Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020

Συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ με τις ευλογίες της Αμερικής: Με διεθνείς ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα θα σταλεί μήνυμα στην Τουρκία

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Με αποφασιστικές κινήσεις προωθεί η κυπριακή κυβέρνηση τα ερείσματά της στην πλούσια σε υδρογονάνθρακες θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σε μια φάση που αποδεικνύεται ιδιαίτερα κρίσιμη. Οι συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά αποδεικνύονται πάλι ατελέσφορες, ενώ η Αγκυρα εντείνει πιεστικά τη ναυτική της παρουσία στην περιοχή. Το πρόβλημα της Κύπρου είναι ότι τα μέσα που διαθέτει τόσο για την επιτήρηση όσο και για τον έλεγχο της εκτεταμένης ΑΟΖ που έχει διασφαλίσει είναι περιορισμένα και με τους οικονομικούς περιορισμούς που όπως φαίνεται θα παραμείνουν για αρκετά χρόνια η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Το μήνυμα όμως προς την Τουρκία θα δοθεί μέσα από τις διεθνείς συνεργασίες που θα αρχίσουν με «χαμηλής εντάσεως» ενέργειες, και συγκεκριμένα με διεθνείς ασκήσεις ερεύνης και διασώσεως στη θάλασσα. Για τον Απρίλιο προγραμματίζεται η πρώτη τέτοια άσκηση με συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ και του αμερικανικού ναυτικού. Το μήνυμα που εκπέμπει αυτή η συνεργασία είναι εξίσου ισχυρό με αυτό που είχε προηγηθεί όταν, παρουσία ισραηλινών και αμερικανικών διπλωματικών Αρχών, υπογράφτηκε μνημόνιο κατανοήσεως για μια από κοινού επένδυση σε σταθμό υγροποιήσεως φυσικού αερίου στη Λεμεσό.

Φυσικά στην άσκηση αυτή θα συμμετέχει και η Ελλάδα, η οποία μάλιστα έχει μια σχετική προϊστορία. Σε ανάλογες ασκήσεις που οργάνωσε νότια της Κρήτης είχε φέρει κοντά το ναυτικό του Ισραήλ με τα αντίστοιχα αρκετών αραβικών χωρών.

Η συμμετοχή και τουλάχιστον ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού στην άσκηση του Απριλίου δείχνει ξεκάθαρα την αντιστροφή του κλίματος στην Ουάσινγκτον για την Κύπρο. Δεν είναι τυχαίο ότι την ανακοίνωση για την κοινή άσκηση την έκανε ο υπουργός Αμύνης της Κύπρου Φώτης Φωτίου από το κατάστρωμα αμερικανικού πολεμικού πλοίου που είχε δέσει στο λιμάνι της Λεμεσού. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν αδιανόητο να πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη πλοίου του αμερικανικού στόλου σε κυπριακό λιμάνι. Αυτή τη φορά όμως ο κ. Φωτίου ξεναγήθηκε με κάθε επισημότητα και κατά κάποιον τρόπο σημειοδότησε τη νέα συνεργασία.

Την ίδια στιγμή οι σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ έχουν προχωρήσει αρκετά. Ισραηλινής κατασκευής περιπολικά έχει συμφωνηθεί να δοθούν στην Κύπρο με λίζινγκ. Αποτελούν μια σημαντική προσθήκη στις δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς, αλλά αυτό δεν αρκεί για να εξισορροπήσει τις τουρκικές κινήσεις που έχουν στην περιοχή δύο φρεγάτες για να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στη θάλασσα. Μία από τις φρεγάτες αυτές, η «Giresun», είχε εισβάλει πριν από λίγες μέρες στο Οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδεύοντας το ερευνητικό σκάφος «Barbaroos», και παρενοχλούσε το νορβηγικό ερευνητικό «Princess» που ενεργούσε με εντολές της κυπριακής κυβερνήσεως.

