέλασης. Το σημείο που προκαλεί το πρόβλημα είναι ότι αυτό θα ισχύει “ανεξάρτητα” από τον πόσο χρόνο κρατούνται». Σε δεύτερη διαταγή, όμως, διευκρινίζεται ότι «είναι αυτονόητο ότι θα αφεθούν ελεύθεροι ανεξάρτητα από τον χρόνο κράτησής τους οι αιτούντες άσυλο και οι ευάλωτες ομάδες, ενώ ανήλικους θα επισπευσθούν οι διαδικασίες μεταφοράς τους σε δομές φιλοξενίας».

Ο κ. Πανούσης -για να μη λέμε ψέματα, όπως είπε- δήλωσε ότι αυτό είναι σωστό και επικαλέστηκε διεθνείς αποφάσεις και εκθέσεις φορέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατηγορούν την Ελλάδα για τη διαχείριση των παράτυπων μεταναστών.
Ο αναπλ. υπουργός έδωσε, επίσης, στη δημοσιότητα ενημερωτικά σημειώματα, με χθεσινή και σημερινή ημερομηνία, του κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων και της Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που αφορούν σε ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ για θέματα διαχείρισης μεταναστών.

Στο σημερινό ενημερωτικό σημείωμα της Διώξης Παράνομης Μετανάστευσης, αναφέρεται ότι μετά από συνάντηση αρμόδιων αξιωματικών με εκπροσώπους του υπουργείου Μεταναστευσης -και συγκεκριμένα την κ. Σπαθανά και την κ. Σπυροπούλου- είχε εκδοθεί διαταγή για την υλοποίηση των εξαγγελιών που έγιναν την προηγούμενη ημέρα από τον κ. Πανούση και την κ. Χριστοδουλοπούλου σχετικά με τη διαχείριση των κρατουμένων στην Αμυγδαλέζα και στη συνέχεια για τα υπόλοιπα Κέντρα Κράτησης. Χθες, και μετά από επικοινωνία και πάλι με την κ. Σπαθανά απεστάλη η νεότερη διευκρινιστική διαταγή που προκάλεσε τον θόρυβο. Για τη διαταγή αυτή, δεν ενημερώθηκε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας και της ΕΛ.ΑΣ.

Κώστας Τομαράς

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη βόμβα του καθηγητή Ιωαννίδη στη «δημοκρατία» του Σαββάτου

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα «δημοκρατία» του Σαββάτου ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης...

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υποβαθμίζει τον εθνικό κίνδυνο

«Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι το μεγάλο πρόβλημα» Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ

Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ! Το 31% το δεύτερο τρίμηνο έλαβε λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά Τη...

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το... μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο....

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...