Η προσπάθεια της Αγκυρας έχει αποκλειστικό στόχο να ανεβάσει το θερμόμετρο στην περιοχή, ελπίζοντας ότι έτσι θα αποτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Λευκωσίας με το Ισραήλ, ή τουλάχιστον θα αποθαρρύνει τους Αμερικανούς. Ομως οι θέσεις που έχει πάρει το καθεστώς Ερντογάν έχουν κλονίσει τις παραδοσιακές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν ούτως ή άλλως μειώσει τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μεσόγειο και, όπως φαίνεται, αποκλειστικό στόχο έχουν την ασφάλεια του Ισραήλ. Αυτή εξυπηρετείται μόνο με την ανάπτυξη στρατηγικού βάθους για τη συγκεκριμένη χώρα προς τη θάλασσα. Δηλαδή η συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα φαίνεται μονόδρομος.

Ενας Ελληνας ναύαρχος παίρνει το τιμόνι του Βασιλικού Ναυτικού

Ακούγοντας την είδηση ότι ο αρχηγός του ΓΕΝ ναύαρχος Αποστολάκης δέχτηκε στο γραφείο του τον ναύαρχο Ζαμπέλα, θα μπορούσε να υποθέσει ότι πρόκειται για μια εσωτερική υπόθεση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Κι όμως, δεν είναι έτσι. Επρόκειτο για την επίσημη επίσκεψη στο ΓΕΝ του αρχηγού ενός Ναυτικού με μακρά και ένδοξη ιστορία, το οποίο, όπως ακριβώς και το ελληνικό, καυχάται ότι παραμένει αήττητο. Πράγματι ο ελληνικής καταγωγής σερ Τζορτζ Ζαμπέλας, ηλικίας 55 ετών σήμερα, είναι ο αρχηγός του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού και φέρει τον ιστορικό τίτλο του Πρώτου Λόρδου του Ναυαρχείου (First Sea Lord).

Γεννημένος στην τότε Ροδεσία (σημερινή Ζιμπάμπουε), έφυγε με την οικογένειά του για το Σάουθαμπτον όταν η αλλαγή του καθεστώτος κατέστησε την Αφρική επισφαλή για τους λευκούς κατοίκους της. Σπούδασε Αεροδιαστημική (στη Βρετανία δεν υπάρχει αντίστοιχο της Σχολής Δοκίμων) και το 1980 κατετάγη στο Βασιλικό Ναυτικό ως δόκιμος αξιωματικός. Εκπαιδεύτηκε ως πιλότος και στα πρώτα του χρόνια τοποθετήθηκε σε μοίρες ελικοπτέρων της ναυτικής αεροπορίας.

Από εκεί και πέρα ακολούθησε μια τυπική σταδιοδρομία αξιωματικού του ναυτικού, αρχίζοντας από θέσεις στον επιτελικό σχεδιασμό προσωπικού και εκπαιδεύσεως, για να ακολουθήσει η πρώτη του διοίκηση το 1991. Ηταν στο ναρκαλιευτικό «Cattistock». Τρία χρόνια αργότερα βρέθηκε να είναι αξιωματικός αεροπορικών επιχειρήσεων στο αρχηγείο στόλου στο Northwood. Επόμενη διοίκηση ήταν στη φρεγάτα «Argyll», με την οποία έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις καταστολής του εμπορίου ναρκωτικών στην Καραϊβική. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στην επιτελική ομάδα που έκανε τη στρατηγική αναθεώρηση του Βασιλικού Ναυτικού τα έτη 1997-1998.

Τελευταία του εν πλω διοίκηση ήταν στη φρεγάτα «Chatham», με την οποία έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις στη Σιέρα Λεόνε, όπου παρασημοφορήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Υπηρεσίας (DSC). Ανώτατος αξιωματικός πλέον, τοποθετήθηκε διοικητής ναυτικής εκπαιδεύσεως, για να βρεθεί μετά στο γενικό επιτελείο για τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων στο Ιράκ.
 
Υπήρξε διοικητής της αμφίβιας δυνάμεως επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και, περνώντας από όλες τις προβλεπόμενες θέσεις, προήχθη σε ναύαρχο και πριν από λίγους μήνες (στις 9 Απριλίου 2013) ανέλαβε την ηγεσία του Βασιλικού Ναυτικού.

Η επίσκεψή του στο ΓΕΝ είχε επίσημο χαρακτήρα, αλλά ήταν και αρκετά φορτισμένη, όπως διαπίστωσαν όλοι όσοι τον συνάντησαν στο ΓΕΝ, στο Αρχηγείο Στόλου στη Σαλαμίνα και στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής στην Κρήτη. Φυσικά έγινε δεκτός και από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλο.

Οι στόχοι της Ε.Ε. για τα όπλα

Μέσα στον μήνα θα συναντηθούν στην Αθήνα οι υπουργοί Αμυνας της Ε.Ε. Η άτυπη σύνοδος έχει προγραμματιστεί για τις 20 και 21 Φεβρουαρίου και αναμένεται ότι θα γίνει ανταλλαγή απόψεων πάνω στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που καθόρισε τις αποστολές και τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού (European Defence Agency- EDA) για το τρέχον έτος.

Σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκονται η αμυντική βιομηχανία και η ενίσχυση των συνεργασιών στον τομέα αυτό ανάμεσα στις χώρες-μέλη. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι μόνο με διακρατικές συνεργασίες μπορούν τα ευρωπαϊκά κράτη να εξασφαλίσουν την απαραίτητη στρατιωτική υψηλή τεχνολογία την οποία καμία χώρα-μέλος δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μόνη.

Οι συνεργασίες αυτές θεωρούνται σημαντικές για τη συνολική αμυντική συνεργασία στην Ευρώπη και σε πρώτη φάση θα επικεντρωθούν στις δορυφορικές επικοινωνίες και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (cyber security). Ακολουθούν τα προγράμματα μη επανδρωμένων αεροχημάτων και η ανάπτυξη μεγαλύτερων δυνατοτήτων στρατηγικών αερομεταφορών και εναέριου ανεφοδιασμού.

Το πρόβλημα που έχει επισημανθεί είναι ότι με τις αλλεπάλληλες μειώσεις των αμυντικών προϋπολογισμών οι κυβερνήσεις έχουν αναθεωρήσει προγράμματα και παραγγελίες κατά τρόπο ώστε οι βιομηχανίες της Ευρώπης να έχουν περιέλθει σε δυσμενή θέση. Για τον λόγο αυτό σε προτεραιότητα έχει τεθεί και η ενίσχυση των βιομηχανιών με σταθερή ροή προγραμμάτων που θα εξασφαλίζουν χρηματοδότηση σε βάθος χρόνου και βιωσιμότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνέπεια της βιομηχανίας στην ποιότητα και τους συμβατικούς χρόνους. Είναι λοιπόν προφανές ότι βιομηχανίες που θα αποτυγχάνουν στους στόχους αυτούς μάλλον θα μένουν εκτός προγραμμάτων.

Οσο για την ποιότητα, σχεδιάζεται ένα ευρωπαϊκό σύστημα τυποποιήσεως και πιστοποιήσεων, τη διαμόρφωση του οποίου έχει αναλάβει ομάδα εργασίας που θα δώσει τις προτάσεις της περίπου στα μέσα του χρόνου.

Ευθύμιος Πέτρου

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ληστεία με τα αναδρομικά στις συντάξεις!

Αντί ο ΕΦΚΑ να πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ακριβή ποσά, κατέβαλε έως και 75% λιγότερα Το επιτελικό κράτος των κυρίων Μητσοτάκη και Βρούτση...

Ο Γιώργος Κύρτσος αποθεώνει τον… εαυτό του σε ένα Ρεσιτάλ αμετροέπειας

Η δημόσια αυτοϊκανοποίηση του Κύρτσου! Ρεσιτάλ αυτοαποθέωσης έδωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, προκαλώντας -δικαίως- ποικίλα ειρωνικά σχόλια. Ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής και πρώην...

Νέος Πτωχευτικός: Χαριστική βολή για τους μικρομεσαίους!

Έρευνα: Οι «γκρίζες ζώνες» του νέου νόμου. Θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στις ευάλωτες οικογένειες, αλλά και στις επιχειρήσεις, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς Από τις...

OPAP ARENA από ψηλά-Αποκλειστικά πλάνα από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Ο υπεύθυνος του έργου Πάνος Παναγιωτίδης αποκαλύπτει στον ΟΠΑΠ πότε θα είναι έτοιμο και εξηγεί γιατί θα αποτελεί «καυτή» έδρα Το όνειρο των φίλων της...

Αντιπολίτευση: Τα αποτελέσματα του νομοσχεδίου είναι δολοφονικά

Διμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η ελάσσονα αντιπολίτευση, η οποία ναι μεν υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα...